Ελάτε στην παρέα μας

Εργασία

Επίδομα αδείας: Ημερομηνίες καταβολής – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο μισθός του εργαζομένου και η διάρκεια της απασχόλησης είναι καθοριστικός παράγοντας για τον υπολογισμό του επιδόματος αδείας.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου539/45, οι “κανονικές αποδοχές”είναι ουσιώδεις για τον υπολογισμό του ποσού που δικαιούται να λάβει ο εργαζόμενοςκατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών. Επιπλέον, οι ώρες εργασίας επηρεάζουν τον υπολογισμό του αριθμού των ημερών διακοπών.Σύμφωνα με το άρθρο 1 του νόμου 3302/2004, οι εργαζόμενοι με σύμβαση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου δικαιούνται ετήσια άδεια μετ’αποδοχών από την ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης σε συγκεκριμένο χώρο εργασίας. Η άδεια χορηγείται αναλογικά ανάλογα με τηδιάρκεια της απασχόλησης στον εργοδότη. Το ποσοστό της άδειας υπολογίζεται ως εξής: 20 εργάσιμες ημέρες για πέντε ημέρες εργασίας και 24 εργάσιμες ημέρες για έξι ημέρεςε ργασίας με 12 μήνες συνεχούς απασχόλησης.

Μέχρι τις 31Μαρτίου του επόμενου ημερολογιακού έτους (άρθρο 61 τουνόμου αριθ. 4808/2021), ο εργοδότης υποχρεούται να χορηγεί την κανονική ετήσια άδεια σε δόσεις ανάλογα με το χρόνο εργασίας του εργαζομένου στην επιχείρηση. 

Επίδομα αδείας : Κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών, οι εργαζόμενοι δικαιούνται να λάβουν τις “κανονικές αποδοχές”τους, δηλαδή τις αποδοχές που θα λάμβαναν αν εργάζονταν στην εταιρεία κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.Αυτό περιλαμβάνει τις τακτικές και συνεχείς πληρωμές που καταβάλλονται στους εργαζομένους ως αντάλλαγμα για την εργασία τους. Παραδείγματος χάριν: αμοιβή για κανονικήεργασία κατά τις Κυριακές, τις αργίες και τα απογεύματα- αμοιβή για κανονική υπερωριακή εργασία,εάν εργάζονται κανονικά- αμοιβή για κανονική υπερωριακή εργασία,εάνεργάζονται κατά τη διάρκεια περιόδου άδειας.Το επίδομα αδείας δεν περιλαμβάνει την αμοιβή που καταβάλλεται για παράνομες υπερωρίες ήμέρος των επιδομάτων εορτών.Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το επίδομα αδείας αφορά την πληρωμή κατά τη διάρκειατ ης περιόδου αδείας και όχι την κανονική αμοιβή,όπως τα επιδόματα αδείας. Το δικαίωμα σε επίδομα αδείας αποτελεί μέρος του δικαιώματος σε κανονική άδεια και υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως το επίδομα αδείας. Το επίδομα αυτό ισούται με το συνολικό ποσό του επιδόματος αδείας, αλλά δεν μπορεί να υπερβαίνει το ήμισυ τουμισθου εάν καταβάλλεται ως μισθός ή 13 ημέρες εάν καταβάλλεται σε ημερήσια,ωριαία ή μισθολογική βάση.

Χρόνος Καταβολής: Τοεπίδομα αδείας και το επίδομα αδείας καταβάλλονται προκαταβολικά στους εργαζόμενους κατά την έναρξη της άδειας σύμφωνα με το άρθρο 3 τουνόμου 539/8.Άρθρο 1, παράγραφος 8, του Ν.539/45, όπως τροποποιήθηκε απότο άρθρο 1,παράγραφος8, του Ν. 539/45. Άρθρο 3 του Ν.4547/1966.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ