Κεντρικό Θέμα
Εφορία, ΕΝΦΙΑ: Έξυπνες λύσεις για μικρή δόση – Έτσι, θα πληρώνετε λιγότερα κάθε μήνα
Νέα δεδομένα ως προς την πληρωμή φόρων διαμορφώνει η κρίση του κορονοϊού, κάτι που σημαίνει περισσότερες δόσεις προκειμένου άπαντες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αντιλήφθηκε νωρίς το πρόβλημα και η πρώτη της κίνηση ήταν να διευκολύνει τους φορολογούμενους, οι οποίοι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Οι έκτακτες ρυθμίσεις έχουν γίνει πλέον κάτι το συνηθισμένο, λόγω του ότι μετά την πανδημία η αγορά αδυνατεί να βρει το βηματισμό της, την ώρα που ο τουρισμός βιώνει την πιο δύσκολη χρονιά του.
Η εκτίμηση του οίκου Fitch ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 7,9%, καθιστά σαφές ότι το επόμενο πεντάμηνο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και θα σφραγίσει τις εξελίξεις.
Ο Οίκος μπορεί να μιλάει για ρυθμό ανάπτυξης 5,1% το 2021, το γεγονός όμως ότι παραδέχεται ότι οι προβλέψεις του εξαρτάται από τις εξάρσεις του κορονοϊού, επιβεβαιώνει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Οίκος, αναφορικά με τα δημόσια οικονομικά εκτιμά ότι θα υπάρξει έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης 7,8% του ΑΕΠ φέτος από πλεόνασμα 1,9% το 2019.
Ο Fitch κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς υπολογίζει ότι:
- Τα δημοσιονομικά μέτρα που αυξάνουν το έλλειμμα φέτος αντιστοιχούν περίπου στο 6% του ΑΕΠ.
- Το έλλειμμα θα μειωθεί στο 5,1% του ΑΕΠ το 2021 και περαιτέρω στο 3,4% το 2022.
Οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις υποχρέωσαν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα από νωρίς, προκειμένου να μη βρεθεί αντιμέτωπη με μια ιδιότυπη στάση πληρωμών που θα είχε ολέθριες επιπτώσεις για την οικονομία.
Το σκεπτικό που έχει γίνει πλέον κυρίαρχο είναι λίγα και σίγουρα κάθε μήνα, παρά πολλά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μην μπουν ποτέ στα κρατικά ταμεία.
Στο πλαίσιο αυτό, οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν όλες τους τις οφειλές από τα εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας και τον ΕΝΦΙΑ έως και τον Φεβρουάριο του 2021.
Σε κάθε περίπτωση το τελικό ποσό είναι το ίδιο, αλλά η δυνατότητα του να πληρώνει κανείς λιγότερα έστω και κάθε μήνα είναι μια σημαντική ανάσα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία.
Προηγούμενες οφειλές
Ειδική πρόνοια θα υπάρξει για τις οφειλές που οι προθεσμίες πληρωμής έληγαν τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, αλλά παρατάθηκαν μέχρι τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
Οι φορολογούμενοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, θα έχουν πλέον την εναλλακτική να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μαζί με τυχόν άλλες που λήγουν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Η ρύθμιση που ετοιμάζεται και αναμένεται να ανακοινωθεί πολύ σύντομα θα προβλέπει την εξόφληση των ποσών σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε 13 έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις.
Εφορία
Ας δούμε πως διαμορφώνεται ο χάρτης πληρωμής των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της εφορίας μετά τις τελευταίες αλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Έως τώρα η εξόφληση των οφειλών γινόταν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, κάτι όμως που δεν ισχύει πλέον, λόγω του ότι υπάρχει η νέα πραγματικότητα την οποία διαμόρφωσε η κρίση της πανδημίας.
Οι οφειλές φόρων και τελών που υπάρχουν στα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία εκδίδονται φέτος με την οριστική ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μπορούν να εξοφληθούν σε 8 μηνιαίες δόσεις.
Αυτό σημαίνει ότι:
- Κάθε μήνα θα πληρώνουμε το 1/8 του συνολικού ποσού που έχει προκύψει από το εκκαθαριστικό σημείωμα.
- Η τελευταία και όγδοη δόση θα καταβληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου 2021.
Όσοι τώρα επέλεξαν να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις στο τέλος Αυγούστου, θα πρέπει να ξέρουν ότι ναι μεν γλιτώνουν το πρόστιμο του Ιουλίου, αλλά θα πρέπει να καταβάλλουν διπλή δόση.
Ειδικότερα, στο τέλος Αυγούστου θα πρέπει να πληρώσουν και τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου, κάτι που σημαίνει ότι το μόνο που κερδίζουν είναι μια μικρή παράταση χρόνου.
Ο φόρος εισοδήματος μπορεί να εξοφληθεί και σε περισσότερες δόσεις με τη χρήση πιστωτικής κάρτας, οι οποίες είναι άτοκες, υπό την προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι θα είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.
Κάθε τράπεζα δίνει αυτή τη δυνατότητα, κάτι που σημαίνει ότι το ποσό μπορεί να γίνει ακόμη μικρότερο στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει για παράδειγμα τη λύση των 12 δόσεων.
ΕΝΦΙΑ
Όσον αφορά στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του έτους 2020 μπορεί να εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021.
Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2020, θα επιβαρύνει περίπου 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι φυσικά πρόσωπα και περισσότερα από από 50.000 νομικά πρόσωπα
Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λύση της πιστωτικής, κάτι που σημαίνει ότι το ποσό της μηνιαίας πληρωμής, θα είναι μικρότερο εάν για παράδειγμα επιλεγεί η λύση των 12 δόσεων.
Υπενθυμίζεται για να μην υπάρχουν παρερμηνείες ότι δεν αλλάζει το τελικό ποσό, απλά γίνεται διευκόλυνση στον αριθμό των δόσεων είτε αυτές είναι έξι είτε είναι 12 εάν πληρωθεί με πιστωτική κάρτα.
Ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με τον περσινό και φτάνει στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν έκπτωση 50% ή και πλήρη απαλλαγή από το φόρο.
Επίσης, για άλλη μια χρονιά απαλλάσσονται από το συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού ενώ θα ισχύσουν οι ίδιες μειώσεις με πέρυσι.
Για να χορηγηθεί έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει:
- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Πλήρης απαλλαγή χορηγείται σε εξαιρετικά λίγες περιπτώσεις και ειδικά σε οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% υπό προϋποθέσεις.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα προχωρήσει στη διασταύρωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων με τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι να εντοπιστούν όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή να έχουν πλήρη απαλλαγή.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσει κανείς την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9.
Πιστωτικές
Η λύση της πιστωτικής ναι μεν δίνει τη δυνατότητα για περισσότερες δόσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις για όσους δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Για να είναι οι δόσεις άτοκες, ο κάτοχος της πιστωτικής πρέπει να πληρώνει ολόκληρη τη δόση της κάρτας κάθε μήνα, αλλιώς θα επιβαρυνθεί με τα «τσουχτερά» επιτόκια και θα πληρώσει τον φόρο… τσουχτερό.
Στην περίπτωση των 12 άτοκων μηνιαίων δόσεων με πιστωτική κάρτα, οι φορολογούμενοι πληρώνουν ολόκληρο το ποσό του φόρου με κάρτα κερδίζουν και την έκπτωση φόρου 2% και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Το «κλειδί» όμως είναι να υπάρχει το υπόλοιπο στην πιστωτική κάρτα και να μη χαθεί η προθεσμία καμίας δόσης, καθώς μόνο σε αυτή την περίπτωση οι δόσεις θα είναι πραγματικά άτοκες.
Άλλες επιλογές
Εκτός από τη λύση των πιστωτικών οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά από «εργαλεία» τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να είναι μικρότερη η μηναία επιβάρυνση.
Όποια λύση όμως και εάν επιλεγεί απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή λόγω του ότι εάν δεν υπάρχει συνέπεια, οι επιπτώσεις είναι μεγάλες, καθώς ακολουθούν μεγάλα πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Ειδικότερα:
- 12 δόσεις: Όλοι μπορούν να εντάξουν τις οφειλές τους στη νέα πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Για όσους επιλέξουν τη συγκεκριμένη λύση, το επιτόκιο κυμαίνεται στα επίπεδα του 4,5% .
- 24 δόσεις: Εάν τώρα κάποιος επιλέξει μια λύση σε βάθος χρόνου που είναι οι 24 μήνες, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν άλλο βραχνά. Κι αυτός ο βραχνάς είναι το πιο τσουχτερό επιτόκιο το οποίο είναι σε αυτή την περίπτωση της τάξης του 6%.
Για την υπαγωγή της οφειλής στην πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, δεν απαιτείται αυτή να καταστεί ληξιπρόθεσμη.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ρυθμιστεί και πριν από την εκπνοή της προθεσμίας εξόφλησης της πρώτης δόσης ή των επόμενων δόσεων του φόρου εισοδήματος.
Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι των μέτρων στήριξης, που προβλέπουν αναστολές πληρωμών και παρατάσεις προθεσμιών καταβολής για φορολογικές οφειλές.
Η μεγάλη αδικία
Η μεγάλη αδικία αφορά φορολογούμενους, οι οποίοι πλήρωσαν εφάπαξ την οφειλή τους προς ην εφορία προκειμένου να κερδίσουν έστω και τη λειψή έκπτωση του 2%
Η συγκεκριμένη έκπτωση όμως θα χορηγείται εκ των υστέρων, με αφαίρεση του ποσού στο οποίο η έκπτωση αυτή αναλογεί από κάποια άλλη μελλοντική οφειλή όπως π.χ. ο ΕΝ.Φ.Ι.Α.