Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Η Εφορία είναι πλέον διαθέσιμη διαδικτυακά μέσω των τραπεζικών λογαριασμών

Δημοσιεύθηκε

στις


Η Εφορία αποκτά άμεση πρόσβαση στις τράπεζες με σκοπό τον άμεσο έλεγχο όλων των τραπεζικών καταθέσεων και συναλλαγών των φορολογουμένων, σύμφωνα με το σχέδιο που υλοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με τις τράπεζες έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, Ελλάδα 2.0. Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, η μεταρρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών της Αρχής, προκειμένου να αξιοποιηθεί πιο αποτελεσματικά ο μεγάλος όγκος δεδομένων που διαθέτει, καθώς και να παρακολουθούνται καλύτερα οι οικονομικές συναλλαγές.

Για την online σύνδεση με τις τράπεζες, το σχέδιο της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει τις εξής τρεις δράσεις:

1. Την αναβάθμιση των βασικών ψηφιακών συστημάτων και την επέκταση της λειτουργικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής μηχανισμών που θα διασφαλίσουν τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ με τα τραπεζικά συστήματα.
2. Την αναθεώρηση και βελτίωση της συνεργασίας με το χρηματοπιστωτικό τομέα, με στόχο την τυποποίηση, αυτοματοποίηση και διεύρυνση των διαδικασιών ανταλλαγής δεδομένων.
3. Τη δημιουργία ηλεκτρονικής διασύνδεσης με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, προκειμένου να συλλέγονται, να επεξεργάζονται και να αξιοποιούνται τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών για ελέγχους και λήψη μέτρων.

Ταχύτερη διαδικασία ελέγχων

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη πρόσβαση στις τράπεζες μέσω διαφόρων συστημάτων, με το πιο σημαντικό να είναι το «Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας» (BANCAPP). Αυτό το σύστημα συγκεντρώνει και αξιοποιεί δεδομένα από το αρχείο χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, καθώς και από τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων, για τα ΑΦΜ που έχουν λάβει εντολή ελέγχου στο ΟΠΣ ELENXIS. Ο έλεγχος περιλαμβάνει καταθέσεις, ρέπος, ασφαλιστικά προϊόντα, παράγωγα, μετοχές, δάνεια και θυρίδες.

Ωστόσο, η ΑΑΔΕ επιδιώκει να έχει πιο άμεση πρόσβαση, προκειμένου να αποφεύγονται καθυστερήσεις που μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του ελέγχου.

Με το BANCAPP, οι τράπεζες υποχρεούνται να απαντήσουν και να αποστείλουν τα στοιχεία εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών, με εξαίρεση στις περιπτώσεις που το αίτημα καταλαμβάνει ελεγχόμενο διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών οπότε και η αποστολή των αιτούμενων αρχείων διενεργείται εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών. Έτσι η ΑΑΔΕ επιδιώκει online πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες υποχρεούνται να κοινοποιούν στην ΑΑΔΕ στοιχεία για όλο το φάσμα των συναλλαγών των πελατών τους και συγκεκριμένα θα αποστέλλουν στοιχεία, εφόσον υπάρχουν, για τις ακόλουθες κατηγορίες:

  1. Καταθετικός λογαριασμός πρώτης ζήτησης
  2. Καταθετικός προθεσμιακός λογαριασμός
  3. Χορηγητικός λογαριασμός
  4. Επενδυτικός λογαριασμός (παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, Repos κ.λπ.)
  5. Πιστωτική Κάρτα
  6. Τραπεζική Θυρίδα
  7. Λογαριασμός Πληρωμών
  8. Προπληρωμένη κάρτα (prepaid)
  9. Ηλεκτρονικό πορτοφόλι
  10. Άλλος λογαριασμός
  11. Οτιδήποτε άλλο στοιχείο που είναι συσχετισμένο με τον ΑΦΜ του ελεγχόμενου και δεν κατατάσσεται στις ανωτέρω κατηγορίες.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ