Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα, δίνοντας σειρά συστάσεων προς την ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος. Στην έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, προτείνονται σημαντικές αλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνουν την κατάργηση ή περιορισμό των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, την κατάργηση φοροαπαλλαγών για συνταξιούχους, καθώς και την επιβολή φόρων σε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως ο καπνός και τα τρόφιμα με ζάχαρη και αλάτι.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2024 τονίζει την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης της χώρας, προκειμένου να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ συστήνει την αναθεώρηση των ειδικών διατάξεων και εξαιρέσεων στο φορολογικό σύστημα, καθώς και τη μείωση των φοροαπαλλαγών ή των μειωμένων συντελεστών φόρου, που μειώνουν τα δημόσια έσοδα και ευνοούν κυρίως τα πιο εύπορα νοικοκυριά.
Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρεται στις φοροαπαλλαγές για συνταξιούχους, τις επιδοτήσεις στα καύσιμα, τις προσωπικές εκπτώσεις για ιατρική περίθαλψη ή δαπάνες σε επαγγελματίες, αλλά και τις φορολογικές απαλλαγές για εισοδήματα από ενοίκια. Παρά τη μείωση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα από τα υψηλότερα κενά ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την καταγραφή της φορολογικής συμμόρφωσης να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Επιπλέον, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα υστερεί στον τομέα των φόρων σε βλαβερά αγαθά, όπως ο καπνός και τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα εισάγει ειδικούς φόρους για τέτοιου είδους προϊόντα, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της ΕΕ, και συστήνει την επιβολή ενός «fat tax» για να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα και να περιοριστούν οι βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.
Αναφορικά με την υγεία, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλούς δείκτες καπνίσματος, το οποίο συνέβαλε στο 22% των θανάτων το 2019, ενώ το μέσο ποσοστό στην ΕΕ ήταν 17%. Παράλληλα, η παχυσαρκία στους νέους αυξήθηκε από το 22% το 2018 στο 28% το 2022, καθιστώντας την υγειονομική πρόκληση σημαντικό ζήτημα για τη χώρα.
Ο ΟΟΣΑ καταλήγει ότι η εφαρμογή φόρων σε προϊόντα που βλάπτουν την υγεία, όπως ο καπνός και τα ανθυγιεινά τρόφιμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο υγιεινές επιλογές από τους πολίτες, μειώνοντας ταυτόχρονα τα έξοδα στον τομέα της υγείας. Επιπλέον, η αύξηση των φόρων σε αυτά τα προϊόντα θα μπορούσε να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα, παρέχοντας επιπλέον πόρους για τη χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ ενισχύει τη συζήτηση γύρω από την αναγκαιότητα ενός πιο δίκαιου και αποδοτικού φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα, με το βλέμμα στραμμένο σε αυξημένα έσοδα και κοινωνική ευημερία.