Connect with us

Ελλάδα

Πώς θα μοιραστεί η Eπιστρεπτέα 6 – Oι αλλαγές στα κριτήρια

Published

on

Την επικαιροποίηση των κριτηρίων για την αξιολόγηση των 721.395 αιτημάτων ενδιαφέροντος – από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες – για τον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος είναι  η σχετική κοινή υπουργική απόφαση να ανακοινωθεί έως τη Δευτέρα, ούτως ώστε να αρχίσουν υποβάλλονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ αιτήματα χορήγησης για την εκταμίευση των 500 εκατ ευρώ που προβλέπονται στον εν λόγω κύκλο.

Οι πληρωμές επιχειρείται να ξεκινήσουν ακόμη και από την προσεχή Τετάρτη, αν και ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την παράταση 2 ημερών για την 1η προθεσμία υποβολής αιτήσεων που  είχε προαναγγείλει προσδιόρισε την έναρξη των πληρωμών στις 5 Μαρτίου.

Μάλιστα δεν αποκλείεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το ποσό να αυξηθεί λίγο παραπάνω από τα 500 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπίσει το αυξημένο ενδιαφέρον. Αν και ένα μεγάλο μέρος όσων υπέβαλλαν αίτημα γνωρίζουν ήδη  – με βάση τα στοιχεία τζίρου που οι ίδιοι έχουν καταθέσει – πως θα μείνει «εκτός» της χορήγησης, αφού το κριτήριο της πτώσης του τζίρου κατά 20% παραμένει (σ.σ. για τον μήνα Ιανουάριο στον 6ο κύκλο).

Επιπλέον, αυτό που εξετάζεται είναι (αφού πλέον υπάρχουν τα απολογιστικά στοιχεία για το σύνολο του 2020) να υπάρξει και πρόσθετο κριτήριο. Συνδέεται με την πτώση τζίρου των εταιρειών και των επαγγελματιών κατά το σύνολο του προηγούμενου έτους.

Ένα άλλο θέμα είναι το ελάχιστο ποσό συναλλαγών το οποίο θα πρέπει να αποδεικνύει μία επιχείρηση. Αναμένεται  να προσδιοριστεί σε 200 ευρώ για το μήνα Ιανουάριο.

Συνεχίζουν να ισχύουν τα αυξημένα ποσά στήριξης επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές, αλλά και η υποχρέωση διατήρησης των θέσεων απασχόλησης έως και τον Ιούλιο του 2021 για  όσες λάβουν στήριξη.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει έναν ακόμα κύκλο (7ης  Επιστρεπτέας Προκαταβολής), ο οποίος θα πρέπει να οδηγήσει σε πληρωμές τον Απρίλιο της τάξης του 1 δισ. ευρώ με βάση τις επιδόσεις καρά το σύνολο του πρώτου τριμήνου του 2021. Σε αυτόν αναζητείται μέθοδος ούτως ώστε να επιλυθεί το ζήτημα που προκύπτει από την έναρξη της πανδημίας το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου του 2020.

Τα επόμενα μέτρα

Ανάλογα με την πορεία των υγειονομικών συνθηκών και με την διαδικασία εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα  θα διαμορφωθεί το «μέλλον» των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, αλλά και ο χρόνος ενεργοποίησης της επόμενης φάσης των μέτρων στήριξης.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν το νέο μέτρο στήριξης παγίων δαπανών θα ενεργοποιηθεί μέσα από  «συμψηφισμό» με ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές. Η Επιτροπή αναφέρει στην 9η αξιολόγηση ότι «οι επηρεαζόμενες εταιρείες θα δικαιούνται αποζημίωση για τις πάγιες δαπάνες τους με τη μορφή πίστωσης εισφοράς φόρου και κοινωνικής ασφάλισης».

Η Επιτροπή με βάση το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων επιτρέπει βάση  τη στήριξη των εταιρειών με πτώση τζίρου 30% τουλάχιστο και με ζημίες μετά την προσμέτρηση των παρεμβάσεων στήριξης. Έχει προαναγγελθεί από το ΥΠΟΙΚ ποσό 500 εκατ ευρώ και σύμφωνα  με αρμόδιες πηγές δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλα  κίνητρα όπως επιδοτήσεις, αφού το σχήμα δεν έχει «κλειδώσει».  Γενικά το σχέδιο των παγίων δαπανών θα υλοποιηθεί μέσω ενός ποσού  διαθέσιμου στις επιχειρήσεις που θα επιλεγούν με βάση σειρά κριτηρίων. Στόχος θα είναι κατά κύριο λόγο η διατήρηση των θέσεων εργασίας, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης. Και γι αυτό στην τελική του μορφή θα ληφθεί υπόψη και ο σχεδιασμός που παράλληλα λαμβάνει χώρα από το υπουργείο Εργασίας.

Προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για «άνοιγμα» το 2ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, ενώ σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Θεόδωρο Σκυλακάκη η πορεία των εσόδων των Φεβρουάριο προς το παρόν είναι πιο καλή από αυτή του Ιανουαρίου, κυρίως λόγω του τζίρου στις περιοχές που δεν έχουν «λουκέτο».

Η πορεία των μέτρων στήριξης συνδέεται και με τα μηνύματα που αναμένονται και από τους θεσμούς σε επίπεδο Eurogroup. Με γνώμονα το πώς θα διαμορφωθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες του 2022 και των επόμενων ετών.

Προς το παρόν βεβαίως ορατότητα δεν υπάρχει ούτε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα αναμένονται τις επόμενες μέρες ανακοινώσεις για το ΑΕΠ του 2020 με το ΚΕΠΕ χθες να προβαίνει σε ιδιαίτερα δυσμενείς εκτιμήσεις και για την πορεία των τελευταίων τριών μηνών του 2020 αλλά και για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Θετικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το μήνα Φεβρουάριο είχε ανοδική πορεία, ακολουθώντας την ενίσχυση που  παρατηρείται ανά την ΕΕ. Πηγή:insider.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ