Κεντρικό Θέμα
Τράπεζες: Τηλεργασία, λιγότερα καταστήματα και στο βάθος μείωση προσωπικού
Αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, καθώς η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε πλήρως τα δεδομένα στον τρόπο εργασία τους.
Ταυτόχρονα, οι τεχνολογικές εξελίξεις, που επιταχύνθηκαν λόγω του Covid-19 έφερεαν τεκτονικές αλλαγές στη σχέση με τους πελάτες αλλά και τις εσωτερικές διεργασίες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει
Η πρώτη από τις εξελίξεις αυτές αφορά την τηλεργασία, η οποία μέχρι πρότινος θεωρείτο αδιανόητη για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τόσο λόγω εσωτερικών διαδικασιών όσο και για λόγους ασφαλείας, μέχρι πρότινος δεν υπήρχε περίπτωση οι εργαζόμενοι των τραπεζών να βρίσκονται εκτός γραφείων και καταστημάτων. Εντούτοις, σε διάστημα μόνο λίγων εβδομάδων ήρθαν «τα πάνω-κάτω» με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των τραπεζοϋπαλλήλων να δουλεύουν πλέον από το σπίτι. Οι τράπεζες έσπευσαν να προμηθευθούν φορητούς υπολογιστές, τα συστήματα ασφαλείας αναβαθμίστηκαν άμεσα και τροποποιήθηκε πλήθος διαδικασιών ώστε να μην απαιτείται φυσική παρουσία.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο insider.gr, ακόμα και με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων δεν πρόκειται να δούμε μαζική επιστροφή εργαζομένων στα γραφεία τους, καθώς οι τράπεζες φοβούνται το ενδεχόμενο μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων. Όπως αναφέρουν, «η τηλεργασία ήρθε για να μείνει» και δεν αποκλείεται καθόλου, ακόμα και μετά τη λήξη των συνθηκών πανδημίας ένα σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων να δουλεύει από το σπίτι, τουλάχιστον κάποιες ημέρες την εβδομάδα.
Λιγότερες συναλλαγές από το κατάστημα
Η δεύτερη μεγάλη εξέλιξη αφορά το πλήθος και το είδος των συναλλαγών που γίνονται από το κατάστημα. Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε μια κατακόρυφη άνοδο στις νέες συνδέσεις e-banking ενώ ταυτόχρονα οι τράπεζες προσφέρουν ηλεκτρονικά μια σειρά από υπηρεσίες που μέχρι πρότινος γίνονταν αποκλειστικά από το κατάστημα. Η λογική του digital onboarding, δηλαδή το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών αλλά και το σύνολο των συναλλαγών να γίνεται ηλεκτρονικά, έχει μπει στη ζωή μας, κάτι που στο παρελθόν θεωρούνταν αδιανόητο. Ταυτόχρονα, και στην επιχειρηματική πίστη, μια σειρά από συχνές συναλλαγές γίνονται πλέον αποκλειστικά ηλεκτρονικά, γεγονός που σημαίνει ότι ούτε οι επιχειρήσεις χρειάζεται να πηγαίνουν στα τραπεζικά καταστήματα, παρά μόνο για ελάχιστες και σπάνιες συναλλαγές.
Αντίστοιχα, οι περιορισμοί στις συναλλαγές από το γκισέ οδηγούν τους πελάτες αποκλειστικά στα ATM, ενώ εκτίμηση είναι πως «ήρθαν για να μείνουν» καθώς οι τράπεζες δεν θέλουν να απασχολούν ταμίες για αναλήψεις ή καταθέσεις μικρών ποσών και πληρωμές λογαριασμών.
Όλα τα παραπάνω, με τη σειρά τους, σημαίνουν ότι οι τράπεζες δεν χρειάζονται πλέον μεγάλο αριθμό εργαζομένων ανά κατάστημα αλλά ούτε και τόσο μεγάλο δίκτυο, καθώς η πλειονότητα των καθημερινών συναλλαγών γίνεται και θα γίνεται πλέον είτε μέσω e-banking είτε στα ATM.
Μείωση καταστημάτων και προσωπικού
Η χιονοστιβάδα αυτή των αλλαγών δεν πρόκειται να αφήσει αλώβητους τους τραπεζοϋπαλλήλους, καθώς οι τράπεζες θα κληθούν να μειώσουν ραγδαία τα λειτουργικά τους κόστη ως συνέπεια της ύφεσης που θα φέρει η πανδημία του κορονοϊού.
«Όταν οι διοικήσεις των τραπεζών συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη και με τα μισά καταστήματα, είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσουν σε περικοπές», αναφέρουν χαρακτηριστικά. «Τα έξοδα που μπορούν να μειώσουν μόνο από τα ενοίκια ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και δεν πρόκειται να χάσουν την ευκαιρία».
Και βέβαια, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει αντίκτυπο και στον αριθμό των εργαζομένων, ο οποίος εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 5.000 άτομα μέσα στην επόμενη διετία. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει μπει βαθιά το «μαχαίρι» στο τραπεζικό προσωπικό, αφού εκτιμάται ότι στα τέλη του 2022, ο αριθμός των απασχολούμενων θα έχει πέσει σε 32.000, δηλαδή περίπου στο μισό του προσωπικού που είχαν οι τράπεζες το 2009 (64.000).
Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των τραπεζών βρίσκονται ήδη «επί ποδός πολέμου» διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθούν περαιτέρω μειώσεις, όμως υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι αυτές θα γίνουν και μάλιστα γρήγορα και αρκετά βίαια. Πηγή: insider.gr