Connect with us

Εργασία

Νέα στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων: Τα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι»

Published

on

Ένα νέο πλέγμα μέτρων στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων, το οποίο θα ενεργοποιηθεί μετά το τέλος της κρίσης του κορωνοϊού και την άρση των μέτρων σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Τα υπουργεία ΟικονομικώνΕργασίας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και βασικός στόχος είναι την επόμενη ημέρα να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας αλλά να μην πληγεί και η επιχειρηματικότητα.

Η κυβέρνηση εργάζεται με μεθοδικότητα και θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα ένα ολοκληρωμένοπολυδιάστατο και αποτελεσματικό σχέδιο που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων άρα και τη μη απώλεια θέσεων εργασίας.

Βασικοί άξονες είναι να δοθούν διευκολύνσεις σε φορολογικό, ασφαλιστικό και τραπεζικό επίπεδο.

Ικανός αριθμός δόσεων για τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις μελετάται το ενδεχόμενο για ικανό αριθμό δόσεων για τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωπες με «βουνό» εκκρεμοτήτων στο δεύτερο εξάμηνο.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη δεχθεί εισηγήσεις και εξετάζει το ενδεχόμενο, η καταβολή φόρων που θα συγκεντρωθούν μετά τον Ιούνιο να γίνει με δόσεις που αριθμός τους μπορεί να φτάσει τις 24 ή ακόμη και τις 48.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η επαναφορά των 120 δόσεων αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί αργότερα και όταν αναλυθούν όλα τα δεδομένα.

Όλα τα παραπάνω μελετώνται με μεγάλη προσοχή από του υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και το επιτελείο και αναλόγως των συνθηκών θα αποφασιστούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Η δέσμη μέτρων πρέπει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Ανάλογες παρεμβάσεις εξετάζονται και στο υπουργείο Εργασίας, με τον Γιάννη Βρούτση και την ομάδα του να μελετούν και να στοιχειοθετούν όλα τα στοιχεία, ώστε η δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστεί μετά το τέλος της κρίσης να είναι αποτελεσματική και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων, κάτι που θα εγγυηθεί ότι δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας.

Εν τω μεταξύ, στους σχεδιασμούς της επόμενης ημέρας για την ανάταση της οικονομίας, κομβικός θα είναι ο ρόλος των τραπεζών.

Για αυτό το λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους τραπεζίτες, ώστε από κοινού να σχεδιαστούν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και εν γένει την πραγματική οικονομία.

Τα τραπεζικά ιδρύματα που πια έχουν πρόσβαση στη φθηνή ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά την επαναφορά του waiver, θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση του κορωνοϊού.

Κρατικά δάνεια ονομαστικής αξίας 6 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν σε επιχειρήσεις

Τραπεζικά στελέχη, πάντως, επισημαίνουν πως τα κρατικά δάνεια ονομαστικής αξίας 6 δισ. ευρώ που θα χορηγηθούν σε επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας θα δοθούν με αυστηρά κριτήρια και μετά από ενδελεχή έλεγχο των ισολογισμών.

Για να λάβουν οι επιχειρήσεις τις συγκεκριμένες χορηγήσεις θα πρέπει να ήταν ενήμερες στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ