Αφιερώματα
41χρόνια από την δολοφονία του Τζον Λένον: Ο βίος του και το πάθος του για την μουσική
Η ανακοίνωση της δολοφονίας του Τζον Λένον έπεσε σαν κεραυνός, όχι όμως εν αιθρία καθώς συγκλονιστικά περιστατικά εξελίσσονται, εκείνο το χρονικό διάστημα στη διεθνή κοινότητα . Παρ’ όλα αυτά η απώλεια του Τζον Λένον επισκιάζει τα πάντα.
Το χρονικό της δολοφονίας του
Ήταν 11 η ώρα το βράδυ όταν ο Λένον γύριζε στο σπίτι μαζί με τη σύζυγό του Γιοκ Όνο, μετά από την ηχογράφηση των τραγουδιών Walking on Thin Ice και It Happened για τον επόμενο δίσκο του. Έξω από το σπίτι του, ένα διαμέρισμα του κτιρίου Ντακότα σε δυτική γειτονιά του Μανχάταν και απέναντι από το Σέντραλ Παρκ, η μοίρα του επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη. Εκεί, τον καρτερούσε ο Μαρκ Τσάπμαν, που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που σκότωσε τον θρυλικό Τζον Λένον κι έκανε το αίμα των απανταχού φαν να παγώσει.
Ο Τσάπμαν τον πυροβόλησε πολλές φορές στην πλάτη (μαρτυρίες έκαναν λόγο για έξι πυροβολισμούς), τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Ο Λένον μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο Ρούσβελτ, όπου λίγα λεπτά αργότερα επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του. Σύμφωνα με την αυτοψία, οι σφαίρες προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία, αλλά μία ήταν η θανάσιμη που διείσδυσε την αορτή του.
Ο δολοφόνος αποκαλύπτει κυνικά, ενώ όλες οι αιτήσεις αποφυλάκισής του έχουν απορριφθεί ότι επρόκειτο για ένα σκόπιμο και σχεδιασμένο με κάθε λεπτομέρεια κακούργημα. «Χρειάστηκε απίστευτος προσχεδιασμός, απίστευτη κατασκοπεία. Το είχα σκεφτεί πάρα πολύ καλά, το προετοίμαζα για καιρό. Τρεις μήνες πριν τη δολοφονία, είχα επισκεφτεί το κτίριο όπου βρισκόταν το διαμέρισμά του στη Ντακότα για να ελέγξω το χώρο. Τόσο αποφασισμένος ήμουν να διαπράξω το έγκλημα», γράφει στην μαρτυρία του.
Πληροφορίες για την ζωή του καλλιτέχνη Τζον Ουίνστον που σφράγισε τη μουσική του 20ου αιώνα.
Ο Τζον Ουίνστον Λένον γεννήθηκε στο Λίβερπουλ στις 9 Οκτωβρίου 1940, κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού της πόλης από τη «Λουφτβάφε». Ο πατέρας του Άλφρεντ ήταν ναυτικός και η μητέρα του Τζούλια χορεύτρια σε τοπικά κλαμπ. Το όνομα Τζον του δόθηκε προς τιμήν του παππού του και το Ουίνστον προς τιμήν του βρετανού πρωθυπουργού Γουίνστον Τσόρτσιλ.
Ο τραγουδοποιός-τραγουδιστής από το Λίβερπουλ, δεν ένιωσε την πατρική στοργή, αφού ο πατέρας του τον εγκατέλειψε πριν ακόμη γεννηθεί. Η μητέρα του έπραξε το ίδιο παράδειγμα, όταν ο μικρός Τζον ήταν μόλις 5 ετών, δίνοντας την ανατροφή του στην αδελφή του.
Στα 18 του χάνει τη μητέρα του όταν την πάτησε με το όχημα ένας μεθυσμένος οδηγός . Δώδεκα χρόνια μετέπειτα έγραφε: «Μητέρα, με είχες αλλά δεν σε είχα. Σε χρειαζόμουν, αλλά εσύ δεν με χρειαζόσουν».
Η απώλεια της δεν ξεπεράστηκε ποτέ από τον Τζον και υπήρξε ο λόγος που σφυρηλάτησε τη δυνατή του φιλία με έναν άλλο νεαρό, τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ, που είχε χάσει τη μητέρα του από την επάρατο νόσο.
Ο Τζον λάτρευε το γράψιμο και τη ζωγραφική, με το σχολείο να τον αφήνει μάλλον αδιάφορο. Φοίτησε στο κολέγιο Καλών Τεχνών του Λίβερπουλ, αλλά δεν ήταν ποτέ συνεπής σπουδαστής. Εκεί, όμως, γνώρισε την πρώτη του γυναίκα, τη Σίνθια Πάουελ, η οποία του χάρισε ένα παιδί, τον Τζούλιαν (1963).
Ο θάνατος του Τζον Λένον μεγάλωσε τον μύθο του. Ίσως γιατί πέρα από την απώλεια μιας μουσικής ιδιοφυίας, σκεπάστηκε με την αχλή της συνωμοσιολογίας. Είναι γνώριμο πως ο Λένον είχε γίνει αγκάθι στα πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης σε όλη την δεκαετία του 70. Ο αντικομφορμισμός του, η ακτιβίστικη δραστηριότητά του, σε συνδυασμό φυσικά με την τεράστια αναγνωρισημότητα ήταν ένας διαρκής πονοκέφαλος.
Η ενασχόληση του με την μουσική
Ο Τζον είχε πάθος για τη μουσική τον Μάρτιο του 1957 δημιούργησε την πρώτη του μπάντα, τους Quarrymen, που πήρε το όνομά της από το σχολείο, όπου σπούδαζε. Έπαιζαν σκιφλ, ένα είδος φολκ μουσικής με τζαζ και μπλουζ επιρροές.
Στις 6 Ιουλίου 1957 γνωρίζει τον Πολ ΜαΚάρτνεϊ, ο οποίος σύντομα γίνεται μέλος του συγκροτήματος, αφού ο πατέρας του έχει το υπόγειο του σπιτιού για τις πρόβες των Quarrymen. Εκείνο το χρονικό διάστημα ο Λένον γράφει και το πρώτο του τραγούδι «Hello Little Girl», που έγινε στην συνέχεια επιτυχία με τους The Fourmost. Στο συγκρότημα έρχεται με συστάσεις του ΜακΚάρτνεϊ ο νεαρός κιθαρίστας Τζορτζ Χάρισον, που προσφέρει έναν πιο ροκ χαρακτήρα.
Οι Quarrymen μετονομάζονται σε «Johnny and the Moondogs», με τον Λένον να έχει τον κύριο λόγο, αλλά να μην είναι ευχαριστημένος από τον ήχο τους. Το καλοκαίρι του 1958 ηχογραφούν ένα δίσκο 45 στροφών, που περιέχει δύο τραγούδια, τη σύνθεση των Λένον / ΜακΚάρντεϊ «In Spite of Αll the Danger» και τη διασκευή του κομματιού του Μπαντ Χόλι «That’ ll Be the Day».
Η δημιουργία των Beatles
Στα μέσα του 1959, η μπάντα του Λένον τροποποιεί το όνομά της σε Beatles και ξεκινάει εμφανίσεις στο Αμβούργο και στο κλαμπ του Λίβερπουλ, Cavern. Τότε ήταν που τους ανακάλυψε ο Μπράιαν Έπσταϊν, ο πρώτος τους μάνατζερ, και στις 5 Οκτωβρίου 1962 κυκλοφορούν το παρθενικό τους σινγκλ «Love me Do».
Η επιτυχία είναι τεράστια. Οι Beatles εκτοξεύονται στην κορυφή και εν μια νυκτί μετατρέπονται σε ζωντανό θρύλο. Στα τραγούδια τους ταιριάζουν τη ρεαλιστική προσέγγιση και την εσωτερικότητα του Λένον, με την αισιόδοξη ματιά και το μελωδικό προσόν του ΜακΚάρτνεϊ. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο και το επακόλουθο είναι απαράμιλλο. Οι Μπιτλς ανάγουν το τρίλεπτο ποπ τραγούδι σε μορφή τέχνης.
Από τον θάνατο του Επστάιν και ύστερα ξεκινούν να εμφανίζονται οι πρώτες σκιές στους Μπιτλς. Ο Μακάρτνεϊ επιζητεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνω τον Λένον Λένον, η ερωμένη του οποίου Γιόκο Όνο, επεμβαίνει όλο και πιο πολύ στις υποθέσεις τους, δημιουργώντας την δυσαρέσκεια των υπολοίπων. Έτσι είναι αναπόφευκτη η αποσυναρμολόγηση του συγκροτήματος το 1970.
Η σόλο καριέρα του
Από την περίοδο των Μπιτλς, ο Τζον Λένον είχε αρχίσει την δική του μουσική διαδρομή. Με τη συμμετοχή της Γιόκο Όνο ηχογράφησε τρεις δίσκους με πειραματική μουσική κι ένα live στο Τορόντο με τη νεοσύστατη μπάντα των Plastic Ono Band.
Έπειτα από τη διάλυση των Beatles και εώς τη δολοφονία του το 1981 κυκλοφόρησε μια σειρά άλμπουμ, που δεν έφθαναν στο δημιουργικό ύψος της μουσικής των «Σκαθαριών», αλλά παρουσίαζαν τεράστιο ενδιαφέρον και είχαν απήχηση στο μουσικόφιλο πλήθος. Υπέρτατη στιγμή υπήρξε αναμφίβολα το άλμπουμ Imagine (1971) και το ομώνυμο τραγούδι, που έγινε ο ύμνος του αντιπολεμικού κινήματος.
Τα προβλήματα με το Αμερικάνικο κράτος
Στις 31 Αυγούστου 1971 ο Λένον μετακομίζει στη Νέα Υόρκη και δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ στην Αγγλία. Σύντομα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες με το αμερικανικό κράτος, αφού ο πρόεδρος Νίξον αναζητεί τρόπο να τον απελάσει. Δεν του συγχωρεί ότι είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη του αντιπολεμικού κινήματος, που αγωνίζεται τη συμμετοχή των Αμερικανών στο Βιετνάμ.
Η γέννηση του γιού του
Το 1973 χωρίζει από τη Γιόκο και τα φτιάχνει για δύο χρόνια με την κινέζα γραμματέα του Μέι Παγκ. Τον Νοέμβριο του 1974 θα εμφανιστεί για τελευταία φορά επί σκηνής, συμμετέχοντας σε μια συναυλία του Έλτον Τζον στη Νέα Υόρκη. Το 1975 επανασυνδέεται με τη Γιόκο Όνο και στις 20 Μαρτίου παντρεύονται στο Γιβραλτάρ.
Στις 9 Οκτωβρίου θα γεννηθεί ο γιος τους Σον. Ο Τζον εγκαταλείπει τη μουσική για να αφιερωθεί στη φροντίδα του νεογέννητου παιδιού του. Πέντε χρόνια αργότερα θα επιστρέψει δυναμικά στη μουσική, με το διπλό άλμπουμ «Double Fantasy», που θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα της σύντομης, αλλά σπουδαίας καριέρας του.
-
Ιλίου3 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 years ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις2 weeks ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις1 week ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Κεντρικό Θέμα1 week ago
ΣΤΑΣΥ για το συμβάν στον συρμό του ΗΣΑΠ: Στιγμιαίο άνοιγμα και κλείσιμο των θυρών – Αναζητείται το αίτιο