Οικονομία
Τι έχει αλλάξει στις διαθήκες
Μόνο με δημόσια διαθήκη κληρονομούν πλέον κληρονόμοι που δεν είναι συγγενείς του διαθέτη, όπως μας αποκαλύπτει η δικηγόρος παρ’ εφέταις Αθηνών και συνεργάτης της εφημερίδας ΧΤΥΠΟΣ, κα Αναστασία Μηλιού. Για αυτούς δεν ισχύει η ιδιόγραφή και η μυστική διαθήκη μετά το Νοέμβριο του 2013. Όπως υπογραμμίζει η δικηγόρος, μέχρι τώρα όλοι γνώριζαν ότι υπάρχουν τρία είδη διαθήκης που έχουν την ίδια ισχύ και εγκυρότητα έναντι όλων. Η ιδιόγραφη διαθήκη, η μυστική και η δημόσια. Η πρώτη γράφεται από το χέρι του ίδιου του κληρονομούμενου (διαθέτη) οπουδήποτε, ακόμα και σε χαρτοπετσέτα, αρκεί να φέρει ημερομηνία, την υπογραφή και το όνομά του. Η μυστική που γράφεται πάλι από τον διαθέτη αλλά παραδίδεται προς φύλαξη σε συμβολαιογράφο σε σφραγισμένο φάκελο και η δημόσια διαθήκη που συντάσσεται ενώπιον συμβολαιογράφου και μαρτύρων. Με τη διαθήκη η περιουσία του διαθέτη μπορεί να μοιραστεί όπως εκείνος επιθυμεί και να συμπεριλάβει ανθρώπους (εξωτικούς) που δεν θα κληρονομούσαν αν δεν υπήρχε διαθήκη. Όταν δεν υπάρχει διαθήκη κληρονομούν τα τέκνα και ο σύζυγος, αν τα τέκνα έχουν προαποβιώσει κληρονομούν τα εγγόνια αν υπάρχουν και αν δεν υπάρχουν τέκνα και εγγόνια, κληρονομούν σε δεύτερη μοίρα τα αδέλφια, τα ανήψια κ.τ.λ. Όταν δεν υπάρχει κανένας συγγενής να κληρονομήσει κάποιον που πεθαίνοντας δεν άφησε διαθήκη, τότε ολόκληρη η περιουσία του περιέρχεται στο Δημόσιο. Όταν υπάρχει διαθήκη φυσικά ο διαθέτης μπορεί να διαθέσει την περιουσία του κατά βούληση. Συνήθως δε οι άνθρωποι που δεν έχουν συγγενείς να τους αφήσουν την περιουσία τους, συνέτασσαν όποιο από τα τρία είδη διαθήκης επιθυμούσαν και με αυτήν μοίραζαν την περιουσία τους σε φίλους, ιδρύματα κτ.λ. δηλαδή σε «εξωτικούς».
“Με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που ισχύουν από το Νοέμβριο του 2013, οι άνθρωποι που δεν έχουν εξ αδιάθετου κληρονόμους και επιθυμούν να αφήσουν την περιουσία τους σε τρίτους (εξωτικούς) υποχρεούνται πλέον να συντάσσουν μόνο δημόσια διαθήκη και όχι ιδιόγραφη ή μυστική. Οι δύο αυτές διαθήκες εφόσον ο διαθέτης δεν έχει εξ αδιαθέτου κληρονόμους θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες, ως μη υπάρχουσες και η περιούσια του διαθέτη θα περιέρχεται κατευθείαν στο Δημόσιο” τονίζει η κα Μηλιού.
Για τις ιδιόγραφες και μυστικές διαθήκες που συντάχθηκαν από διαθέτη που απεβίωσε πριν τον Νοέμβριο του 2013, ο νόμος απαιτεί την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από γραφολόγο πραγματογνώμονα, ο οποίος θα επιβεβαιώνει ότι η υπογραφή και η γραφή είναι του διαθέτη. Μόνο σε αυτήν την περίπτωση θα μπορεί ο εξωτικός (τρίτος) να κληρονομήσει την περιουσία που του άφησε ο διαθέτης με την διαθήκη του. Αυτό δε ισχύει μόνο για την περίπτωση που δεν υπάρχουν εξ αδιαθέτου κληρονόμοι. Όταν υπάρχουν εξ αδιαθέτου κληρονόμοι ισχύουν και τα τρία είδη διαθηκών κανονικά.
– Όσοι αναγνώστες μας έχουν ερωτήσεις για θέματα νομικής φύσης μπορούν να τα θέτουν στην εφημερίδα και η κα Μηλιού θα δίνει απαντήσεις σε κάποιο από τα επόμενα φύλλα