Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Εισάγεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας – Σε ποιες βιομηχανίες θα εφαρμοστεί

Δημοσιεύθηκε

στις

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, επεκτείνεται η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Μετά την αρχική της εισαγωγή πριν από δύο χρόνια σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και εταιρείες ασφαλείας, και την επέκτασή της φέτος το καλοκαίρι σε βιομηχανία και λιανεμπόριο, τώρα θα εφαρμοστεί και για τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης.

Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών ότι η ψηφιακή κάρτα προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Αυτό σημαίνει ότι καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας, εξασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται για τον χρόνο που πραγματικά εργάζονται. Είναι ένα μέτρο κατά της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας».

Η εφαρμογή της κάρτας στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης θα ξεκινήσει πιλοτικά, ώστε να εντοπιστούν και να επιλυθούν τυχόν πρακτικά προβλήματα πριν από την πλήρη εφαρμογή της. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία του ελέγχου από την Επιθεώρηση Εργασίας.

«Πρόσφατα, η Επιθεώρηση Εργασίας δημοσιοποίησε τα στοιχεία για τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το πρώτο επτάμηνο του 2024. Έχουν γίνει περίπου 45.000 έλεγχοι, με 44.800 να είναι ενδεικτικοί», ανέφερε, προσθέτοντας ότι από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2024 επιβλήθηκαν πάνω από 9.900 κυρώσεις και πρόστιμα που ξεπερνούν τα 26 εκατομμύρια ευρώ.

«Σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, παρατηρείται αύξηση 7,4% στους ελέγχους, 17% στις κυρώσεις και 15% στα πρόστιμα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εντατικοποίηση των ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας. «Η κυβέρνηση έχει σαφή πρόθεση να εφαρμόσει αυστηρά την εργατική νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ