Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ηλεκτροκίνηση: Όλα τα μυστικά για επιδότηση – Βήμα-βήμα η διαδικασία για την υποβολή αίτησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα δεδομένα στην αγορά οχημάτων διαμορφώνει η ηλεκτροκίνηση με την πλατφόρμα γιατην υποβολή αιτήσεων συμμετοχής  στο πρόγραμμα «κινούμαι ηλεκτρικά» να είναι ήδη ανοικτή.

Στην ιστοσελίδα http://kinoumeilektrika.ypen.gr , θα αναρτώνται συνοπτικές οδηγίες όπως λίστα επιλέξιμων ηλεκτρικών και υβριδικών plug in χαμηλών εκπομπών (έως 50γρ/χλμ)αυτοκινήτων).
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιδοτούμενη αγορά 15.000 Ι.Χ και 12.500 δικύκλων, με τη διαδικασία υποβολής της αίτησης φυσικών προσώπων να ολοκληρώνεται σε δέκα βήματα.

Τα βήματα που ορίζονται για την υποβολή της αίτηση είναι τα εξής:

  • Εισαγωγή στοιχείων στα πεδία του συστήματος.
  • Επιλογή Μοντέλου Οχήματος από την καταχωρημένη λίστα.
  • Επιλογή αγοράς/Μίσθωσης.
  • Επιλογή δίκυκλου ή ποδηλάτου (tick choice).
  • Επιλογή (ΝΑΙ/ΌΧΙ) επιδότησης φορτιστή.
  • Επιλογή Μοντέλου Φορτιστή.
  • Επιλογή απόσυρσης (ΝΑΙ/ΌΧΙ).
  • Υπολογισμός επιδότησης.
  • Επισύναψη δικαιολογητικών.
  • Υποβολή Αίτησης.

Η δράση που ανακοινώθηκε έχει προϋπολογισμό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, ποσό όμως που είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί κάτι που θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί.
Έως τώρα το ενδιαφέρον είναι κάτι παραπάνω από έντονο, κάτι που γίνεται σαφές από τις  αιτήσεις που έχουν γίνει κυρίως για ηλεκτρικά ποδήλατα.

Ας δούμε αναλυτικά τις επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων:

  • Για αυτοκίνητα με λιανική τιμή προ φόρων έως 30.000 ευρώ, η επιδότηση είναι 20 % με όριο τα 6.000 ευρώ. Από 30.001 έως 50.000 ευρώ, η επιδότηση είναι 15 % με όριο τα 6.000 ευρώ.
  • Για δίκυκλα – τρίκυκλα, ποσοστό 20 % επί της αξίας με όριο τα 800 ευρώ.
  • Για ποδήλατα, ποσοστό 40 % (είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη) με όριο τα 800 ευρώ.
  • Τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ζητήσουν επιπλέον επιδότηση 500 ευρώ για αγορά έξυπνου οικιακού φορτιστή (σε συνδυασμό με αγορά ΙΧ, όχι ποδήλατου ή σκούτερ).
  • Με απόσυρση παλαιού οχήματος / δικύκλου (εξαιρούνται τα ποδήλατα) παρέχεται επιπλέον μπόνους 1000 και 400 ευρώ αντίστοιχα.
  • Για ταξί η επιδότηση είναι 25 % επί της λιανικής τιμής προ φόρων με όριο τα 8.000 ευρώ ή, αν πρόκειται για plug in υβριδικό μοντέλο, ποσοστό 15 % με όριο τα 5.500 ευρώ. Είναι υποχρεωτική η απόσυρση του παλιού οχήματος (πρέπει να είναι παλαιότερο από την 1-1-2013), η οποία επιδοτείται με επιπλέον μπόνους 2.500 ευρώ.
  • Για τις εταιρίες το ποσοστό της επιδότησης είναι 15 % με όριο τα 5.500 ευρώ ή 4.000 για υβριδικά. Προβλέπεται όριο αγοράς έως 3 αυτοκινήτων (6 για όσες έχουν δραστηριότητα σε νησιά). Για τα δίκυκλα η επιδότηση είναι ποσοστό 20 % επί της αξίας με όριο τα 800 ευρώ.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς τα κίνητρα για αγορά οχημάτων από πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες τα οποία μεταφράζονται σε επιπλέον 1000 ευρώ για αυτοκίνητο και 500 ευρώ για δίκυκλο/ποδήλατο.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

  1. Είμαι κάτοχος άδειας ΤΑΞΙ μαζί με δυο ακόμα φυσικά πρόσωπα και ποσοστά 20%, 50% και30%. Η αίτηση υποβάλλεται ανά μεριδιούχο ή συνολικά; Η επιδότηση καταβάλλεται ανά μεριδιούχο ή συνολικά; Εάν υπάρχει συγκυριότητα στην άδεια υποβάλλεται μια (1) αίτηση, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο των συγκυριούχων και να επισυνάπτονται τα ατομικά δικαιολογητικά όλων των συγκυριούχων, όπως αυτά προβλέπονται στην λίστα δικαιολογητικών.

Για την περίπτωση της είσπραξης της αναλογούσας επιδότησης προτείνεται να επιλεγεί ένας εκ των συγκυριούχων, ο οποίος θα ορίζεται με την σχετική υπεύθυνη δήλωση από τους υπολοίπους, και η καταβολή της να γίνει στον λογαριασμό του.

  1. Είναι υποχρεωτική η αγορά του οχήματος το οποίο μισθώνεται με την διαδικασία του leasing στο τέλος της σύμβασης μίσθωσης; Ναι η αγορά είναι υποχρεωτική, καθώς το όχημα πρέπει να έλθει στην κυριότητα του ωφελούμενου.

 

  1. Σε περίπτωση αγοράς αυτοκινήτου μετά την λήξη σύμβασης leasing ισχύει ότι ο ωφελούμενος πρέπει να το έχει στην κυριότητα του για τρία έτη; Όχι. Η κυριότητα του οχήματος για τρία (3) έτη ισχύει μόνον για την περίπτωση απευθείας αγοράς οχήματος.

 

  1. Τι γίνεται εάν έχω αγοράσει όχημα και λόγω ατυχήματος καταστεί άχρηστο πριν την παρέλευση της τριετίας; Σε τέτοια περίπτωση και εάν η ασφαλιστική εταιρία πιστοποιεί την αναγκαιότητα διαγραφής του οχήματος λόγω καταστροφής τότε η τριετία δεν θα ισχύσει. Τονίζεται ωστόσο ότι θα πρέπει να προσκομιστούν πλήρη στοιχεία τεκμηρίωσης που να πιστοποιούν την κατάσταση του οχήματος συνοδευόμενα με σχετικό φωτογραφικό υλικό.

 

  1. Κάποιος που έχει ατομική επιχείρηση, μπορεί να κάνει δύο αιτήσεις κάνοντας χρήση του ίδιου ΑΦΜ, μία αίτηση ως επιχείρηση και μια αίτηση ως φυσικό πρόσωπο; Είναι σαφές ότι το κάθε ΑΦΜ δικαιούται μόνον μιας αίτησης.

 

  1. Η εταιρία που θα αγοράσω ηλεκτρικό αυτοκίνητο παρέχει με την αγορά δώρο οικιακό φορτιστή. Μπορώ να εγκαταστήσω τον έξυπνο φορτιστή ο οποίος επιδοτείται από το πρόγραμμα «κινούμαι ηλεκτρικά» σε άλλο χώρο εκτός της κυρίας κατοικίας μου, π.χ. στο εξοχικό μου, εφόσον ο χώρος αυτός δηλώνεται στο Ε9 μου; Ναι υπάρχει η συγκεκριμένη δυνατότητα μόνον όμως στην περίπτωση που τεκμηριώνεται η ιδιοκτησία / μίσθωση του σημείου τοποθέτησης του επιδοτούμενου φορτιστή.

 

  1. Έχω ΑΦΜ αλλά δεν υποβάλω δήλωση Ε1. Μπορώ να υποβάλλω αίτηση για επιδότηση; Σε περίπτωση που υπάρχει διαθέσιμο ΑΦΜ αλλά ακόμα δεν έχει δημιουργεί η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης υπάρχει η δυνατότητα να επισυναφτεί το Ε1 του φορολογούμενου ο οποίος σας αναφέρει στην δική του δήλωση. Με τον τρόπο αυτό πιστοποιείται ότι δεν έχετε υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης. Σε ότι αφορά κατοίκους εξωτερικού που διαθέτουν Ελληνικό ΑΦΜ αλλά δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση θα πρέπει να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφεται ότι «δεν είμαι υπόχρεος/α υποβολής φορολογικής δήλωσης για τον λόγο …(αναφορά)»

 

  1. Εάν το όχημα μισθωθεί μέσω leasing, με ποιο τρόπο γίνεται η καταβολή του οικολογικού bonus; Συστήνεται η προκαταβολή που δίνεται και προβλέπεται στην σύμβαση χρονομίσθωσης να είναι τουλάχιστον ίση με το αναλογούν οικολογικό bonus. Με τον τρόπο αυτό ο ωφελούμενος λαμβάνει άμεσα το σύνολο της ενίσχυσης υποβάλλοντας αίτημα καταβολής της ενίσχυσης και επισυνάπτοντας την σύμβαση και την απόδειξη πληρωμής της προκαταβολής μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο Παράρτημα της πρόσκλησης.

 

  1. Η χρονομίσθωση ισχύει και για οχήματα τύπου L (δίκυκλα, τρίκυκλα, ποδήλατα κλπ); Όχι, η χρονομίσθωση ισχύει μόνον για επιβατικά οχήματα και επαγγελματικά οχήματα μέγιστης μάζας έως 3,5 τόνους.

 

  1. Εταιρία που έχει έδρα στην ηπειρωτική χώρα και υποκαταστήματα σε νησιά δικαιούται 6 οχήματα; Αν ναι, αυτό είναι το μέγιστο ή τα έξι οχήματα αφορούν κάθε υποκατάστημα; Η εταιρία εφόσον έχει δραστηριότητα σε νησιωτικό Δήμο δικαιούται να αγοράσει ή να μισθώσει έως έξι (6) συνολικά οχήματα. Η αίτηση υποβάλλεται ανά ΑΦΜ και όχι ανά υποκατάστημα, συνεπώς ο μέγιστος αριθμός των οχημάτων παραμένει έξι (6).

 

  1. Εταιρία που δικαιούται τρία ή έξι οχήματα, οφείλει να προμηθευτεί από μια μόνο κατηγορία (πχ μόνον επιβατικά); Η επιλογή αφορά το σύνολο των οχημάτων και μπορεί να προέρχονται από οποιαδήποτε κατηγορία μεταξύ των επιλέξιμων κατηγοριών. Κατά συνέπεια, θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αγοράσει/μισθώσει ένα ηλεκτρικό επιβατικό όχημα, ένα υβριδικό plugin όχημα με εκπομπές έως 50 γρ/χλμ και ένα ηλεκτρικό δίκυκλο ή τρίκυκλο. Οι εταιρίες δεν δικαιούνται να επιδοτηθούν για την κατηγορία των ηλεκτρικών ποδηλάτων.

 

12.Επιθυμώ να αγοράσω ένα ηλεκτρικό ποδήλατο και ταυτόχρονα να αποσύρω το παλιό μου όχημα. Δικαιούμαι της επιδότησης απόσυρσης δικύκλου που είναι 400€;  Όχι , η απόσυρση δεν ισχύει για ποδήλατα, αλλά αφορά μόνον τις κατηγορίες των δικύκλων και τρικύκλων.

 

  1. Μπορώ να αγοράσω ποδήλατο που προέρχεται από μετατροπή συμβατικού ποδηλάτου σε ηλεκτρικό με την χρήση ειδικού εξοπλισμού (κιτ); Όχι, απαγορεύεται ρητά η ενίσχυση του οικολογικού bonus για αυτή την κατηγορία. Η ενίσχυση του οικολογικού bonus, αφορά μόνον τα ηλεκτρικά ποδήλατα, όπως αυτά έχουν παραχθεί από το εργοστάσιο και χωρίς επιπλέον παρεμβάσεις ή/και μετατροπές. Για την αποδοχή του αιτήματος καταβολής της ενίσχυσης είναι υποχρεωτική η επισύναψη του πιστοποιητικού συμμόρφωσης το οποίο ζητάτε και οφείλει να σας προσκομίσει ο πωλητής.

 

  1. Εάν επιλέξω ένα ηλεκτρικό επιβατικό αυτοκίνητο αξίας (Λιανική Τιμή Προ Φόρων) 25.000€ και επιθυμώ να προσθέσω εξοπλισμό, αξεσουάρ κλπ, με την αξία τελικά να διαμορφώνεται στις 30.000€, επί ποιάς τιμής υπολογίζεται το οικολογικό bonus; To οικολογικό bonus υπολογίζεται επί της τιμής έκδοσης του βασικού μοντέλου και δεν συμπεριλαμβάνεται επιπλέον εξοπλισμός, αξεσουάρ κλπ. Κατά συνέπεια, το οικολογικό bonus θα υπολογιστεί με βάση τις 25.000€ και στο τιμολόγιο / απόδειξη αγοράς θα πρέπει εφόσον προστίθεται εξοπλισμός να κοστολογείται διακριτά και με σαφήνεια.

 

  1. Ποιες είναι ακριβώς οι ενέργειες που πρέπει να κάνω πηγαίνοντας σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων; Για να είναι άρτια και να γίνει αποδεκτή η υποβολή της αίτησης καταβολής οικολογικού bonus μέσω του προγράμματος, θα πρέπει να ζητήσετε από την αντιπροσωπεία να σας παραδώσει μια επίσημη προσφορά, η οποία θα φέρει σφραγίδα και υπογραφή. Στην προσφορά θα πρέπει να αναγράφεται η Λιανική Τιμή Προ Φόρων της βασικής έκδοσης του μοντέλου, η αξία δηλαδή επί της οποίας θα υπολογιστεί το οικολογικό bonus που δικαιούστε. Εφόσον επιλέξετε επιπλέον εξοπλισμό πέραν του εργοστασιακού, θα πρέπει αυτός να αναγράφεται διακριτά ή και καθόλου στην προσφορά που παίρνετε από την αντιπροσωπεία. Παράδειγμα : Επιθυμείτε την αγορά οχήματος Χ το οποίο έχει ΛΤΠΦ 24.000€ , επιλέγετε εξτρά εξοπλισμό αξίας 5.000€, σύνολο 29.000, πλέον ΦΠΑ 6.960€. Η προσφορά θα πρέπει να αναγράφει αναλυτικά και διακριτά τις παραπάνω αξίες, καθώς και η πλήρης ονομασία και σειρά του μοντέλου του οχήματος που επιλέγετε. Το οικολογικό bonus θα υπολογιστεί επί των 24.000€ .

 

  1. Έκδοση μοντέλου έχει € 35.000 ΛΤΠΦ. Ο πωλητής κάνει αρχική προσφορά /έκπτωση για € 33.000 και τελικά πουλάει το όχημα € 32.000. Σε ποια αξία προ φόρων υπολογίζεται η επιδότηση του οικολογικού bonus; To οικολογικό bonus υπολογίζεται πάντα επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων στην οποία τελικά πωλείται το αυτοκίνητο. Υπενθυμίζεται ότι ο κατάλογος των επιλέξιμων μοντέλων με τις επίσημες Λιανικές Τιμές Προ Φόρων είναι ενδεικτικός, οι τιμές μπορεί να διαφέρουν και να είναι μειωμένες και ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου να ενημερώνονται άμεσα και εύκολα οι ενδιαφερόμενοι.

 

  1. Έκδοση μοντέλου έχει € 48.000 ΛΤΠΦ επίσημου καταλόγου. Ο πελάτης θέλει εξτρά επιπλέον € 7.000. Λαμβάνει επιδότηση, αφού το σύνολο της αξίας (€ 55.000) υπερβαίνει τις € 50.000 και αν ναι επί ποιας αξίας προ φόρων; Ναι, λαμβάνει επιδότηση η οποία υπολογίζεται στις € 48.000, καθώς όπως έχει ήδη απαντηθεί ο επιπλέον εξοπλισμός από την βασικής έκδοση της σειράς του μοντέλου δεν επιδοτείται.

 

  1. Αγοράζεται αυτοκίνητο με ΛΤΠΦ καταλόγου € 33.000 και γίνεται τελικά έκπτωση € 4.000. Άρα η τελική αξία αγοράς προ φόρων θα διαμορφωθεί στις € 29.000. Σε ποια αξία προ φόρων θα επιδοτηθεί και με τι ποσοστό, 15% ή 20%; Όπως έχει ήδη απαντηθεί ο υπολογισμός της τελικής αναλογούσας επιδότησης θα γίνεται με βάση την τελική αξία αγοράς όπως αυτή θα αναγράφεται στο επίσημο φορολογικό παραστατικό που εκδίδεται από τον πωλητή προς τον αγοραστή. Σε περίπτωση μάλιστα που αρχικά κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής επισυναφθεί προσφορά στις 33.000 ευρώ και υπολογιστεί η επιδότηση με το ποσοστό του 15%, αλλά τελικά κατά την υποβολή του αιτήματος πληρωμής η αξία πιστοποιείται στις 29.000 ευρώ τότε γίνεται ανάλογα και η διόρθωση της αναλογούσας επιδότησης.

Φωτογραφία από Markus Distelrath από το Pixabay

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ