Κόσμος
Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Ο Ζελένσκι κατήγγειλε γενοκτονία – «Ρώσοι στρατιώτες βιάζουν και σκοτώνουν για ευχαρίστηση»

Ο Ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατήγγειλε εγκλήματα πολέμου, σημειώνοντας πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σκοτώσει αμάχους και έχουν βιάσει γυναίκες.
Η παρουσία του ακολούθησε τις εικόνες φρίκης στην ουκρανική Μπούτσα, με τον Ζελένσκι να κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι διαπράττει γενοκτονία και να ζητά να βρεθεί ενώπιον Διεθνούς Δικαστηρίου σε μια «σύγχρονη δίκη της Νυρεμβέργης».
Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσω μεταφραστών, απαρίθμησε τις θηριωδίες που, όπως λέει, διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της εισβολής, ενώ υποστήριξε ότι στην πόλη Μπούτσα «δεν υπάρχει ούτε ένα έγκλημα που δεν διέπραξαν».
Όπως μεταφέρει το BBC, ισχυρίστηκε ότι άνθρωποι πυροβολήθηκαν στο δρόμο, ρίχτηκαν σε πηγάδια και συνθλίφθηκαν από τανκς στη μέση του δρόμου «μόνο και μόνο για την ευχαρίστηση» των Ρώσων στρατιωτών.
«Πού είναι η ασφάλεια που υπόσχεται το Συμβούλιο»
Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η δράση των Ρώσων μοιάζει πολύ με εκείνη της τρομοκρατικής ομάδας «Ισλαμικό Κράτος» αλλά και πως η προπαγάνδα του προέδρου Πούτιν επιδιώκει να «εξάγει» το δικό του μίσος σε άλλες χώρες πέραν της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι διερωτήθηκε πού είναι η ασφάλεια που πρέπει να προσφέρει το Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Πού είναι η ειρήνη; Πού είναι οι εγγυήσεις που καλείται να δώσει ο ΟΗΕ;».
«Οι σφαγές στην Μπούτσα είναι μόνο ένα παράδειγμα της ρωσικής αγριότητας»
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε, στη συνέχεια, πως ο κόσμος δεν έχει δει ακόμη τα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει ο ρωσικός στρατός σε άλλα μέρη της Ουκρανίας, πέραν της Μπούτσα.
«Μπορεί να αλλάζει ο τόπος, αλλά η σκληρότητα είναι η ίδια, τα εγκλήματα είναι τα ίδια και η λογοδοσία θα πρέπει να είναι αναπόφευκτη», σημείωσε.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι απαίτησε από τη Ρωσία να απολογηθεί ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου – παρόμοιο με εκείνο της Νυρεμβέργης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Η σφαγή στην Μπούτσα είναι μόνο ένα παράδειγμα από τα πολλά που κάνει η Ρωσία τις τελευταίες 41 ημέρες», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.
Κάλεσε, παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποβάλει τη Ρωσία, τονίζοντας πως αν δεν βρει τρόπο να βοηθήσει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες θα πρέπει να «διαλυθεί».
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα6 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός3 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
-
Αθηναίων3 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Αγίας Βαρβάρας6 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ