Κρίσιμη είναι η επόμενη εβδομάδα για τα αναδρομικά 2,4 εκατομμυρίων συνταξιούχων, καθώς κρίνεται η επιστροφή των περικοπών σε δώρα και επικουρικές συντάξεις.
Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου δικάζεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή Συνταξιουχικών Οργανώσεων που ζητούν να ακυρωθεί η προηγούμενη απόφαση του 2020 και να καταβληθούν τα «κομμένα» αναδρομικά από τα δώρα και τις επικουρικές στους δικαιούχους τους.
Μια μέρα νωρίτερα, στις 14 Ιανουαρίου αντίστοιχη δίκη θα πραγματοποιηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.
Η δικάσιμος ορίστηκε κατόπιν αίτησης ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης Βρούτση σε σχέση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, που είχε υποβάλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) καθώς και οι συνταξιουχικές οργανώσεις ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ.
Από την έκβαση των δύο υποθέσεων θα κριθεί το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταβάλλει νέο γύρο αναδρομικών στο μέλλον, τα οποία σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς «αγγίζουν» τα 2,5 δισ. ευρώ.
Τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων ανάλογα με το Ταμείο και το ποσό σύνταξης ξεκινούν από τα 590 ευρώ και φτάνουν έως και 3.290 ευρώ, ενώ τα «κομμένα» δώρα ανέρχονται σε 800 ευρώ για το επίμαχο 11μηνο (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016).
Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, η απόφαση θα εκδοθεί μέχρι το Πάσχα και το αποτέλεσμά της θα επηρρεάσει όλο τον συνταξιοδοτικό κόσμο.
Όπως επισημαίνουν, η κρίση του ΣτΕ θα είναι «πιλότος» για όλες τις δίκες που εκκρεμούν και για όλες τις υποθέσεις συνταξιούχων που έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη μέχρι τον Οκτώβρη του 2020, όταν ανακοινώθηκε η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ που «αναγνώριζε» αναδρομικά μόνο από τις περικοπές στις κύριες συντάξεις.
Υπενθυμίζεται πως όσοι πληρώθηκαν αναδρομικά από την επιστροφή των περικοπών στην κύρια σύνταξή τους, σύμφωνα με το γράμμα του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2020, «έσβησαν» με την καταβολή αξιώσεις για επικούρηση και δώρα.
Συνεπώς δεν αποκλείεται το ΣτΕ να αποφανθεί υπέρ της επιστροφής αναδρομικών μόνο σε όσους έχουν προσφύγει δικαστικά, «ψαλιδίζοντας» τις ελπίδες καθολικής ισχύος της απόφασης σε όλους τους συνταξιούχους. Αλλά ακόμη κι αν η έκβαση είναι θετική για όλους, απαιτείται πολιτική απόφαση για την πληρωμή τους στο σύνολο των δικαιούχων, καθώς το δημοσιονομικό αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης θα είναι μεγάλο, ειδικά στην παρούσα συγκυρία όπου η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές της εθνικής οικονομίας.
Η δίκη «πιλότος»
Η αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε στο ΣτΕ στις 21 του περασμένου Οκτωβρίου και οι αιτούντες ζητούν από την Πολιτεία και τον ΕΦΚΑ να σεβαστούν τη νομιμότητα, να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ στο σύνολο τους, και να καταβάλουν και τις παροχές της επικούρησης και τα δώρα στους δικαιούχους.
Ειδικότερα ως λόγοι ακύρωσης στην αίτηση προβάλλονται οι ακόλουθοι:
- Η παραβίαση του δεδικασμένου των πιλοτικών δικαστικών αποφάσεων 2287-2288/2015 Ολ. ΣτΕ και την 1439/2020
- Η αντίθεση των επίδικων διατάξεων στην συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργειών.
- Η αντίθεση στο άρθρο 20 πα.1 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 της ΕΣΔΑ.
- Η παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.
- Η αντίθεση στο άρθρο 12 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.
- Η παραβίαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας (άρθρο 25Σ), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 παρ.5Σ) και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ.1 Σ).
Πηγή: insider.gr