Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Με νέους «κόφτες» επεκτείνονται οι αναστολές συμβάσεων και τον Μάιο – Έως τον Σεπτέμβριο το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Επεκτείνεται και τον Μάιο το μέτρο των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για εργαζομένους σε κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις, ενώ έως τον Σεπτέμβριο επεκτείνεται ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Ωστόσο οι αναστολές του Μαΐου υπόκεινται σε τρεις «κόφτες», καθώς μετά τα φαινόμενα απάτης που ξετρύπωσε το ΣΕΠΕ με τις «μαϊμού» αναστολές, πλέον οι εργοδότες θα μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου μόνο για εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνται κατ’ ελάχιστον 4 ώρες ημερησίως.

Ο νέος «κόφτης» θα ισχύσει από τον Μάιο, θέτοντας «εκτός» τους μερικώς απασχολούμενους με ωράριο κάτω των 4 ωρών ημερησίως και τους ωρομίσθιους.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να περιορίσει την δαπάνη για την πληρωμή των επιδομάτων των 534 ευρώ, τα οποία τον Μάρτιο μοιράστηκαν σε πάνω από 500.000 δικαιούχους.

Τον Απρίλιο ο αριθμός αυτός αναμένεται να είναι αισθητά μικρότερος (λόγω του κριτηρίου τζίρου), ενώ τον Μάιo με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και το επικείμενο άνοιγμα της εστίασης αλλά και του τουρισμού, οι αναστολές εκτιμάται πως θα υποχωρήσουν επιπλέον κατά περίπου 40%-50%.

Σημαντικό ρόλο στην πτωτική τους πορεία θα παίξει -εκτός από την επανεκκίνηση της οικονομίας- και ο «κόφτης» των ωρών απασχόλησης, καθώς διαπιστώθηκε πως επιτήδειοι εργοδότες αποκόμιζαν κέρδη, καταστρατηγώντας τα μέτρα στήριξης με δεκάδες εικονικές προσλήψεις.

Με τη νέα ρήτρα, δεν θα δικαιούνται το επίδομα:

  • όσοι ωρομίσθιοι απασχολούνται για ελάχιστες ώρες εργασίας τον μήνα,
  • οι part-time εργαζόμενοι που φαίνεται να εργάζονται με κάτω από 20 ώρες την εβδομάδα (2-3 ώρες ημερησίως).

Σε αναστολή μπορούν να τεθούν μόνο όσοι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί έως 31 Ιανουαρίου 2021 (όσοι προσλήφθηκαν Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο δεν τίθενται σε αναστολή).

Παράλληλα οι εργοδότες θα πρέπει να πληρούν το κριτήριο του τζίρου, δηλαδή:

  • να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και
  • να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ έως και 4/3/2021.

Αυτό αφορά επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ