Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Συνάντηση του Προέδρου του ΙΣΑ, Γ. Πατούλη, με την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Τουρισμού και Υγείας της Αιθιοπίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι προοπτικές ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού από τις Αφρικανικές χώρες διερευνήθηκαν στο πλαίσιο της Ιπποκρατικής εβδομάδας που έλαβε χώρα στην Αντίς Αμπέμπα, στην Αιθιοπία από το Παγκόσμιο Ιπποκρατικό Ινστιτούτο, υπό την αιγίδα του ΙΣΑ, της ΕΛΙΤΟΥΡ, των Υπουργείων Υγείας της Ελλάδας και της Αιθιοπίας και του Υπουργείου Τουρισμού της Αιθιοπίας, με τη συνεργασία του Διεθνές Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Γ. Πατούλη Πρόεδρο ΙΣΑ, ΕΛΙΤΟΥΡ και Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου, συναντήθηκαν με την Υπουργό Τουρισμού της Αιθιοπίας Nasise Chali Jira,τον Υφυπουργό Υγείας Dr Dereje Dugma, και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Αιθιοπίας Dr Tegbar Yigzaw. Συζήτησαν για τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε διαφόρους τομείς που μπορεί να αποβούν προς όφελος των δύο χωρών.

Η Αιθιοπία αποτελεί προορισμό για ασθενείς από άλλες χώρες της Αφρικής, ενώ πολλοί καταφεύγουν σε Ινδία Ταϊλάνδη και Τουρκία για υγειονομικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τα 120 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας ένα ποσοστό γύρω στο 10% έχει υψηλή οικονομική δυνατότητα και μπορεί να αναζητήσει στο εξωτερικό εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες που δεν παρέχονται στη χώρα του.

Η Υπουργός Τουρισμού, κυρία Nasise Chali Jira, κάλεσε την ελληνική αντιπροσωπεία στο Υπουργείο Τουρισμού και είχε εποικοδομητική συνομιλία με τον Πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη. Αναφέρθηκε στις φυσικές ομορφιές της χώρας της που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί καθώς και στις δυνατότητες συνεργασίας και ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε επιστημονικό επίπεδο.

 

«Η Αιθιοπία και η Ελλάδα έχουν αρχαία ιστορία και πολιτισμούς που ξεπέρασαν τα σύνορα», είπε η Υπουργός Τουρισμού της Αιθιοπίας και πρόσθεσε: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι σημαντικός αριθμός ανθρώπων από τις Αφρικανικές χώρες έρχεται στην Αιθιοπία κάθε χρόνο για λόγους που σχετίζονται με την υγεία τους. Η Αιθιοπία και η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσουν τις σχέσεις τους και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στον τομέα του τουρισμού, καθώς και σε άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς».

“Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει προορισμό υγείας”

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, τόνισε ότι η επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας είναι πρόθυμη να συνεργαστεί και να συμβάλλει στην ενίσχυση της τεχνογνωσίας της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε αδερφοποίηση των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Αιθιοπίας και Κύπρου ενώ υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αντίς Αμπέμπα, Θεσσαλίας, Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Βελιγραδίου που συμμετείχαν στην Ιπποκρατική εβδομάδα.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, δήλωσε τα εξής: «Η Ελλάδα έχει υψηλού επιπέδου υγειονομικές υπηρεσίες σε διαφόρους τομείς όπως για παράδειγμα, οι νέες τεχνολογίες ρομποτικής χειρουργικής, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κ.α. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει προορισμό υγείας για τους κατοίκους των χωρών της Αφρικής που τώρα κατευθύνονται στην Ασία για ιατρικό τουρισμό. Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, για την προώθηση του τουρισμού υγείας της χώρας μας που περιλαμβάνει σειρά δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο να αναδειχθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα».

Ο αυθεντικός όρκος του Ιπποκράτη

Στο πλαίσιο της Ιπποκρατικής εβδομάδας στην Αιθιοπία έλαβε χώρα η συγκινητική τελετή του αυθεντικού όρκου του Ιπποκράτη που περιελάβανε αναπαράσταση της επίσημης εκδήλωσης που γίνεται στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, στην Κω. Τον όρκο του Ιπποκράτη στην αρχαία Ιωνική διάλεκτο έδωσαν 240 απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής της Αντίς Αμπέμπα, οι οποίοι με πρόσκληση του Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη έγιναν μέλη του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου.

Στην τελετή που είχε στόχο τη διάδοση του Ιπποκρατικού πνεύματος, οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αντίς Αμπέμπα, έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τικούρ Ανμπέσα της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας. Οι νέοι γιατροί μαζί με το πτυχίο τους έλαβαν αναμνηστικό πάπυρο με τον Όρκο του Ιπποκράτη.

Παράλληλα, τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο της Ιατρικής Σχολής προτομή του Ιπποκράτη που αποτελεί χορηγία του ΙΣΑ και δίπλα φυτεύτηκε σε μια συμβολική κίνηση, ο πλάτανος του Ιπποκράτη από τον Πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη και τον Πρόεδρο των Επιστημών Υγείας της Ιατρικής Σχολής της Αιθιοπίας Andualem Beyene.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Γιατρών σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια με στόχο όλοι οι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών ανά τον κόσμο να δίνουν τον αυθεντικό Όρκο του Ιπποκράτη. Ανάλογες τελετές έχουν γίνει και σε άλλες Ιατρικές Σχολές ανά τον κόσμο, από την Αυστραλία, έως τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Η ελληνική αποστολή

Στην Ελληνική αποστολή συμμετείχαν οι κ.κ. Αντώνης Πολυδώρου Γ. Γραμματέας Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου, Πρεσβευτής Ελληνικού Τουρισμού, εκπρόσωπος του Διεθνούς Ιπποκρατικού Ιδρύματος της Κώ και του Ιατρικού Συλλόγου Κύπρου, Κωνσταντίνος Πάντος Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου, Θεόφιλος Καραχάλιος Πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου της Θεσσαλίας και η Βικτωρία Πολυδώρου Λέκτωρ Ανατομίας Ιατρικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία προέβη σε διδασκαλία του υπέρηχου εμβρύου σε φοιτητές του τμήματος εμβρυικής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Αντίς Αμπέμπα.

Στο πλαίσιο της Ιπποκρατικής εβδομάδας, η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε ένα πρότυπο ίδρυμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, το Deborah Foundation, το οποίο προσφέρει ολοκληρωμένη φροντίδα και εκπαίδευση στα παιδιά με νοητικές αναπηρίες. Έγινε παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος και του νοσοκομείου που πρόκειται να χτιστεί για να καλύψει τις ανάγκες αυτών των παιδιών από τον ιδρυτή του Ιδρύματος, τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Αιθιοπίας Abadulla Gemeda, ο οποίος ίδρυσε το ίδρυμα μετά τη γέννηση της κόρης του Ντέμπορα με σύνδρομο Down. Ο κ. Aντώνης Πολυδώρου, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου και γιατρός των Special Olympics, είχε συνομιλίες με τους υπεύθυνους του Ιδρύματος και τον Abadulla Gemeda προκειμένου να ξεκινήσει συνεργασία με τους Special Olympics προς όφελος των παιδιών.
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ