Connect with us

Οικονομία

Περιορισμένος στις δαπάνες,ανοικτός για επιπλέον παροχές ο προϋπολογισμός 2025

Published

on

Μέχρι την 31η Ιουλίου πρέπει να υποβληθούν τα αιτήματα και οι προτάσεις υπουργείων και φορέων, σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Θάνου Πετραλιά, για την πρώτη αξιολόγηση των νέων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής.

Όλα τα υπουργεία ετοιμάζονται να εκπονήσουν τον νέο Προϋπολογισμό του 2025, σύμφωνα με τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας στην Ευρώπη. Παράλληλα, προβλέπεται η προσθήκη 880 εκατομμυρίων ευρώ σε κοινωνικές παροχές για ευάλωτα και μικρομεσαία νοικοκυριά. Εντολή έχει δοθεί από τον υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά προς τα υπουργεία και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης να υποβάλουν τα αιτήματά τους έως τις 31 Ιουλίου 2024, με τον όρο να μην υπερβαίνουν τα νέα οικονομικά όρια που έχουν τεθεί.

Παρά το γεγονός ότι το όριο αύξησης του 3% αντιστοιχεί σε ετήσια αύξηση δαπανών το 2025 ύψους 3 δισ. ευρώ, η αύξηση αυτή εξανεμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον πληθωρισμό που επηρεάζει τα κόστη λειτουργίας του δημόσιου τομέα και των νοικοκυριών. Παρόλη την οικονομική πίεση, το προσχέδιο του προϋπολογισμού πρέπει να περιλαμβάνει χώρο για κοινωνικές παρεμβάσεις ύψους 880 εκατ. ευρώ, όπως η αύξηση των συντάξεων βάσει του ΑΕΠ και του πληθωρισμού, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, η μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, η παράταση της αναστολής ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος.

Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στον εξορθολογισμό του λογαριασμού μέχρι το 2025 και στα επόμενα χρόνια, με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2025-2028. Προβλέπεται ότι τα νέα φορολογικά έσοδα από τα μέτρα που εφαρμόζονται φέτος θα αποτιμηθούν μέσα στο καλοκαίρι, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να προβλέπουν τις εισπράξεις από τους φόρους. Τα στοιχεία για την απόδοση των μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής θα περάσουν από τον αλγόριθμο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

– POS και IRIS υποχρεωτικά παντού
– καθολική εφαρμογή myDATA για να ελεγχθούν οι δαπάνες που μειώνουν τα κέρδη των επιχειρήσεων
– προσυμπλήρωση και «κλείδωμα» των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με βάση τα τιμολόγια που ανεβαίνουν στο myDATA κάθε μήνα
– τεκμαρτό εισόδημα για τη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών
– απαγόρευση χρήσης μετρητών στα συμβόλαια αγοράς ακινήτων
– μέτρα ελέγχου για το λαθρεμπόριο καυσίμων.
Με βάση την εγκύκλιο Πετραλιά «εφόσον υπάρχει πληροφόρηση για επικαιροποιημένες αποδόσεις των παρεμβάσεων αυτών, προσαρμόζονται αντίστοιχα οι εκτιμήσεις των ταμειακών εσόδων. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται απόκλιση της απόδοσης συγκεκριμένης παρέμβασης από την αρχικώς εκτιμηθείσα, παρακαλούνται οι αρμόδιοι φορείς να παρέχουν επαρκή αιτιολόγηση (π.χ. καθυστέρηση στην έκδοση κανονιστικών πράξεων απαραίτητων για την εφαρμογή του μέτρου, μεταβολή της βάσης υπολογισμού κ.λπ.)». Στο πλαίσιο αυτό, όποιο περιθώριο διαπιστωθεί πως προκύπτει από επιπλέον έσοδα, πέραν των 2 δισ. ευρώ ετησίως που αναμένονταν από αυτά, θα ανοίγει το δρόμο και για νέες μειώσεις φόρων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ