Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Κτηματολόγιο: Ποιες είναι οι νέες διαδικασίες για την υποβολή πράξεων και αιτήσεων – Τι ενέργειες πρέπει να αναλάβουν οι πολίτες και οι συμβολαιογράφοι

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Κτηματολόγιο προγραμματίζει αλλαγές στον τρόπο υποβολής πράξεων και αιτήσεων, ξεκινώντας από τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2024. Σκοπός αυτών των αλλαγών είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η διευκόλυνση των πολιτών, των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων, ενόψει της προθεσμίας για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών που λήγει στις 30.11.2024. Έτσι, από τη Δευτέρα, η υποβολή των εγγράφων θα πραγματοποιείται αποκλειστικά ψηφιακά σε όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα της χώρας, μέσω των ιστοσελίδων ktimatologio.gov.gr και ktimatologio.gr.

Αυτή η πρακτική ξεκίνησε από τα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του Ελληνικού Κτηματολογίου στην Περιφέρεια Αττικής και στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, στην εξοικονόμηση χρόνου. Πλέον, η ψηφιοποίηση επεκτείνεται και στα Κτηματολογικά Γραφεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Από τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, θα υποβάλλονται αποκλειστικά ψηφιακά τα εξής έγγραφα:

– Πράξεις που συντάσσονται από Συμβολαιογράφους και υποβάλλονται για εγγραφή από αυτούς, καθώς και από φυσικά και νομικά πρόσωπα, με εξαίρεση τις συμβολαιογραφικές πράξεις α) διανομής, β) ανταλλαγής, γ) τροποποιήσεων οριζοντίων και καθέτων ιδιοκτησιών που περιλαμβάνουν περισσότερους από έναν ΚΑΕΚ, και δ) σύστασης οροφοκτησίας με πώληση.

-Πράξεις που συντάσσονται ή και διακινούνται από Δικηγόρους και αφορούν σε α) εξάλειψη εμπράγματων ασφαλειών και β) εγγραφή προσημείωσης.

– Αιτήσεις εξωδικαστικών διορθώσεων, όπως αιτήσεις διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων και αιτήσεις του άρθρου 6 παρ. 4 του Ν.2664/1998, που υποβάλλονται από Δικηγόρους, Συμβολαιογράφους, Δικαστικούς Επιμελητές, καθώς και από φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ιδιαίτερα στην τελευταία περίπτωση, η παρέμβαση θεωρείται απολύτως απαραίτητη, καθώς πλησιάζει η προθεσμία για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών, η οποία λήγει στις 30.11.2024, και αναμένεται να υποβληθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων διόρθωσης. Επιπλέον, από τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, θα ισχύει ενιαίο και διευρυμένο ωράριο σε όλη τη χώρα, από τις 08:30 έως τις 13:30, για την επιτόπια έρευνα των βιβλίων και των αρχείων των Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κτηματολογίου αναμένεται να μειώσει τον χρόνο διεκπεραίωσης των διαδικασιών και να ελαχιστοποιήσει την ταλαιπωρία των πολιτών, οι οποίοι μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν καθυστερήσεις πολλών ετών για την εκτέλεση πράξεων όπως οι μεταβιβάσεις και οι αγοραπωλησίες. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της προσπάθειας εκσυγχρονισμού της υπηρεσίας, η οποία ενισχύεται με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, επιτρέποντας στους προϊσταμένους των Κτηματολογικών Γραφείων να ολοκληρώνουν ελέγχους για διοικητικές αποφάσεις σε μόλις 10 λεπτά.

Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης του Ελληνικού Κτηματολογίου έχει ξεκινήσει επίσημα τη λειτουργία του από τη Δευτέρα και αναμένεται να προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για το δημόσιο. Συγκεκριμένα, μια διαδικασία που σήμερα κοστίζει 15 ευρώ, θα μπορούσε να μειωθεί σε μόλις 30 λεπτά.

Επιπλέον, στο σχέδιο νόμου για το Κτηματολόγιο που κατατέθηκε πρόσφατα, εισάγεται η δυνατότητα ψηφιακής υποβολής εγγραπτέων πράξεων σε 24ωρη βάση. Στο πλαίσιο της προτεινόμενης ρύθμισης, προβλέπεται πειθαρχική ποινή για υπαλλήλους που επανειλημμένα υπερβαίνουν την προθεσμία των πέντε εργάσιμων ημερών για την αποδοχή ή απόρριψη αιτήσεων καταχώρησης πράξεων στα κτηματολογικά φύλλα, με την οριστική παύση τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη ολοκλήρωση των συναλλαγών.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ