Connect with us

Οικονομία

Δικαστική δικαίωση εργαζομένου για την εκ περιτροπής εργασία

Published

on

 
Η Γ.Σ.Ε.Ε. χαιρετίζει την απόφαση 69/2013 του Μονομελούς Εφετείου Ευβοίας, με την οποία αναγνωρίσθηκε ότι η μονομερής επιβολή εκ περιτροπής εργασίας μιας ημέρας σε μεμονωμένο εργαζόμενο με αξιοποίηση των μνημονιακών διατάξεων των ν. 3846/2010 και 3899/2010, συνιστά παράνομη μονομερή επέμβαση στο περιεχόμενο της σύμβασης εργασίας και θεωρείται ως απόλυση, για την οποία οφείλεται η προβλεπόμενη αποζημίωση με βάση την προϋπηρεσία του εργαζόμενου.

Στην ανακοίνωση της συνομοσπονδίας αναφέρονται τα εξής: “Με πλήρως αιτιολογημένο σκεπτικό το Δικαστήριο, αποκαλύπτει την εργοδοτική αξιοποίηση των αντεργατικών διατάξεων μονομερούς επιβολής ελαστικών όρων εργασίας, με σκοπό τη μεθόδευση της εξώθησης των εργαζομένων σε παραίτηση χωρίς αποζημίωση και της απώλειας των δικαιωμάτων τους. Ρητά δε αναγνωρίζει ότι εφόσον ο εργαζόμενος, κατά την μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του, επιφυλαχθεί για τα δικαιώματά του, δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψει την εργασία του και να αναλάβει τους κινδύνους ενός δικαστικού αγώνα, αλλά μπορεί να συνεχίσει την εργασία του με τους νέους όρους και στη συνέχεια να διεξαγάγει το δικαστικό αγώνα για τον παράνομο χαρακτήρα της μεταβολής.
Η Γ.Σ.Ε.Ε. θεωρεί ότι στο πρόσωπο της προσφεύγουσας εργαζόμενης, μονογονεϊκής μάλιστα οικογένειας, δικαιώνονται όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την εργοδοτική αυθαιρεσία και αποκλείονται από την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.
Στη σκληρή αυτή πραγματικότητα, η αγωνία των εργαζομένων όλης της χώρας βρίσκεται στην κορύφωσή της από την αναμονή της έκδοσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της Αίτησης που έχει καταθέσει η Γ.Σ.Ε.Ε. για την ακύρωση των διατάξεων του ν. 4046/2012 και της 6ης ΠΥΣ, που κατέλυσαν κάθε έννοια συλλογικής εργατικής προστασίας, θυσίασαν και μετέτρεψαν την εργατική νομοθεσία σε εργαλείο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, αγνοώντας επιδεικτικά τα ολέθρια αποτελέσματα σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ