Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Τραπεζικοί λογαριασμοί: Ποιοι απειλούνται με άμεση κατάσχεση – Πώς θα σώσετε το πορτοφόλι σας

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της κατάσχεσης των τραπεζικών τους λογαριασμών και των πλειστηριασμών βρίσκονται όσοι έχουν οφειλές στην εφορία, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις τους.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την αντιμετώπιση των οφειλετών, που αρχίζουν με ένα απλό τηλεφώνημα, το οποίο μπορεί να έχει τις πλέον οδυνηρές επιπτώσεις.

Άλλωστε, όσοι αρνούνται να συμμορφωθούν προς τις υποδείξεις που θα τους γίνουν είναι πολύ πιθανό να βρεθούν σε αδιέξοδο και να δουν είτε να αδειάζει ο τραπεζικός τους λογαριασμός, είτε να δουν την περιουσία τους να βγαίνει στο σφυρί.

Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος άλλωστε είναι μήνες πλειστηριασμών , κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να αρχίσουν να πληρώνουν τις οφειλές τους οι πάντες και όχι μόνον οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Στο ηλεκτρονικό σφυρί έχουν ήδη βγει ακίνητα όλων των κατηγοριών που είναι από απλές κατοικίες, αποθήκες, επαγγελματικά κτίρια και καταστήματα, μέχρι οικόπεδα και αγροτεμάχια.

Όσοι έχουν μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, τονίζουν ότι έχουν αναρτηθεί πολλά ακίνητα οφειλετών με τις τιμές πρώτης προσφοράς να ξεκινούν από 10.000 ευρώ και να φθάνουν έως και τα 7 εκατ. ευρώ.

Στο ερώτημα γιατί η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί το μέτρο της κατάσχεσης, η απάντηση έχει άμεση σχέση με το κύμα των απλήρωτων φόρων που μπορεί να εξελιχθεί πολύ σύντομα σε τσουνάμι.

Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι:

-οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα 105 δισ. ευρώ,

-καταγράφεται σημαντική αύξηση στον αριθμό των μεγάλων οφειλετών με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ κατά 223 φυσικά και νομικά πρόσωπα στα 9.095 συνολικά.

 

Πόσοι χρωστούν

Είναι χαρακτηριστικό ότι με χρέη στην Εφορία εμφανίζονται 3.984.904 φυσικά και νομικά πρόσωπα, αριθμός ο οποίος είναι τεράστιος και προκαλεί όπως είναι λογικό προβλήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Από τους οφειλέτες αυτούς 1.463.635 έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και άλλοι 2.005.499 φορολογούμενοι απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

 

Όλα τα… όπλα στο τραπέζι

Όπως γίνεται αντιληπτό, η εφορία ρίχνει στο τραπέζι όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή της, κάτι που σημαίνει, πολύ συγκεκριμένες στρατηγικές κινήσεις οι οποίες θα κλιμακώνονται σταδιακά σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Το τηλεφώνημα ή το email είναι μόνον η αρχή, καθώς ακολουθούν συγκεκριμένα βήματα, μέσω των οποίων οι εφοριακοί θα κλιμακώνουν τις ενέργειες τους έως ότου φτάσουν στην κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού και τον πλειστηριασμό.

Στελέχη της ΑΑΔΕ μάλιστα τονίζουν ότι τίποτα δεν θα γίνεται απροειδοποίητα, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι όποιος δεν δείχνει διάθεση να συμμορφωθεί και να αρχίσει να πληρώνει, θα βρίσκεται αντιμέτωπος με το νόμο.

 

Ποιοι και πόσοι κινδυνεύουν

Με βάση πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κατάσχεση σε έναν τραπεζικό λογαριασμό μπορεί να γίνει ακόμη και χωρίς προειδοποίηση, γεγονός που αναδεικνύει τους τεράστιους κινδύνους για τους οφειλέτες.

Ωστόσο, η ΑΑΔΕ δεν θέλει να φτάσει σε ακραίες καταστάσεις, καθώς επιδίωξη της είναι να υπάρχει αίσθημα δικαιοσύνης, αλλά σε κάθε περίπτωση, όσοι χρωστούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των κατασχέσεων και του “σφυριού”

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, στην παρούσα φάση, σε κλοιό αναγκαστικών μέτρων είσπραξης επί των κινητών και ακινήτων περιουσιακών τους στοιχείων κινδυνεύουν να βρεθούν σχεδόν 541.864 οφειλέτες.

Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν ότι σε περισσότερους από 1,4 εκατ. οφειλέτες έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κάτι που σημαίνει ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει και δύσκολα θα γλιτώσει κανείς από την “τσιμπίδα” του νόμου.

 

 

Τα μέτρα για χρέη άνω των 500 ευρώ

Το νομοθετικό πλαίσιο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 500 ευρώ δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες κάτι που σημαίνει ότι οι οφειλέτες θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι όποιοι δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις που κατά καιρούς έχουν ανακοινωθεί κινδυνεύουν να χάσουν περιουσίες που με κόπο δημιούργησαν τα προηγούμενα χρόνια.

Τα μέτρα με τα οποία κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι είναι τα εξής:

Α) Κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου.

Β) Κατάσχεση ακινήτων: Πριν από τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, είναι υποχρεωτική η κοινοποίηση από τη φορολογική διοίκηση ατομικής ειδοποίησης καταβολής της οφειλής με εξαίρεση την κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων στα χέρια του φορολογουμένου ή τρίτου.

 

 

Τα βήματα έως την κατάσχεση

Οι ελεγκτικές αρχές σε καμία των περιπτώσεων δεν θα κινηθούν στα “τυφλά” καθώς ακολουθούν συγκεκριμένες στρατηγικές έως ότου αποφασίσουν να προχωρήσουν στα λεγόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης

Στο πλαίσιο αυτό, τα βήματα είναι πολύ συγκεκριμένα, καθώς αμέσως μετά την επιλογή του οφειλέτη, γίνονται μια σειρά από κινήσεις, πριν φτάσουν έως και την τελική κατάσχεση.

Τα βήματα αυτά είναι τα εξής:

Επιλογή οφειλέτη: Ο οφειλέτης, στον οποίο θα επιβληθεί η κατάσχεση, επιλέγεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ελεγκτικής αρχής, κατόπιν προτεραιοποίησης των υποθέσεων. Βασικά κριτήρια θεωρούνται το ύψος και η παλαιότητα της οφειλής, η φορολογική συμπεριφορά, η διακοπή της παραγραφής και οι διασταυρώσεις που γίνονται σε οφειλέτες.

Απαιτήσεις οφειλέτη εις χείρας τρίτων: Η αρμόδια φορολογική αρχή θα κάνει την σχετική έρευνα για τον εντοπισμό χρηματικών, κυρίως, απαιτήσεων του οφειλέτη από τρίτους (μισθών από εργοδότες, συντάξεων από ασφαλιστικά ταμεία, ενοικίων από μισθωτές, λοιπών απαιτήσεων από τρίτους κ.λπ.). Στόχος της έρευνας είναι η επιβολή κατάσχεσης του ποσού που ο τρίτος (ο εργοδότης, το ασφαλιστικό ταμείο, ο μισθωτής κ.λπ.) πρόκειται να αποδώσει στον οφειλέτη του Δημοσίου. Η κατάσχεση επιδιώκεται να επιβληθεί πριν αποδοθεί το ποσό στον οφειλέτη του Δημοσίου, δηλαδή όταν αυτό βρίσκεται ακόμη στα χέρια του τρίτου (του εργοδότη, του ταμείου, του μισθωτή κ.λπ.).

Κατάσχεση καταθέσεων: Σε περίπτωση ύπαρξης υπολοίπου καταθέσεων σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη η κατάσχεση επιδιώκεται να επιβληθεί με την αποστολή ηλεκτρονικού κατασχετηρίου στην τράπεζα και έχει ως στόχο τη δέσμευση ποσού από το υπόλοιπο του καταθετικού λογαριασμού του οφειλέτη, προκειμένου να αποδοθεί στο Δημόσιο. Η έρευνα για τον εντοπισμό απαιτήσεων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων διενεργείται με αναζήτηση πληροφοριών μέσω του Συστήματος Φορολογίας TAXIS, του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών ή μέσω άλλων πηγών πληροφόρησης.

 

 

Δημιουργία κατασχετηρίου

Το κατασχετήριο στα χέρια τρίτων ή στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων, ως τρίτων, δημιουργείται από το σύστημα TAXIS.

Αυτό γίνεται με την εισαγωγή: των στοιχείων του οφειλέτη ή των οφειλετών, αν πρόκειται για μαζικό κατασχετήριο στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων, των στοιχείων του τρίτου, των ληξιπρόθεσμων ατομικών οφειλών και των χρεών συνυποχρέωσης ή συνυπευθυνότητας του οφειλέτη στον πίνακα χρεών, με ιδιαίτερη προσοχή στο ποσοστό συνυπευθυνότητας.

Το κατασχετήριο, μπορεί να γίνει με την αποθήκευση και απόδοση αριθμού ειδικού βιβλίου κατασχετηρίου στα χέρια τρίτων.

 

 

Ημερομηνία πλειστηριασμού

Τα δύσκολα για τους οφειλέτες, αρχίζουν από την ημέρα επίδοσης του αντιγράφου της έκθεσης κατάσχεσης, κάτι που σημαίνει ότι αρχίζει η αντίστροφή μέτρηση για τον πλειστηριασμό.

Σε αυτή την περίπτωση, ο οφειλέτης στερείται του δικαιώματος ελεύθερης διάθεσης του ακινήτου και θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεσες κινήσεις για να ρυθμίσει τις οφειλές του.

Μετά την παρέλευση 40 ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, ορίζεται ημερομηνία πλειστηριασμού, το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.

 

 

Οι άμυνες του οφειλέτη

Το “όπλο” που έχει στη διάθεση του ο οφειλέτης για να μην βρεθεί αντιμέτωπος με περιπέτειες είναι η δυνατότητα Ανακοπής όπως λέγεται.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να ακυρωθεί και να σταματήσει οποιαδήποτε πράξη εκτέλεσης, όπως για παράδειγμα κατάσχεση, ή πλειστηριασμός, αλλά υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, η  προθεσμία άσκησης Ανακοπής είναι μόλις δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες που ξεκινάει από την επομένη της ημερομηνίας επίδοσης της στον οφειλέτης.

Ωστόσο, μέχρι να εκδικασθεί και να εκδοθεί η απόφαση με την ανακοπή, όποιος έχει εκδώσει εις βάρος του οφειλέτη τη Διαταγή Πληρωμής μπορεί να προχωρήσει νομίμως σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος του.

Αυτό πάντως μπορεί να αποκλειστεί με αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της Διαταγής Πληρωμής που είναι ουσιαστικά αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Και αυτή πρέπει να κατατεθεί στο δικαστήριο και να επιδοθεί στον αντίδικο, μέσα στην προθεσμία των δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών από την επόμενη ημέρα της επίδοσης της Διαταγής Πληρωμής στον οφειλέτη.

Εάν δεν ασκηθεί Ανακοπή, ο έχων την Διαταγή Πληρωμής μπορεί να προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης ξεκινώντας πρώτα από κατάσχεση όπως στον λογαριασμό Τραπέζης, σε κατάσχεση ακινήτου, αυτοκινήτου κλπ.

Σε περίπτωση κατάσχεσης ακινήτου θα ορισθεί και ημέρα πλειστηριασμού, κάτι που σημαίνει ότι και κατά τη διάρκεια εκείνου του σταδίου, ο οφειλέτης θα πρέπει να προχωρήσει σε ανακοπή.

Δικηγόροι που ασχολούνται με τέτοιες υποθέσεις τονίζουν ότι αυτό που προέχει είναι να ακυρωθεί η Διαταγή Πληρωμής σε πρώιμο στάδιο για να σταματήσουν και όλες οι πράξεις εκτέλεσης που θα ακολουθούσαν.

Εξηγούν μάλιστα ότι κάθε κίνηση και ενέργεια του έχοντος τη Διαταγή Πληρωμής θα πρέπει να σταματήσει σε πρωταρχικό στάδιο για να αποφευχθούν κάθε κίνδυνος για μικρούς και μεγάλους οφειλέτες.

Σε διαφορετική περίπτωση, εκτός από τον κίνδυνο απώλειας της περιουσίας, ο οφειλέτης θα φορτωθεί και με επιπλέον δικαστικά έξοδα για να μπει φρένο στην εκποίηση των όσων με κόπο έχει δημιουργήσει.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ