Connect with us

Οικονομία

ΕΣΠΑ: Οι 6+3 επιδοτήσεις για επιχειρήσεις που θα διατεθούν τους προσεχείς μήνες

Published

on

Μια νέα «έκτακτη» δράση του ΕΣΠΑ για τη γενική επιχειρηματικότητα είναι προ των πυλών, η οποία θα χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εστιάζοντας στην εξωστρέφεια και προσφέροντας ειδικό πριμ επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις που προέρχονται από συγχωνεύσεις.

Η νέα αυτή πρωτοβουλία θα αξιοποιήσει κεφάλαια που παρέμειναν ανεκμετάλλευτα από τις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ακριβής περίμετρος και ο προϋπολογισμός της δράσης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, ωστόσο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 300 και 350 εκατ. ευρώ.Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται στην προδημοσίευση του προγράμματος, πιθανότατα πριν από το τέλος του έτους.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας, έγινε γνωστό ότι η δράση θα επιδοτεί επενδυτικά σχέδια με ποσοστό 50%. Για τις επιχειρήσεις που προέρχονται από συγχωνεύσεις, η επιδότηση θα φτάνει το 60%, προσφέροντας έτσι ένα επιπλέον κίνητρο για την προώθηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Μέχρι το τέλος του έτους, προγραμματίζονται ακόμη πέντε σημαντικές δράσεις επιδοτήσεων για επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027, ενώ τουλάχιστον άλλες τρεις δράσεις ετοιμάζονται για προκήρυξη στους πρώτους τρεις μήνες του 2025.

Σύμφωνα με τον τελευταίο προγραμματισμό, κατά το τέταρτο τρίμηνο αναμένονται οι εξής ενέργειες:

1. Υποστήριξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τομέα, όπως η παραγωγή τηλεοπτικών σειρών και ταινιών.

2. Προγράμματα Προσαρμογής για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με δυναμικότητα 20-50 ετήσιων μονάδων εργασίας (EME), με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, που θα παρέχουν ενίσχυση έως 130.000 ευρώ για την κατάρτιση των εργαζομένων.

3. Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης σε επιλεγμένες ομάδες-στόχους με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ, που θα υποστηρίξει νέους και υφιστάμενους πτυχιούχους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Επιπλέον, αναμένονται δύο ακόμα δράσεις που θα απευθύνονται κυρίως σε ερευνητικούς οργανισμούς, όπως το πρόγραμμα «Στήριξη Δομών Μεταφοράς Τεχνολογίας 2021-2027», το οποίο έχει προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε ερευνητικούς φορείς με γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας.

Αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Συμμετοχή στις θεσμοθετημένες ευρωπαϊκές συμπράξεις HPC & KDT» για επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, το οποίο αφορά έργα που έχουν εγκριθεί στο «Horizon Europe 2021-2027» της ΕΕ. Επιπλέον, πριν από το τέλος του έτους, αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Διακρατικές συνεργασίες στην έρευνα και καινοτομία (Ελλάδα – Κύπρος)», με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ.

Τι να περιμένουμε το πρώτο τρίμηνο του 2025:
Στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αναμένονται οι προετοιμασίες για την έναρξη σημαντικών νέων προγραμμάτων στους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.

Το Ταμείο Πατεντών θα παρέχει υποστήριξη σε καινοτόμες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη και κατοχύρωση διεθνών πατεντών, καθώς και για τη δημιουργία πρωτοτύπων που βασίζονται σε αυτές τις πατέντες. Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 41,4 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB).

Επιπλέον, η HDB θα ξεκινήσει το Ταμείο Μικροπιστώσεων, το οποίο θα προσφέρει δάνεια μικρών ποσών σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ευνοϊκούς όρους, με συνολικό προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, μέσω της ΔΥΠΑ, θα ξεκινήσει η δράση «Κατάρτιση αυτοαπασχολουμένων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες», με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ