Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Νέες Ρυθμίσεις στη Φορολογία: Φιλοδωρήματα, Έκπτωση Φόρου και Σταθερές Ημερομηνίες για Φορολογικές Δηλώσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρά σε αλλαγές σχετικά με τη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων για εργαζόμενους που ξεπερνούν τα 3.600 ευρώ ετησίως, στην αύξηση της έκπτωσης φόρου κατά την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος, καθώς και στην καθιέρωση σταθερών ημερομηνιών για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Τις αλλαγές αυτές αναμένεται να ανακοινώσει ο Κωστής Χατζηδάκης το μεσημέρι της Τρίτης σε συνέντευξη Τύπου με θέμα “Αλλαγές στον εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας”. Συγκεκριμένα:

– Θέσπιση ορίου για τα φιλοδωρήματα: Τα φιλοδωρήματα που είναι κάτω από αυτό το όριο δεν θα υπόκεινται σε κρατήσεις, όπως προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις. Παράλληλα, θα επιβάλλονται πρόστιμα σε εργοδότες που θα προσπαθήσουν να μειώσουν τους μισθούς των εργαζομένων για να αυξήσουν τις πρόσθετες αμοιβές τους μέσω φιλοδωρημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φιλοδωρήματα για εργαζόμενους σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος θα απαλλάσσονται από φόρο και ασφαλιστικές εισφορές έως 3.600 ευρώ ετησίως (ή 300 ευρώ μηνιαίως). Το αφορολόγητο ποσό δεν θα υπερβαίνει το 30% του μισθού. Αν παρατηρηθεί μείωση μισθού και αύξηση πρόσθετων αποδοχών, ο εργοδότης θα επιβαρύνεται με εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.

– Αύξηση της έκπτωσης για την εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος: Η έκπτωση θα αυξηθεί από το 3% στο 4%.

– Καθιέρωση σταθερού χρονοδιαγράμματος για τις φορολογικές δηλώσεις: Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου, δίνοντας στους φορολογούμενους τέσσερις μήνες για την υποβολή τους. Θα υπάρχουν ποινές για καθυστερήσεις ή λάθη που οφείλονται σε υπεύθυνους φορείς.

– Αύξηση των προσυμπληρωμένων δηλώσεων: Στόχος είναι το 2025 να αυξηθεί ο αριθμός των προσυμπληρωμένων δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 3 εκατομμύρια, ενώ από το 2026 θα προστεθούν και οι δηλώσεις των επαγγελματιών. Αυτό θα επιτευχθεί με την πλήρη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, η οποία θα καταργήσει αποκλίσεις μεταξύ εσόδων και εξόδων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ