Οικονομία
Αυξήσεις μισθών για δημοσίους υπαλλήλους και νέα κατώτατη αμοιβή: Προβλέψεις για το 2025
Αυξήσεις ύψους 20 ευρώ αναμένονται για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των μισθών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα το 2025.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού, που αναμένεται να φτάσει τα 870 ευρώ από τον προσεχή Απρίλιο, θα επηρεάσει και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί από τα 830 ευρώ στα 870 ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει σε άνοδο των τριετιών και άλλων επιδομάτων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, η αύξηση αυτή θα είναι περίπου 40 ευρώ από τον Απρίλιο του 2025. Εφόσον ο κατώτατος μισθός φτάσει τα 870 ευρώ, ο βασικός μισθός στον δημόσιο τομέα θα ανέλθει επίσης σε 870 ευρώ από 850 ευρώ, με αύξηση 20 ευρώ. Το ίδιο θα ισχύσει και για όλους τους άλλους βασικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα αυξηθούν οριζόντια κατά 20 ευρώ (μικτά) από την 1η Απριλίου 2025. Συνολικά, αναμένεται μικτή αύξηση 100 ευρώ στους μισθούς του Δημοσίου μέχρι το 2027, ώστε ο εισαγωγικός μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ και να ανταγωνίζεται τον νέο κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.
Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, χιλιάδες πολιτικοί υπάλληλοι και δημόσιοι λειτουργοί θα επωφεληθούν από πρόσθετες αυξήσεις στις αποδοχές τους, καθώς το 2025 θα εφαρμοστούν τα παρακάτω μέτρα ενίσχυσης εισοδήματος:
1. Επέκταση του επιδόματος επίτευξης στόχων, με κόστος 40 εκατ. ευρώ.
2. Αύξηση 20% στην αποζημίωση νυχτερινών ωρών των ένστολων (Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό, Ένοπλες Δυνάμεις) από 1/1/2025, με ωριαία αποζημίωση που θα ανέλθει από 2,77 στα 3,33 ευρώ. Για παράδειγμα, αστυνομικός με 64 ώρες νυχτερινής εργασίας θα έχει αύξηση 36 ευρώ μικτά ή 22 ευρώ καθαρά τον μήνα. Το δημοσιονομικό κόστος για αυτή την αύξηση εκτιμάται σε 25 εκατ. ευρώ ετησίως.
3. Παροχή κινήτρων για την προσέλκυση ιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές, με μηνιαία ενίσχυση 200 έως 600 ευρώ, ανάλογα με την ειδικότητα και την περιοχή. Αυτή τη στιγμή αφορά περίπου 3.300 ιατρούς του ΕΣΥ, με στόχο την αύξηση του αριθμού τους, και το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε περίπου 16 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό το 2027, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει το γαλλικό μοντέλο για την αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Μια αρμόδια επιτροπή έχει παραδώσει το πόρισμά της στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, η οποία θα πρέπει να ενσωματώσει την Κοινοτική Οδηγία 2022/2041 για τους “αξιοπρεπείς” κατώτατους μισθούς στο εθνικό δίκαιο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Το γαλλικό μοντέλο προτείνει τη χρήση ενός αλγορίθμου που θα υπολογίζεται με βάση οικονομικά μεγέθη (πληθωρισμός, ΑΕΠ, παραγωγικότητα κ.λπ.) και θα συζητείται με τους κοινωνικούς εταίρους. Το μοντέλο αυτό είναι παρόμοιο με την αναπροσαρμογή των ελληνικών συντάξεων, η οποία είναι αυτόματη και καθορίζεται από τον Ενιαίο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καθοριστεί ο αλγόριθμος που θα χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό του νόμιμου μισθού και ημερομισθίου, ο οποίος θα προκύπτει από το άθροισμα:
α) του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή για το κατώτερο 20% των νοικοκυριών και
β) το 50% του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών.
Αν ο υπολογισμένος συντελεστής οδηγήσει σε μείωση του νόμιμου κατώτατου μισθού, δεν θα γίνει αναπροσαρμογή. Ο δείκτης θα τεθεί σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους τον Νοέμβριο, πριν την υποβολή του νομοσχεδίου στη Βουλή. Αναμένεται επίσης να θεσπιστεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων με συμβουλευτικό χαρακτήρα, που θα συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία για την αύξηση του κατώτατου μισθού ετησίως.