Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ανεβάζει στροφές το Μαξίμου: Διπλό ανάχωμα από Μητσοτάκη στην ακρίβεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Στροφές ετοιμάζεται να ανεβάζει το Μαξίμου, δίνοντας έμφαση στην οικονομία και την καθημερινότητα ενόψει του δύσκολου και πιο απαιτητικού 2024.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει το στίγμα των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει η κυβέρνηση και διαμηνύει ότι ήρθε η ώρα να γίνουν πράξη οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Εκτός από τα τρία κορυφαία νομοσχέδια που αφορούν στην επιστολική ψήφο, τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τους νέους ποινικούς κώδικες, έμφαση θα δοθεί στο μέτωπο της ακρίβειας.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι ο πληθωρισμός ειδικά στα τρόφιμα “ροκανίζει” τα εισοδήματα των πολιτών και φέρνει σε δύσκολη θέση την πάλαι ποτέ κραταιά μεσαία τάξη.

Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν το πρόβλημα και σημειώνουν ότι γίνεται ότι είναι δυνατόν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισαγόμενη ακρίβεια, που φέρνει στα όρια τους, τους πολίτες. Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι τα “δύσκολα έχουν περάσει”, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα εφησυχάσει και δεν θα κάνει το παν για να δώσει ανάσες ιδίως στου πλέον ευάλωτους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η μεγαλύτερη άμυνα στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί είναι οι πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

“Ο πληθωρισμός κάποια στιγμή θα υποχωρήσει αλλά οι μειώσεις των φόρων και οι αυξήσεις των μισθών ήρθαν για να μείνουν”, είναι το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός.

Τόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι όσοι και οι συνταξιούχοι είδαν πριν από λίγες ημέρες μεγαλύτερες αποδοχές στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, αλλά οι αυξήσεις δεν θα περιοριστούν μόνον σε αυτούς.

 

Το μεγάλο “όπλο”

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η ελληνική οικονομία άλλαξε πίστα και υπογραμμίζουν ότι το μεγάλο “όπλο” του 2024 είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την μείωση της ανεργίας κάτω από 10% (9,6% ύστερα από 14 χρόνια), ανοίγουν με μαθηματική ακρίβεια τον δρόμο για αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Το Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα τονίζει ότι η αύξηση των εισοδημάτων είναι μια από τις βασικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές του Ιουνίου.

 

Οι τριετίες

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει οι πρώτες αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα θα έρθουν άμεσα, λόγω της απόφασης να “ξεπαγώσουν” οι τριετίες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τριετίες θα αρχίσουν να μετρούν για όλους όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, από εκεί που είχαν παγώσει στις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Με βάση αυτό ως δεδομένο, εάν κάποιος προσλήφθηκε μετά τις 14-2-2012, αρχίζουν να συμπληρώνονται μετά την 1-1-2024 και η προσαύξηση καθορίζεται ως εξής:

-για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω.

-για τους εργατοτεχνίτες με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία δεκαοκτώ ετών και άνω.

 

Ο νέος κατώτατος

Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι θα αυξηθεί κατά 5%-6% την άνοιξη του 2024, για να φτάσει στα 820-830 ευρώ από 780 που είναι σήμερα.

Η διαδικασία θα εκκινήσει περί τα τέλη Ιανουαρίου και ο νέος αυξημένος μισθός θα ανακοινωθεί μέσα στον Απρίλιο, προκειμένου να δοθεί ανάσα στους εργαζόμενους με χαμηλές αποδοχές.

Με δεδομένο ότι ο νέος κατώτατος θα φτάσει στα 820 έως 830 ευρώ, θα απομένουν 120 έως 130 ευρώ για να υλοποιηθεί η δέσμευση να φτάσει στα 950 ευρώ έως το 2027.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι θα υπάρξει αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 από 1.170 ευρώ) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ.

 

Αποφάσεις Ecofin

Το νέο και πιο ευνοϊκό τοπίο για την ελληνική οικονομία, γίνεται σαφές εάν υπολογίσει κανείς και τις αποφάσεις του Ecofi, που αφορούν στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η πλέον σημαντική αλλαγή για τη χώρα μας, αφορά στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, καθώς έχει σχέση με την ανάγκη η χώρα να ξοδεύει πολλά χρήματα για την άμυνά της.

Εάν ένα κράτος κάνει σημαντική αύξηση των επενδύσεων στην άμυνα εισάγεται δυνατότητα, οι δαπάνες αυτές να μη λαμβάνονται υπόψη για την ένταξη ή μη του κράτους σε Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος.

Πρόκειται για εξέλιξη που είναι πολύ ευνοϊκή για τη χώρα, καθώς δίνει μια σχετική άνεση κινήσεων στα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει για την άσκηση κοινωνικών πολιτικών,

Ο Κωστής Χατζηδάκης μάλιστα μετά τη μεγαλύτερη ευελιξία που έχει πλέον στη διάθεσή της η Αθήνα, δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε νέο δρόμο για να ανέβει το 2024 ακόμα πιο ψηλά.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ