Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Ποιο είναι πιο οικονομικό τιμολόγιο ρεύματος για τον μήνα Ιούλιο;

Δημοσιεύθηκε

στις

Κερδισμένοι οι κάτοχοι των μπλε τιμολογίων

Αναμένεται αύριο Δευτέρα η ανακοίνωση αυξημένων τιμών κατά 20% στα τιμολόγια του ερχόμενου μήνα από τους παρόχους, σε σχέση με τον Ιούνιο.

Η μέση τιμή στην αγορά ρεύματος εκτοξεύθηκε τον Ιούνιο, από 81,08 ευρώ/μεγαβατώρα σε 100,43 ευρώ/μεγαβατώρα. Στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος ανήλθε στα 131,74 ευρώ/μεγαβατώρα στις 25 Ιουνίου. Κατά τον Ιούνιο, η χονδρεμπορική τιμή δεν έπεσε κάτω από τα 90 ευρώ/μεγαβατώρα, εκτός από δύο ημέρες που έφτασε στα 54,28 ευρώ/μεγαβατώρα και 79,15 ευρώ/μεγαβατώρα αντίστοιχα. Το φυσικό αέριο συμμετέχει κατά 25,94% στην ηλεκτροπαραγωγή έναντι 54,27% των ΑΠΕ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου στο ολλανδικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (TTF) έχουν αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό, κινούμενες μεταξύ 34,5-36,5 ευρώ/μεγαβατώρα. Οι αλλαγές στις τιμές του φυσικού αερίου στο TTF επηρεάζουν σημαντικά τις τιμές στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, καθώς το φυσικό αέριο είναι σημαντικό μέρος του ενεργειακού μίγματος. Το καλοκαίρι αναμένεται να είναι δύσκολο για τους καταναλωτές, με διάφορους λόγους να συμβάλλουν σε αυτήν την εξέλιξη.

Οι τιμές

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ, οι προμηθευτές έχουν σταματήσει να προσφέρουν ορισμένα προγράμματα με χαμηλές χρεώσεις που ήταν φθηνότερα από τα πράσινα. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των τιμών έως και 70% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η NRG ανακοίνωσε τη διακοπή του σταθερού τιμολογίου NRG fixed 4U, το οποίο είχε τιμή 15,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμη προσφορές με τιμές κάτω από τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα, όπως αυτές της Protergia και του ΗΡΩΝ. Τα πάγια των δύο εταιρειών είναι 9,90 ευρώ το μήνα, ενώ η ΔΕΗ προσφέρει σταθερό τιμολόγιο στα 12,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα με πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα και διάρκεια 12 μηνών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ