Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Νέο Ετήσιο Χρονοδιάγραμμα Φόρων: Σταθερές Ημερομηνίες για ΕΝΦΙΑ, Τέλη Κυκλοφορίας και Φόρο Εισοδήματος από το 2025

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να οριστικοποιήσει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των φόρων, ώστε τα νοικοκυριά να γνωρίζουν ακριβώς πότε και τι πρέπει να πληρώσουν. Με τις αλλαγές που εφαρμόζονται σταδιακά, όπως η αλλαγή στις προθεσμίες του ΕΝΦΙΑ και η τροποποίηση του προστίμου για καθυστερημένη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, θα διαμορφωθεί ένα ετήσιο πρόγραμμα πληρωμών των βασικών φόρων, το οποίο θα ισχύει σταθερά από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κάθε έτους.

Μια από τις πρώτες αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι αφορά την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όπου στόχος είναι να μην υπάρξει παράταση φέτος. Η προθεσμία πληρωμής λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ το πρόστιμο καθυστερημένης πληρωμής θα είναι κλιμακωτό, ξεκινώντας από 25% για τον Ιανουάριο και φτάνοντας στο 100% από τον Μάρτιο.

Για τον ΕΝΦΙΑ, από το 2025, οι πληρωμές θα γίνονται σε 12 δόσεις, ξεκινώντας τον Μάρτιο και συνεχίζοντας κάθε μήνα. Επίσης, θα διπλασιαστεί η έκπτωση φόρου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι ασφαλισμένα.

Στον φόρο εισοδήματος, οι πληρωμές θα παραμείνουν σε 8 δόσεις από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο. Δεν θα υπάρξουν παρατάσεις πέραν της 15ης Ιουλίου, ενώ θεσπίζεται επιπλέον κίνητρο για όσους επιλέξουν την εφάπαξ πληρωμή του φόρου, με κλιμακωτή έκπτωση που φτάνει έως και 4%.

Συνοψίζοντας, οι φορολογούμενοι θα έχουν τρεις βασικές υποχρεώσεις τον Δεκέμβριο: τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ