Connect with us

Κόσμος

Brexit: Η ΕΕ ανοίγει τις εχθροπραξίες κατά του Ηνωμένου Βασιλείου

Published

on

Η Ευρωπαϊκή Ενωση άρχισε σήμερα τις εχθροπραξίες κατά του Ηνωμένου Βασιλείου εκκινώντας διαδικασία επί παραβάσει κατά της βρετανικής κυβέρνησης, για παραβίαση της συνθήκης του Brexit, μέσω του βρετανικού νομοσχεδίου το οποίο αναιρεί ρυθμίσεις της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό μπλοκ, σε μία κίνηση που είναι πιθανόν να βαρύνει στις διαπραγματεύσεις για την μελλοντική εμπορική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Σήμερα το πρωί, η Κομισιόν αποφάσισε να αποστείλει επιστολή προειδοποίησης προς την βρετανική κυβέρνηση. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι Βρυξέλλες είχαν δώσει προθεσμία μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου στην βρετανική κυβέρνηση για να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Η εκκίνηση της διαδικασίας επί παραβάσει ανακοινώνεται την στιγμή κατά την οποία ευρωπαίοι και βρετανοί διαπραγματευτές βρίσκονται στις Βρυξέλλες από την Τρίτη για έναν ακόμη γύρο συνομιλιών σχετικά με την μελλοντική τους εμπορική σχέση. Οι συνομιλίες ολοκληρώνονται αύριο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προθεσμία ενός μηνός για να απαντήσει στην ευρωπαϊκή επιστολή, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Μετά την εξέταση των παρατηρήσεων αυτών ή απουσία παρατηρήσεων, η Κομισιόν θα μπορεί, αν το κρίνει, να αποφασίσει να εκδώσει μία αιτιολογημένη γνώμη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η διαδικασία μπορεί να φθάσει μέχρι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο δύναται να επιβάλει πρόστιμο ή κυρώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θα απαντήσουμε στην επιστολή όταν το κρίνουμε», απάντησε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Το βρετανικό νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά (Internal Market Bill) εγκρίθηκε την Τρίτη από την Βουλή των Κοινοτήτων και εκκρεμεί η έγκρισή του στην Βουλή των Λόρδων. Αναιρεί ορισμένες από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το Λονδίνο στην συμφωνία που πλαισίωσε την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, αναιρεί τις ρυθμίσεις σχετικά με την Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίες συμφωνήθηκαν για να αποφευχθεί η επαναφορά του συνόρου ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας και η υπονόμευση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην ιρλανδική νήσο.

Απόλυτη αντίθεση

«Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί, εκ της φύσεώς του, παραβίαση της υποχρέωσης καλής πίστης που προβλέπεται στην συμφωνία αποχώρησης. Επιπλέον, εάν υιοθετηθεί υπό την παρούσα μορφή, θα έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με το πρωτόκολλο για την Βόρεια Ιρλανδία», το οποίο περιλαμβάνεται στην συμφωνία, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω της διασφάλισης της συνέχειας των συναλλαγών ανάμεσα στην Βρετανία και την επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η Βρετανία έχει με σαφήνεια εκθέσει τους λόγους για την μεταβολή των ρυθμίσεων της συμφωνίας του Brexit ως προς το ευαίσθητο θέμα των ιρλανδικών συνόρων μέσω του Internal Market Bill (νομοσχέδιο για την εσωτερική αγορά), δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Λονδίνο μετά την ανακοίνωση από την πρόεδρο της Κομισιόν της εκκίνησης διαδικασίας επί παραβάσει κατά της βρετανικής κυβέρνησης.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νομικό δίκτυ προστασίας της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, να διασφαλίσουμε ότι οι υπουργοί θα εξακολουθήσουν να έχουν την δυνατότητα να τηρούν τις υποχρεώσεις τους προς την Βόρεια Ιρλανδία για την προστασία των κεκτημένων της ειρηνευτικής διαδικασίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επρόκειτο να συναντηθεί το πρωί με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μίχαελ Μάρτιν, πριν από την έναρξη των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, κατά την διάρκεια της οποίας οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο. Ο ίδιος ο ιρλανδός πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει τον λόγο για να εξηγήσει τις ανησυχίες της κυβέρνησής του ως προς την παραβίαση της συμφωνίας του Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ