Κεντρικό Θέμα
Νέο τοπίο στην οικονομία: «Ζεστό» χρήμα & φορο-μειώσεις – Τα οφέλη από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
Νέο τοπίο επιχειρεί να διαμορφώσει στην οικονομία η κυβέρνηση, με στόχο να δώσει σημαντικές ανάσες σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες.
Η χώρα άλλωστε έχει εισέλθει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν σημαντικά ανοίγματα στη μεσαία τάξη που δίνει τη νίκη στις εκλογικές αναμετρήσεις.
Το βήμα που έγινε με τις αυξήσεις στις συντάξεις θα έχει και συνέχεια και θα αφορά τόσο σε ελαφρύνσεις στις παρακρατήσεις όσο και σε κίνητρα που θα δώσουν ώθηση στην αγορά.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια που εξελίσσεται σε εφιάλτη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Κάποιες από τις αλλαγές αυτές θα γίνουν άμεσα ορατές στο εισόδημα, ενώ άλλες σχετίζονται με κίνητρα για τα ακίνητα και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Οι 5 ανάσες που δίνει η κυβέρνηση στα μεσαία εισοδήματα αναμένεται να φέρουν «ζεστό» χρήμα και να οδηγήσουν σε φορο-μειώσεις.
Εισφορά αλληλεγγύης
Σημαντικό όφελος θα έχουν οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα αλλά και οι συνταξιούχοι από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς θα φέρει άμεσες αυξήσεις στους λογαριασμούς τους.
Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ και θα οδηγήσει σε αυξήσεις από 22 έως και 676 ευρώ το χρόνο.
Οι αυξήσεις θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές του Ιανουαρίου καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται κάθε μήνα από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος.
Η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα συντελεστών από 2,2% έως και 10%, σε όσους φορολογούμενους αποκτούν συνολικό ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ. Με αυτό ως δεδομένο, γίνεται αντιληπτό ότι η εισφορά επιβάλλεται σε συνταξιούχους και εργαζόμενους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, που έχουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ.
Επίσης, επιβάλλεται στο άθροισμα όλων των εισοδημάτων του υπόχρεου ή στο τεκμαρτό, εάν αυτό είναι μεγαλύτερο.
Ειδικότερα:
-για ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ δηλαδή για καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.083 ευρώ το ετήσιο όφελος θα είναι 22 ευρώ το χρόνο η 1,83 ευρώ το μήνα
-για εισόδημα 14.000 ευρώ η μηνιαίες αποδοχές 1.116 ευρώ το όφελος σε ετήσια βάση είναι 44 ευρώ η 3,67 ευρώ το μήνα
-για εισόδημα 15.000 ευρώ ή 1.250 ευρώ το μήνα το όφελος είναι 66 ευρώ το χρόνο η 5,5 ευρώ το μήνα
-για εισόδημα 16.000 ευρώ η 1.333 ευρώ το μήνα η ελάφρυνση ανέρχεται σε 88 ευρώ το χρόνο η 7,33 ευρώ το μήνα
-για εισόδημα 17.000 ευρώ η 1.466 ευρώ το μήνα το όφελος είναι 110 ευρώ το χρόνο η 9,1 ευρώ το μήνα
-για εισόδημα 18.000 ευρώ ή 1.500 ευρώ το μήνα το ετήσιο κέρδος είναι 132 ευρώ η 11 ευρώ το μήνα
-για εισόδημα 19.000 ευρώ η 1.583 ευρώ το μήνα το όφελος ανέρχεται σε ετήσια βάση σε 154 ευρώ και σε μηναία σε 12,8 ευρώ
-για εισόδημα 20.000 ευρώ ή αποδοχές 1.666 ευρώ το όφελος είναι 176 ευρώ το χρόνο η 14,6 ευρώ το μήνα
-για εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο ή 2.083 ευρώ το μήνα το ετήσιο όφελος είναι 426 ευρώ η 35,5 ευρώ το μήνα
-για εισόδημα 27.000 ευρώ ή 2.250 ευρώ το μήνα η καθαρή ετήσια αύξηση διαμορφώνεται σε 526 ευρώ η σε 43,8 ευρώ το μήνα
-για εισόδημα 30.000 ευρώ ή καθαρές μηνιαίες αποδοχές 2.500 ευρώ το ετήσιο κέρδος είναι 676 ευρώ η 56,3 ευρώ.
Τέλος επιτηδεύματος
Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ακόμη ένα μέτρο που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και δεν είναι άλλο από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Το σενάριο που είναι στο «τραπέζι» προβλέπει μείωση του τέλους για τις φορολογικές δηλώσεις του 2024 και στη συνέχεια πλήρη κατάργηση για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2025. Η εξέλιξη αυτή θα δώσει ανάσα στους ελεύθερους επαγγελματίες σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την οικονομία και την αγορά, καθώς κυριαρχεί η ακρίβεια.
Ειδικότερα, το τέλος επιτηδεύματος που πληρώνουν σήμερα οι επαγγελματίες και επιχειρήσεις ξεκινάει από 400 ευρώ και φθάνει έως 1.000 ευρώ τον χρόνο. Η κατάργησή της κρίνεται αναγκαία, καθώς η Κομισιόν έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές με το επιχείρημα ότι οδηγεί σε επιβαρύνσεις.
Στην έκθεση της Κομισιόν γίνεται λόγος για επαναξιολόγηση του τέλους επιτηδεύματος με στόχο τη βελτίωση της δομής των φορολογικών βαρών και την ενθάρρυνση της φορολογικής αυτοσυμμόρφωσης.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ανέρχεται σε ένα ποσό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ.
Ανακαίνιση ακινήτων
Ένα άλλο μέτρο είναι το φορομπόνους που έχουν σχέση με δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων που πήρε παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2924.
Στο πλαίσιο αυτό, όσοι ανακαινίσουν ή να επισκευάσουν το σπίτι τους θα έχουν ως σημαντικό κέρδος την έκπτωση φόρου την οποία θα δουν με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης. Ωστόσο, η εφορία θα «ξεκλειδώνει» την έκπτωση υπό την προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικό χρήμα τις εργασίες που γίνονται στο ακίνητο.
Η έκπτωση αυτή θα κατανέμεται ισόποσα σε περίοδο τεσσάρων ετών και θα ανέρχεται σε ποσοστό 40% του ύψους των επιλέξιμων δαπανών για τη λήψη των υπηρεσιών, με ανώτατο συνολικό όριο δαπανών τα 16.000 ευρώ.
Ειδικότερα:
Α. Το μέγιστο ποσό έκπτωσης φτάνει στα 6.400 ευρώ.
Β. Εάν κάποιος δαπάνησε 5.000 ευρώ μέσα στο 2022 για την ανακαίνιση του διαμερίσματός του, τότε θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 2.000 ευρώ.
Γ. Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε τέσσερα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι τα 500 ευρώ αφαιρούνται από το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης που θα υποβληθεί το 2023, 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό του 2024, 500 ευρώ από του 2025 και άλλα 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό του 2026.
Αναφορικά με τον υπολογισμό της έκπτωσης λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες, και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες υλικών.
Οι προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση είναι οι εξής:
-Οι δαπάνες να αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά.
-Η εξόφληση των δαπανών να γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες, υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής) ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.
Όσοι επίσης σκοπεύουν να ανακαινίσουν, να επισκευάσουν ή και να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα ακίνητά τους μέχρι και το τέλος του 2024 θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
-Δικαιούχοι της έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας στο κτίριο στο οποίο πραγματοποιούνται οι επιλέξιμες δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης.
-Δικαιούχοι είναι και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα ψιλής κυριότητας επί του ακινήτου, με την προϋπόθεση να το χρησιμοποιούν είτε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία είτε ως έδρα ή υποκατάστημα για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους.
Και στις δύο αυτές περιπτώσεις δικαιούχοι της μείωσης είναι τα πρόσωπα που τα παραστατικά εκδίδονται στο όνομα τους.
Στην περίπτωση κατά την οποία οι δαπάνες αφορούν κοινόχρηστους χώρους κτιρίου, ο διαχειριστής της πολυκατοικίας / συγκροτήματος ιδιοκτησιών, η εξόφληση για δαπάνες γίνεται ηλεκτρονικά.
Αυτές με τη σειρά τους λαμβάνονται υπόψη για τους δικαιούχους ανάλογα με τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας τους.
Η σχετική βεβαίωση θα χορηγείται από τον διαχειριστή και σε αυτή θα μπαίνει ο ΑΤΑΚ του ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός του κτιρίου για το οποίο πραγματοποιείται η σχετική δαπάνη.
Φόρος υπεραξίας
Η αναστολή της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων κρίνεται ως αναγκαιότητα, για να μπορέσουν τα μεσαία εισοδήματα να αποκτήσουν σπίτι.
Η έναρξη ισχύος των διατάξεων για την επιβολή φόρου 15% στην υπεραξία που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης αναβάλλεται για δύο ακόμη έτη.
Οι σχετικές διατάξεις θα έπρεπε να εφαρμοστούν από την αρχή του 2023, αλλά μια τέτοια εξέλιξη θα είχε επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων που έχει αρχίσει να ανακάμπτει τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό η αναστολή της επιβολής φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων παρατείνεται για άλλα δύο έτη, κάτι που σημαίνει ότι η έναρξη ισχύος της διάταξης μετατίθεται για την 1η-1-2025.
Κατά συνέπεια, όσοι πωλήσουν ακίνητα κατά τα επόμενα 2 έτη δεν θα πληρώσουν φόρο 15% επί της διαφοράς μεταξύ των τιμών στις οποίες απέκτησαν τα ακίνητα και των τιμών στις οποίες θα τα πωλήσουν,
Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές πώλησης των ακινήτων δεν θα επηρεαστούν ανοδικά από την επιβολή αυτού του φόρου.
Επέκταση POS
Το σχέδιο προβλέπει επέκταση της υποχρέωσης POS σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis.
Η σκέψη είναι να δοθούν κίνητρα στους πολίτες ώστε να χρησιμοποιούν μόνο κάρτες στις συναλλαγές, ενώ δεν αποκλείεται να μειωθεί και το όριο στις συναλλαγές με μετρητά από τα 500 ευρώ στα 200 ευρώ.
Το σχέδιο του κυβερνητικού επιτελείου που έχει ως στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
-Υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε δεκάδες επαγγέλματα που σήμερα εξαιρούνται.
-Διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση και τις συναλλαγές που προκύπτουν από τα POS.
Τέλος, σχεδιάζεται σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, κάτι που σημαίνει ότι θα εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS).