Οικονομία
Βορίδης: Στόχος της δεύτερης τετραετίας είναι η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των μισθών
Η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, η αύξηση των αμοιβών και των μισθών, καθώς και η μείωση της ανεργίας αποτελούν μερικούς από τους στόχους της κυβέρνησης στην τρέχουσα τετραετία, όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του.
Ωστόσο, σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί και ένας εθνικός στόχος-φιλοδοξία από τον πρωθυπουργό, πιθανότατα κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπως προανήγγειλε ο κ. Βορίδης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Σκάι».
Αφού αναλύσουμε τον κυβερνητικό απολογισμό από το 2019 και μετά, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι η πρώτη τετραετία συνδέθηκε με την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο, ο κορονοϊός, η ένταση με την Τουρκία και η κρίση στο μεταναστευτικό το 2019 ανακόπησαν αυτήν την πορεία.
Στην επόμενη τριετία, ο πρώτος στόχος είναι η μισθολογική σύγκλιση, όπως υποσχέθηκε ο υπουργός. Η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των μισθών είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της δεύτερης τετραετίας, με τον στόχο να φθάσει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ μέχρι το τέλος της περιόδου.
Το σύστημα ασφαλίσεων έχει επιτύχει ισορροπία, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη και η δημογραφική πραγματικότητα, όπως επεσήμανε ομιλητής. Η μείωση του πληθυσμού οδηγεί σε λιγότερους εργαζόμενους και αυξημένο αριθμό συνταξιούχων, προκαλώντας προβλήματα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης στην αγορά εργασίας και οι αυξημένες αμοιβές οφείλονται στις επενδύσεις, σύμφωνα με τον ομιλητή. Αυτή η αύξηση είναι αποτέλεσμα της κυβέρνησης που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις, όπως επεσήμανε ο κ. Βορίδης.
Η συζήτηση εστιάστηκε επίσης στη φορολογική πολιτική, με τον υπουργό Επικρατείας να υποδεικνύει πιθανές αλλαγές. Υποστήριξε ότι μερικές ρυθμίσεις θα καταστήσουν το σύστημα πιο δίκαιο και αποδεκτό, ενώ επισήμανε τη σημασία της φορολογικής συμμόρφωσης.
Αφού ανέλυσε το πολιτικό σκηνικό μετά τις παρεμβάσεις των πρώην πρωθυπουργών Καραμανλή και Σαμαρά, η κυβέρνηση επανέλαβε τη θέση της ότι δεν αντιδρά στα λεγόμενά τους. Αναφέρθηκε επίσης στην έντονη κριτική που δέχεται από διάφορες πλευρές, χαρακτηρίζοντας την ως “φάση αυτομαστίγωσης”. Επιχείρησε να εξηγήσει ότι η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι το πρώτο κόμμα με μια διαφορά 14 ποσοστιαίων μονάδων από το δεύτερο και ότι αυτή η “χαοτική διαφορά” είναι ένας από τους λόγους που η ψήφος “χαλαρώνει”.
Σύμφωνα με τον Μ. Βορίδη, είναι καιρός να ανοίξουμε μια ευρεία συζήτηση για τις κοινές φιλοδοξίες μας ως χώρα. Πρέπει να εξετάσουμε τα θετικά στοιχεία της χώρας μας και να σκεφτούμε ποια νέα πρωτοβουλία μπορούμε να αναλάβουμε, όπως για παράδειγμα η προώθηση μιας υψηλής ποιότητας πρωτογενούς παραγωγής.
«Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει ένα τέτοιο σχέδιο στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», πιθανώς στη ΔΕΘ, προανήγγειλε. Πεποίθηση του υπουργού Επικρατείας, είναι ότι χώρα και πολίτες βρίσκονται στη φάση αυτή: «Μαζί με την αντιμετώπιση όλων αυτών των θεμάτων που προχωράμε, τα λεωφορεία, την ακρίβεια -την καθημερινότητα δεν μπορούμε να την παραβλέπουμε- αλλά είναι και η ώρα να βάλουμε την υψηλότερη φιλοδοξία. Είπαμε για τη μισθολογική σύγκλιση, είπαμε για τις αυξήσεις των εισοδημάτων, αυτός είναι προεκλογικός μας στόχος και δέσμευση, νομίζω ότι τώρα πρέπει να εκφραστεί και αυτού του τύπου η φιλοδοξία».