Connect with us

Οικονομία

Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας: Αυξάνεται κατά 70% ο προϋπολογισμός για επιδότηση ανέργων 30-59 ετών

Published

on

Σε σημαντική ενίσχυση του προγράμματος επιδότησης για ανέργους ηλικίας 30 έως 59 ετών προχωρά η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), με αύξηση του προϋπολογισμού κατά 70%. Η δράση αυτή, που έχει στόχο την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, θα δώσει τη δυνατότητα σε 10.000 δικαιούχους να λάβουν επιδότηση ύψους 17.000 ευρώ για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά τη μεγάλη απήχηση του πρώτου κύκλου του προγράμματος, όπου υποβλήθηκαν περισσότερες από 14.000 αιτήσεις για μόλις 5.880 διαθέσιμες θέσεις. Η νέα χρηματοδότηση αυξάνει τον συνολικό προϋπολογισμό από τα 100 στα 170 εκατομμύρια ευρώ, αξιοποιώντας πόρους από το ΕΣΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 66% των ωφελούμενων είναι γυναίκες.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση συνοδευόμενη από επιχειρηματικό σχέδιο, μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου Ανάπτυξης (www.ependyseis.gr). Το ποσό των 17.000 ευρώ θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις, μέσα σε 12 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητας:

  • 5.000 ευρώ με την έναρξη της επιχείρησης

  • 6.000 ευρώ μετά το πρώτο εξάμηνο

  • 6.000 ευρώ μετά το δεύτερο εξάμηνο

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στη ΔΥΠΑ και να μην συμμετέχουν σε άλλα προγράμματα κατάρτισης ή απασχόλησης. Επιπλέον, οφείλουν να έχουν ολοκληρώσει το ατομικό σχέδιο δράσης με σύμβουλο εργασίας, να διαθέτουν νόμιμα δικαιώματα παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα, και να συστήσουν επιχείρηση με συγκεκριμένη νομική μορφή, όπως ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ ή συνεταιρισμό.

Η ΔΥΠΑ συνεχίζει να δίνει έμφαση στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό και να αυξηθεί η αυτάρκεια των ανέργων μέσω της αυτοαπασχόλησης. Παρά τις προσπάθειες, ωστόσο, η επιχειρηματική στήριξη παραμένει περιορισμένη, καθώς μόνο το 10% των θέσεων απασχόλησης που επιδοτήθηκαν την περίοδο 2019-2024 αφορούσαν την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, και λιγότερες από 5.000 εξ αυτών εντάσσονταν στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας.

Η νέα δράση φιλοδοξεί να αλλάξει αυτή την εικόνα, διευρύνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους ανέργους να γίνουν επιχειρηματίες και να συμβάλουν ενεργά στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ