Κεντρικό Θέμα
Ταμεία-εφορία: Οδηγός επιβίωσης για ρύθμιση χρεών
Εξαιρετικά δύσκολο είναι το τοπίο που διαμορφώνεται στην οικονομία, λόγω της πανδημίας και η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να κρατήσει στη ζωή επιχειρήσεις που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.
Η αγορά δείχνει να αναζητά μια δεύτερη ευκαιρία, καθώς τα χρέη τόσο στην εφορία όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία εξελίσσονται σε θηλιά που θα πνίξει ακόμη και όσους ήταν έως τώρα εντάξει στις υποχρεώσεις τους.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι η κρίση του κορονοϊού ανέτρεψε τον όποιο προγραμματισμό είχε γίνει, με αποτέλεσμα άπαντες να ψάχνονται για κάποια νέα ρύθμιση που θα τους βγάλει από το αδιέξοδο.
Το στοίχημα είναι πολύ μεγάλο και από την επιτυχία του θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό, εάν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις -η ραχοκοκαλιά δηλαδή της ελληνικής οικονομίας-, θα σταθούν στα πόδια τους το 2021.
Η επόμενη χρονιά άλλωστε, ιδίως στην περίπτωση που βρεθεί εμβόλιο κατά του ιού, θα αλλάξει τα δεδομένα που επικρατούν στην οικονομία και η χώρα θα επιστρέψει εκ νέου στην ανάπτυξη.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι χρειάζονται λύσεις για ένα δύσκολο τετράμηνο ή πεντάμηνο που ακολουθεί, προκειμένου οι επιχειρήσεις να βρουν χρόνο για να προετοιμάσουν το έδαφος της επόμενης ημέρας.
Αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι οι ρυθμίσεις χρεών προς τα ταμεία, που αποτελεί συνέχεια των πρόσφατων ανακοινώσεων σχετικά με τις οφειλές προς την εφορία.
Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης αναφέρουν ότι οι ρυθμίσεις που είναι ήδη στα σκαριά θα είναι αντίστοιχες με αυτές για την εφορία και σημειώνουν ότι στον e- ΕΦΚΑ υπάρχει έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα.
Ας δούμε ποια είναι τα μέτρα για μια δεύτερη ευκαιρία:
- Δυνατότητα ρύθμισης –από την 1η Μαΐου 2021– σε έως 12 άτοκες δόσεις ή σε έως 24 έντοκες δόσεις των εισφορών των πληττόμενων εργοδοτών και επαγγελματιών για την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου 2020 (έχουν λάβει παράταση πληρωμής έως 30 Απριλίου).
- Μεταφορά πληρωμής -από εργοδότες και επαγγελματίες που έχουν πληγεί- όλων των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου 2020 στο α’ τρίμηνο μετά τη λήξη των σχετικών ρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει ότι εάν μια ενεργή ρύθμιση λήγει τον Ιανουάριο του 2022, θα δίνεται στον επαγγελματίας η δυνατότητα να καταβάλλει τις δόσεις Μαρτίου-Ιουνίου 2020 το Φεβρουάριο-Απρίλιο του 2022.
- Ρύθμιση κάθε ληξιπρόθεσμης ασφαλιστικής οφειλής σε επαγγελματίες που έχουν πληγεί ή όχι σε 24 ή 36 δόσεις. Η λύση που προκρίνεται θα αντικαταστήσει την πάγια ρύθμισης των 12 δόσεις με μία νέα, που θα είναι συνεχώς «ανοιχτή».
Με τον τρόπο αυτό το σύνολο των οφειλετών έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους, με διπλάσιες δόσεις σε σχέση με τις σημερινές.
Συρρίκνωση εσόδων
Οι ρυθμίσεις που βρίσκονται στα σκαριά, ναι μεν δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει από την άλλη όμως μαρτυρούν και τη δύσκολη κατάσταση των ταμείων.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι τα έσοδα έχουν συρρικνωθεί και θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις προκειμένου να αυξηθούν χωρίς όμως να στέλνεται το μήνυμα για ένα νέο ιδιότυπο κίνημα «δεν πληρώνω»
Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά με το σχέδιο προϋπολογισμού να κάνει λόγο για μειώσεις στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές που θα ξεπεράσουν το ποσό των 2 δισ. ευρώ.
Η μείωση αυτή, επιβεβαιώνει και την τραγική κατάσταση των επαγγελματιών οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, λόγω των δραματικών εξελίξεων που προκάλεσε η πανδημία των τελευταίων 7 μηνών.
Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι από τα 2 δισ. ευρώ:
- Περίπου τα 500 εκατ. ευρώ είναι οι τρέχουσες εισφορών εργοδοτών και επαγγελματιών που έχουν πληγεί από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2020, και πήραν ήδη παράταση πληρωμής έως τις 30 Απριλίου.
- Σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ χάθηκαν από εισφορές που αφορούν επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το Μάιο και μετά (δηλαδή με τη σταδιακή άρση του lockdown. Πρόκειται δηλαδή για επαγγελματίες και επιχειρηματίες που δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, που είχαν προς τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της κρίσης του covid-19.
Οριακή κατάσταση
Η μείωση κατά 2 δισ. ευρώ των εσόδων από εισφορές φέτος, εξηγεί και την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται συνολικά η ελληνική οικονομία, η οποία σε συνθήκες αβεβαιότητας δεν μπορεί να βρει βηματισμό.
Το πρόβλημα της ασφυξίας γίνεται ακόμη πιο έντονο εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα χρέη από ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε περίπου 37 δισ. ευρώ, που πρέπει να βρεθεί τρόπος να μειωθεί.
Για την ώρα πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι μόνο φέτος έχουν καταγραφεί νέα χρέη ύψους 2,7 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ λόγω μείωσης εσόδων και 700 εκατ. ευρώ λόγω ένταξης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΚΕΑΟ).
Το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα αύξηση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, λόγω του ότι η β’ φάση της πανδημίας βρίσκεται σε εξέλιξη και θα υπάρξουν επιπτώσεις στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.
Η κατάσταση ερμηνεύεται ως οριακή εάν προσθέσει κανείς ότι στα 2,7 δισ. ευρώ των νέων ασφαλιστικών οφειλών δεν συμπεριλαμβάνονται 1,2 δισ. ευρώ τα οποία καλύπτει το κράτος με «πακέτα» στήριξης της απασχόλησης (αναστολές συμβάσεων, “Συν-Εργασία”).
Εάν δεν είχαν γίνει αυτές οι κινήσεις η ανεργία θα είχε εκτοξευτεί στα ύψη, οι εργοδότες θα αδυνατούσαν να πληρώσουν και το συνολικό χρέος προς τα ταμεία θα ήταν σχεδόν 4 δισ. ευρώ.
Κρίσιμες ημερομηνίες
Οι αποφάσεις για τη ρύθμιση χρεών από ασφαλιστικές εισφορές βρίσκονται στην τελική ευθεία, κάτι που σημαίνει ότι το σύνολο των επαγγελματιών, θα πάρει τη 2η ευκαιρία σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
Παράλληλα έχουν δημοσιοποιηθεί αποφάσεις αναφορικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις για τις 120 δόσεις και την «αλληλέγγυα ευθύνη» στελεχών για τα λεγόμενα επιχειρηματικά χρέη.
Ειδικότερα:
- Έως τις 31 Δεκεμβρίου μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις απαλλαγής από την «αλληλέγγυα ευθύνη» στελεχών επιχειρήσεων για οφειλές (των επιχειρήσεων) προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Έως τις 31 Δεκεμβρίου μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων από τους επαγγελματίες εκείνους που υπέβαλαν αίτηση προσδιορισμού έως 7 Οκτωβρίου 2019 και δεν έχει προσδιοριστεί το χρέος τους για την περίοδο προ του 2017.
Μαζί με τα μέτρα ελάφρυνσης των εργοδοτών με ασφαλιστικές οφειλές, η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα διατήρησης της ασφαλιστικής ικανότητας των επαγγελματιών που έχουν πληγεί ή όχι.
Στο πλαίσιο αυτό παρατείνεται έως 28 Φεβρουαρίου 2021 η ασφαλιστική ικανότητα για τους προαιρετικά ασφαλισμένους επαγγελματίες που δεν καταβάλλουν εισφορές, χωρίς υπαιτιότητά τους.
Με άλλες διατάξεις προβλέπονται τα εξής:
- Παρατείνεται έως τις 28η Φεβρουαρίου 2021 η ασφαλιστική ικανότητα των μη μισθωτών που ήταν ασφαλιστικά ικανοί την 29η Φεβρουαρίου 2020.
- Δίνεται αναδρομική παράταση στις παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, έως 28 Φεβρουαρίου 2021, συγκεκριμένων κατηγοριών προσώπων και των μελών των οικογενειών τους, όπως των ελευθέρων επαγγελματιών που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών.
- Παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα έως και 31 Δεκεμβρίου 2020 και όχι έως τις 30 Απριλίου 2020 που ισχύει και στα έμμεσα μέλη που είχαν ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020, αλλά στη συνέχεια την απώλεσαν, ενόσω οι συνδεόμενοι άμεσα ασφαλισμένοι παραμένουν ασφαλιστικά ικανοί.
Φορολογικές διευκολύνσεις
Η δύσκολη κατάσταση στην αγορά έφεραν τρεις νέες και πολύ σημαντικές παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των φορολογικών, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κρίση του κορονοϊού.
Κοινός παρονομαστής των αποφάσεων του υπουργείου Οικονομικών είναι η παράταση χρόνου, με στόχο να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και να βρουν λύσεις, όταν η χώρα επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο αυτό, θεσμοθετείται νέα ρύθμιση, η οποία αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού, που σαρώνει την Ελλάδα.
Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα να εντάξουν σε αυτήν όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς τη φορολογική διοίκηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.
Οι οφειλές που τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου 2021, μπορούν να ρυθμιστούν, από τον Μάιο του 2021, σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, της τάξεως του 2,5%.
Επίσης, όλοι οι πληγέντες φορολογούμενοι που έχασαν ρύθμιση για οφειλές προς το Δημόσιο από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.
Έτσι, οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν θα προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης, επιμηκύνοντας τη διάρκειά της και με τον τρόπο αυτό ο φορολογούμενος ανακτά όλα τα ευεργετήματα, όπως η έκπτωση από προσαυξήσει.
Από το αδιέξοδο βγαίνουν και οι φορολογούμενοι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατάπτωση εγγυήσεων του Δημοσίου για δάνεια που είχαν λάβει με την εγγύηση του Δημοσίου.
Όλοι τους θα μπορούν να ρυθμίσουν τις σχετικές οφειλές σε έως 120 δόσεις, κάτι που σημαίνει ότι με μηνιαίες δόσεις και σε διάστημα 10 χρόνων θα βάλουν τέλος στον εφιάλτη.
Καλά είναι τα νέα και για όσους έχασαν ρύθμιση από 1/11/2019 και μετά και δεν είχαν το δικαίωμα επανένταξης.
Η συγκεκριμένη κατηγορία λόγω των δραματικών επιπτώσεων που είχε το lockdown, αποκτά αυτό το δικαίωμα, καθώς εντάσσεται στην πάγια ρύθμιση των νέων 48 δόσεων.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις3 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους