Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Συντάξεις: Ποιοι θα λάβουν αύξηση στις επικουρικές συντάξεις που θα κυμαίνεται από 3% έως 10%.

Δημοσιεύθηκε

στις

Σχέδιο κατάργησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων από τις επικουρικές συντάξεις βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι αλλαγές που προετοιμάζονται για την πιο δίκαιη επιβολή της κράτησης στις κύριες και επικουρικές συντάξεις περιλαμβάνουν τη διακοπή της ΕΑΣ από τις επικουρικές. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σύντομα από τη νέα υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, η οποία έχει δώσει την έγκρισή της για το σχέδιο των αλλαγών. Εάν είναι εφικτό, η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται και θα επικεντρώνεται στις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας.

Το υπουργείο επιδιώκει να περιορίσει την ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις, καθώς παρατηρείται ότι οι συνταξιούχοι λαμβάνουν μικρότερες αυξήσεις ή ακόμη και μειώσεις λόγω της κράτησης. Σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», οι αυξήσεις που θα έχουν οι συνταξιούχοι από την κατάργηση της ΕΑΣ στις επικουρικές συντάξεις καθορίζονται ανά ομάδα συνταξιούχων.

  • Οι παλαιοί συνταξιούχοι με επικουρική ΙΚΑ θα έχουν αύξηση από 10 ευρώ το μήνα ως 46 ευρώ το μήνα.
  • Οι παλαιοί συνταξιούχοι με επικουρική Δημοσίου κερδίζουν ως 55 ευρώ το μήνα.
  • Οι παλαιοί συνταξιούχοι με επικουρική από Ταμείο ΔΕΚΟ κερδίζουν ως 71 ευρώ το μήνα.
  • Οι νέοι, μετά το 2016, συνταξιούχοι κερδίζουν ως 29 ευρώ το μήνα.

Αν η ΕΑΣ καταργηθεί στις επικουρικές συντάξεις, πώς θα επηρεαστεί η κράτηση ασθένειας;

Η κατάργηση της ΕΑΣ από τις επικουρικές θα οδηγήσει σε αύξηση του ποσού που κρατείται για την ασφάλιση ασθενείας πριν από την επιβολή φόρου. Για παράδειγμα, μια επικουρική ΙΚΑ με αρχικό ποσό 409 ευρώ έχει μια κράτηση ΕΑΣ 20 ευρώ, ενώ μετά από όλες τις μειώσεις και την κράτηση ασθενείας, το ποσό αυτό μειώνεται στα 215 ευρώ πριν από τον φόρο. Αν η ΕΑΣ καταργηθεί, ο συνταξιούχος θα έχει μια αύξηση 20 ευρώ, αλλά οι μειώσεις και οι κρατήσεις θα αυξηθούν, με αποτέλεσμα να λάβει τελικά μόνο 15 ευρώ από την αύξηση των 20 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ