Ελάτε στην παρέα μας

Άγίου Δημητρίου

Ποιοι πληρώνουν το Τέλος Διαμονής και Παρεπιδημούντων

Δημοσιεύθηκε

στις


Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το Τέλος διαμονής και παρεπιδημούντων δίνει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Αγίου Δημητρίου, κ. Χρίστος Καραχάλιος.
Αρχικά, ο Αντιδήμαρχος εξηγεί τι είναι το Τέλος το οποίο επιβάλλεται στους Δήμους, όπου ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Ανέρχεται δε σε ποσοστό 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων για: Κάθε είδους καταστήματα, στα οποία πωλούνται για κατανάλωση εντός του καταστήματος ή παραλαβή σε πακέτο, φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκά, Ζυθοπωλεία και μπαρ, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κέντρα διασκέδασης κα αντίστοιχα καταστήματα που λειτουργούν εντός των σούπερ μάρκετ.
Το ποσοστό ανεβαίνει σε 5% επί των ακαθαρίστων εσόδων για: Νυχτερινά Κέντρα, Αίθουσες χορού, Καταστήματα με ποτά και θέαμα, καφωδεία, καμπαρέ, νάιτ κλαμπ, κοσμικές ταβέρνες και μπουάτ.

Πώς εισπράττεται
Το τέλος βαρύνει τον πελάτη, αναγράφεται χωριστά στα εκδιδόμενα παραστατικά και εισπράττεται από αυτόν που εκδίδει το λογαριασμό, ο οποίος υποχρεούται να τον αποδώσει στον δικαιούχο Δήμο, εντός της προθεσμίας απόδοσης του αντίστοιχου Φ.Π.Α. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης, ελλιπούς ή μη υποβολής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του τέλους για κάθε μήνα καθυστέρησης. Σημειώνεται ότι ο μη αποδίδων το τέλος διαπράττει το αδίκημα της υπεξαίρεσης.

Υποχρεώσεις
Ο κ. Καραχάλιος υπογραμμίζει πως οι υπόχρεοι οφείλουν να προσέλθουν άμεσα (εντός δέκα ημερών) στο Τμήμα Εσόδων του Δήμου (Αγ. Δημητρίου 55 – 4ος όροφος) για να τακτοποιήσουν τυχόν εκκρεμότητες σχετικές με το εν λόγω τέλος. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως προσθέτει, ο Δήμος Αγ. Δημητρίου θα ασκήσει κάθε δικαίωμα που του παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία.
“Κάθε τέλος που εισπράττεται από το Δήμο επιστρέφει και αξιοποιείται υπέρ της πόλης και κατά συνέπεια υπέρ των πολιτών και των επαγγελματιών που ζουν και δραστηριοποιούνται σε αυτή” καταλήγει ο Αντιδήμαρχος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ