Κόσμος
Τον γύρο του κόσμου κάνει η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή – «Η μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης»
Toν γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της ιστορικής καταδίκης της Χρυσής Αυγής, η δίκη της οποίας προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων και πολλών διεθνών μέσων ενημέρωσης.
New York Times
«Η Χρυσή Αυγή κρίθηκε ένοχη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην Ελλάδα», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ των New York Times, σημειώνοντας ότι «το δικαστήριο συνέδεσε το ακροδεξιό κόμμα με μια σειρά επιθέσεων, μεταξύ των οποίων και τη δολοφονία ενός αριστερού ράπερ». Η αμερικανική εφημερίδα κάνει λόγο για τη σημαντικότερη δίκη που έχει διεξαχθεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.
Associated Press
Ανάλογο τίτλο έχει και η ανταπόκριση του Αssociated Press για την «ιστορική καταδίκη σε μια μαραθώνια πενταετή δίκη» της Χρυσής Αυγής.
«Όταν ανακοινώθηκε η ετυμηγορία ξέσπασαν εν μέρει επεισόδια στην αντιφασιστική συγκέντρωση, όπου μετείχαν πάνω από 15.000 άτομα έξω από το δικαστήριο. Μια μικρή ομάδα πέταξε κροτίδες κι η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και τη χρήση μιας αύρας νερού». Σύμφωνα με το πρακτορείο, «η Διεθνής Αμνηστία, που μετείχε στη διοργάνωση ενός δικτύου καταγραφής της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, είπε ότι η σημερινή ετυμηγορία θα ενισχύσει τις προσπάθειες εκείνων που προσπαθούν να διωχθούν ποινικά τα εγκλήματα μίσους», με τον διευθυντή της οργάνωσης στην Ευρώπη, Nils Muiznieks να δηλώνει ότι «η επίπτωση της ετυμηγορίας αυτής σε μια εμβληματική δίκη ενός ακροδεξιού κόμματος με επιθετική αντιμεταναστευτική και κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στάση θα γίνει αισθητή πολύ μακρύτερα από τα σύνορα της Ελλάδας».
Press Association
Το πρακτορείο Press Association σημειώνει ότι το δικαστήριο έκρινε ενόχους αρκετούς πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής επειδή ηγήθηκαν εγκληματικής οργάνωσης κι άλλους για τη συμμετοχή τους σ’ αυτήν, σημειώνοντας ότι μεταξύ των 68 κατηγορουμένων «περιλαμβάνονταν και 18 πρώην βουλευτές του κόμματος που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980 ως νεοναζιστική οργάνωση και εξελίχθηκε στην τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στη Βουλή της Ελλάδας στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης».
BBC
«Ελλάδα – Χρυσή Αυγή: Οι ηγέτες των νεοναζί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής συμμορίας», υπογραμμίζει το ΒΒC, που έχει ως βασικό θέμα στην ηλεκτρονική του έκδοση την απόφαση.
Το βρετανικό δίκτυο σημειώνει ότι η Χρυσή Αυγή «αρνείται επισήμως ότι είναι νεοναζιστική οργάνωση, ωστόσο το σύμβολό της μοιάζει πολύ στη χιτλερική σβάστικα, ανώτατα στελέχη της έχουν πλέξει το εγκώμιο του Αδόλφου Χίτλερ, ενώ και οι ενδυματολογικές τους επιλογές στις αντιμεταναστευτικές κατά κύριο λόγο κινητοποιήσεις τους ήταν μαύρες μπλούζες και στρατιωτικού τύπου παντελόνια».
The Guardian
«Ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής και πρώην βουλευτές κρίθηκαν ένοχοι σε δίκη-σταθμό», μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, κάνοντας λόγο για «τη μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ο Guardian ενημερώνει στο άρθρο του για τις εξελίξεις μέσα κι έξω απ’ το δικαστήριο από το πρωί και υπογραμμίζει ότι «στις τελευταίες εκλογές, οι Νεοναζί απέτυχαν να εξασφαλίσουν αρκετές ψήφους ώστε να κερδίσουν έδρες στο κοινοβούλιο και σχεδόν έχουν καταρρεύσει λόγω διαμαχών στο εσωτερικό τους και αποχωρήσεων από το κόμμα».
Euronews
Την είδηση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής μετέδωσαν εκτάκτως πολλά δίκτυα, όπως το αμερικανικό ABC, αλλά και το Εuronews, με τίτλο «Ελλάδα: Ο ηγέτης της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης».
Στο ρεπορτάζ του αναφέρει ότι «η εισαγγελία είπε ότι οι 68 κατηγορούμενοι – ηγέτες, βουλευτές και ακτιβιστές – διέταξαν ή τουλάχιστον γνώριζαν για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενώ είναι ύποπτοι και για άλλες βίαιες επιθέσεις, απόπειρα φόνου και παράνομη οπλοκατοχή, πράγμα που σημαίνει, όπως είπαν οι εισαγγελείς, ότι το νεοναζιστικό λαϊκιστικό κόμμα είναι ουσιαστικά μια εγκληματική οργάνωση».
Al Jazeera
Το All Jazeera μετέφερε μεταξύ άλλων το κλίμα έξω απ’ το δικαστήριο με «χιλιάδες αντιρατσιστές διαδηλωτές να πανηγυρίζουν μόλις ανακοινώθηκε η ετυμηγορία, αλλά λίγο αργότερα η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και μια αύρα νερού».