Ελεύθερο Βήμα
«Να μην πέσει η οικονομία θύμα της οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης», του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου

Άρθρο Προέδρου Ε.Ε.Α και Επίτιμου Διδάκτορα ΠΑ.ΠΕΙ. κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου στο Χ-τύπο
Η οικονομία συνδέεται άμεσα με την ψυχολογία στην κοινωνία και την αγορά. Και το κλίμα που επικρατεί αυτήν την περίοδο, λόγω των ασφυκτικών πιέσεων που δημιουργεί η ακρίβεια, δεν είναι το επιθυμητό για να έχουμε θετικά οικονομικά αποτελέσματα.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι για τους πολίτες το νούμερο ένα θέμα είναι η ακρίβεια. Σε κάθε έρευνα αποτυπώνεται από τη μία πλευρά η διολίσθηση και από την άλλη το αίτημα της κοινωνίας για παρεμβάσεις της Πολιτείας με όρους και συνθήκες που θα φέρνουν ένα διαφορετικό, θετικό αποτέλεσμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.
Αντί αυτών, βλέπουμε να εντείνεται ένα κλίμα πόλωσης εν όψει των εκλογών, ένα κλίμα που δεν βοηθά την οικονομία. Η σταθερότητα που χρειάζεται η χώρα για να σχεδιάσει την επόμενη μέρα δεν θέλει μια οικονομία χτυπημένη από την πολιτική σφοδρότητα της εκλογικής αντιπαράθεσης. Αντίθετα θέλει ηρεμία, ενότητα και σχεδιασμό τέτοιο που να προκαλεί θετικό σοκ στο ισοζύγιο ανάμεσα στην τοξικότητα και την ήπια πολιτική αντιπαράθεση.
Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η οικονομία κινδυνεύει όταν δεν υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση προσαρμοσμένη στον ποιοτικό λόγο και τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς.
Δεν μπαίνω στα χωράφια των πολιτικών γιατί άλλος είναι ο θεσμικός μου ρόλος: Να διαφυλάξω τη νηνεμία στην αγορά η οποία δεν θα πρέπει να κλονιστεί από την πολιτική αντιπαράθεση. Ακόμη και σήμερα που η χώρα οδεύει στις εκλογές, τα ζητήματα της οικονομίας υπολείπονται στην ατζέντα των συζητήσεων, ενώ και τα θέματα της ακρίβειας συζητούνται επιφανειακά, χωρίς να αναλύεται η ουσία του προβλήματος.
Από την άλλη, χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που ακόμη και στον πολιτικό διάλογο, που διεξάγεται με αυτούς τους όρους, οι θέσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών έχουν γίνει δεκτές και έχουν εμπλουτίσει αυτές των κομμάτων που αναζητούν προτάσεις και λύσεις στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας.
Για παράδειγμα ήμασταν από τους πρώτους που προτείναμε μείωση του ΦΠΑ στα ήδη πρώτης ανάγκης, μείωση του ΕΦΚ αλλά και αύξηση των δόσεων για ρυθμίσεις σε οφειλές και χρέη. Θέσεις που έχουν υιοθετηθεί και από πολλούς άλλους θεσμικούς φορείς αλλά και κόμματα, τα οποία διεκδικούν στις εκλογές την ψήφο των συμπολιτών μας. Η αποδοχή αυτή των προτάσεών μας αποδεικνύει και την ορθότητά τους.
Πρέπει να διασφαλιστεί ότι στο δρόμο προς τις κάλπες όχι μόνο δεν θα κινδυνεύσει η οικονομική σταθερότητα, αλλά και θα ενισχυθούν οι θέσεις όλων των κομμάτων για την ουσιαστική στήριξη και ανάπτυξη της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
[banner id=”143729″]
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα7 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός3 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων3 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ανακοινώσεις4 μήνες ago
Δείτε το πρωτοσέλιδο και τα θέματα της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ που κυκλοφορεί, Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
-
Αγίας Βαρβάρας6 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ