Connect with us

Οικονομία

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα έλαβε μέτρα στήριξης υψηλότερα του μέσου όρου της Ε.Ε.

Published

on

Η εσωτερική οικονομία δείχνει ανθεκτικότητα στην πανδημία, επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2021. Περιέγραψε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας το 1ο 9μηνο του 2020 και παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν πως το πλήγμα στο ΑΕΠ προέρχεται από την πτώση των εσόδων στον τουρισμό κατά 80%, όταν η εσωτερική οικονομία έδειξε πολύ υψηλά σημάδια ανθεκτικότητας, με την εσωτερική ζήτηση να είναι η 2η υψηλότερη στην ΕΕ.

Ανέφερε πως τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί φθάνουν στα 24 δισ. ευρώ και είναι άνω του μέσου όρου στην ΕΕ και υψηλότερα από τις παρεμβάσεις κρατών όπως του Βελγίου, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Αναφέρθηκε επίσης σε 39 παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Αναλυτικά, ο ΥΠΟΙΚ κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2021, ανέφερε πως στο 9μηνο, η Ελλάδα παραμένει σε καλύτερη θέση από αρκετές άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως είναι η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Είπε πως η μεγάλη οικονομική συρρίκνωση οφείλεται στη συμπίεση των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 80%, εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων στον τουρισμό. Ωστόσο, «αν εξαιρέσουμε αυτή τη συνιστώσα από το ΑΕΠ, η κατανάλωση και οι επενδύσεις, αθροιστικά, παρουσιάζουν τη 2η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Ειδικότερα, η συνολική τελική κατανάλωση, την 3η». Ανέφερε πως «πρόκειται, σαφέστατα, για μια εικόνα ανθεκτικότητας, που παρέχει ισχυρές ενδείξεις αντίδρασης».

Κατέθεσε πίνακα με τα ταμειακά διαθέσιμα στην αρχή της πανδημίας, ο οποίος προσθέτει «τους πόρους που αντλήσαμε στο μεσοδιάστημα, αφαιρεί τις δαπάνες για τόκους και χρεολύσια, και καταλήγει στα εκτιμώμενα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του έτους» και επιβεβαιώνει «ότι τα μέτρα προστασίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανέρχονται στα 24 δισ. ευρώ το 2020».

Ανέφερε πως «οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή, και όχι άμεση. Και η μετα-κορονοϊό εποχή θα μας βρει αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις, που θα σχετίζονται με τη δομή της οικονομίας, τον μετασχηματισμό της εργασίας, την ψηφιακή μετάβαση, τις διαφοροποιημένες εμπορικές συναλλαγές». Αλλά, «μαζί με τις προκλήσεις, αναδεικνύονται και ευκαιρίες. Ευκαιρίες τις οποίες, ως χώρα, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε» ανέφερε.

Ανέφερε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης με τη στήριξη της οικονομίας από τους τριγμούς της πανδημίας, των ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, την ανάπτυξη ενός σχεδίου για την επόμενη ημέρα αλλά και τη χρηματοδότηση των εν λόγω παρεμβάσεων μέσα από τη βέλτιση αξιοποίηση των πόρων του Σχεδίου Ανάκαμψης. Οι εν λόγω πόροι πρέπει να αξιοποιηθούν «τάχιστα και αποδοτικά» επισήμανε.

Περιέγραψε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης με τη στήριξη της οικονομίας από τους τριγμούς της πανδημίας με 7,5 δισ, των ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, την ανάπτυξη ενός σχεδίου για την επόμενη ημέρα αλλά και τη χρηματοδότηση των εν λόγω παρεμβάσεων μέσα από τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Σχεδίου Ανάκαμψης. Οι εν λόγω πόροι πρέπει να αξιοποιηθούν «τάχιστα και αποδοτικά» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η 3η προτεραιότητα του 2021 για την  ολοκλήρωση της διαμόρφωσης ενός – εγχώριας ιδιοκτησίας – «ρεαλιστικού και φιλόδοξου αναπτυξιακού σχεδίου, που θα διέπεται από τις αρχές της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της κοινωνικής ανταποδοτικότητας» περιλαμβάνει ως βασικούς άξονες:

-Τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

-Τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

-Τον έλεγχο των δαπανών, μέσω της επισκόπησης αυτών.

-Τη διαμόρφωση ενός πλαισίου κανόνων στη δημόσια διοίκηση.

– Την αντιμετώπιση του υψηλού ιδιωτικού χρέους.

-Την εξυγίανση των ισολογισμών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

-Την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

-Τον περιορισμό αντικινήτρων και εμποδίων για επενδύσεις.

-Την επένδυση στις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως είναι η παιδεία, η δια βίου μάθηση, η έρευνα και η καινοτομία.

-Τη δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης ανθρωπίνου κεφαλαίου, όπως πράττουμε με τα φορολογικά κίνητρα που πρόσφατα νομοθετήσαμε.

-Την ποιοτική αναβάθμιση τομέων της οικονομίας, όπως είναι, ενδεικτικά, η αγροδιατροφή και ο τουρισμός.

-Τη δημιουργία ενός ουσιαστικού, ισχυρού κράτους πρόνοιας.

«Αναμφίβολα, το 2020 είναι έτος δοκιμασίας, για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είναι έτος οδυνηρό για την κοινωνία, και πολύ δύσκολο για την οικονομία.

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, που έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλές κρίσεις, σε πολλά διαφορετικά μέτωπα» είπε ο ΥΠΟΙΚ. Αλλά επισήμανε πως «η χώρα μας τα πήγε συγκριτικά καλά, σε όλα τα επίπεδα και πεδία» και «μαζί με τη ρεαλιστική προσδοκία της σταδιακής αναχαίτισης της πανδημίας, μέσω της έναρξης των εμβολιασμών» θα μεταβούμε «από την ύφεση και την αβεβαιότητα του 2020, στην ανάπτυξη και την αισιοδοξία του 2021».

Πηγή: insider.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ