Connect with us

Ειδήσεις

Χρηματιστήριο: Προβάδισμα των πωλητών εν μέσω διεθνούς νευρικότητας

Published

on

Σε αρνητικό έδαφος αλλά με περιορισμένες απώλειες σταθεροποιείται η αγορά της Αθήνας, ακολουθώντας τους ρυθμούς που επικρατούν γενικότερα διεθνώς μετά τη νέα αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.414,86 μονάδες με πτώση 0,38% και τον τζίρο σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα στα 32 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 6,8 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Προβάδισμα των πωλητών εν μέσω διεθνούς νευρικότητας
Ο τραπεζικός δείκτης ασκεί τις περισσότερες πιέσεις με -0,56% στις 1.225 μονάδες, ο FTSE σημειώνει πτώση 0,31% στις 3.430 μονάδες όπως και η μεσαία κεφαλαιοποίηση του FTSEM που βρίσκεται στις 2.312 μονάδες με -0,6%.

Η αγορά χθες έκανε επίδειξη αντοχών καθώς δεν άφησε τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που όταν δημοσιεύθηκαν άλλαξαν κατεύθυνση άμεσα στους δείκτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, να της χαλάσουν το μίνι ανοδικό σερί, έστω και μικρά κέρδη στο κλείσιμο με τον ΟΤΕ να παίρνει σειρά το rotation των blue chips.

Ωστόσο, έχοντας καλύψει τη “χασούρα” της περασμένης εβδομάδας η Λεωφόρος Αθηνών ψάχνει τον καταλύτη που θα της επιτρέψει να κινηθεί υψηλότερα, την ώρα που τα νέα στοιχεία δείχνουν να κλείνουν την πόρτα στις σκέψεις της Fed να ξεκινούσε τον κύκλο μείωσης του κόστους δανεισμού τον Ιούνιο.

Στην Ευρώπη, το μεσημέρι συνεδριάζει η ΕΚΤ που θεωρείται δεδομένο ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα δικά της επιτόκια, αλλά με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζει στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει υποδείξει ήδη τον Ιούνιο ως χρονικό σημείο έναρξης των μειώσεων στην ευρωζώνη.

Η εικόνα στο ταμπλό

Οι πιέσεις στις τράπεζες διατηρούνται εντός περιορισμένων επιπέδων, αλλά με την απώλεια της αρχικής δυναμικής που έδειξε ο Μυτιληναίος ο ΓΔ χάνει σημαντικό μέρος από τις στηρίξεις που έβρισκε το πρωί.

Στις τράπεζες που κινούνται σταθερά από το πρωί όλες πτωτικά, η Alpha βρίσκεται στο -0,2%, η Eurobank στο -0,4% και η Πειραιώς στο -0,5% και η Εθνική στο -0,95%.

Ο Μυτιληναίος που είδε αγορές έως τα 36,42 ευρώ το πρωί (+1,79%) πλέον περιορίζεται στα 35,86 ευρώ με +0,3% αλλά με τον υψηλότερο τζίρο της ημέρας στα 4,5 εκατ. ευρώ.

Κάποιες δεικτοβαρείς στηρίξεις λαμβάνει ο ΓΔ από τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ αλλά με μικρά κέρδη 0,25% και 0,1% αντίστοιχα, ενώ ο Τιτάνας ενισχύεται κατά 0,4%.

Η ΔΕΗ έχει γυρίσει αρνητική με -0,3% στα 11,95 αφότου είδε αγορές έως και τα 12,13 ευρώ (+1,08%) με αυξημένο τζίρο άνω των 3,2 εκατ. ενώ με απώλειες άνω του 1% στον FTSE είναι οι Cenergy, Aegean και Βιοχάλκο.

Χαμηλές πτήσεις τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και κατεύθυνσης δείχνει η μεσαία κεφαλαιοποίηση με την Κρι Κρι στο -1,7%, την Αλουμύλ στο -2% (μετά το ράλι 4,25% χτες) τον ΑΔΜΗΕ και τον ΟΛΠ στο -1,3% και τις Intrakat και Intracom στο -1,1%.

Από εκεί και πέρα, η Πετρόπουλος σημειώνει άλμα 2,3% στα 9,72 ευρώ με τζίρο που ξεπερνά τα 530 χιλ. ευρώ, αφότου θα μοιράσει υπερτριπλάσιο μέρισμα σε σχέση με πέρυσι (0,82 ευρώ) με αποκοπή στις 15 Απριλίου.

Πτωτικά κινείται μετά από ημέρες η εντυπωσιακή Optima, αλλά με μικρές απώλειες 0,3% που αφήνουν περιθώρια να συνεχίσει το ράλι της.

Οι ευρύτεροι συσχετισμοί στο σύνολο του ταμπλό έχου περάσει καθαρά πλέον στους πωλητές, με 77 μετοχές να κινούνται πτωτικά έναντι 36 ανοδικών.

Η εικόνα διεθνώς

Στις ΗΠΑ ο δείκτες χτες ολοκλήρωσαν και οι τρεις με απώλειες πέριξ του 1% μετά την “ψυχρολουσία” του πληθωρισμού, με την προθεσμιακή αγορά σήμερα να να δείχνει προς διεύρυνση της πτώσης.

Στο -0,25% τα futures του Dow Jones, στο -0,27% του S&P 500 και στο -0,18% του Nasdaq.

Ουσιαστικά αυτό που προβλημάτισε περισσότερο από τη νέα άνοδο (για τρίτο μήνα) του πληθωρισμού στο 3,5% ετησίως από το 3,2%, ήταν αφενός ότι υπερέβη ελαφρώς (κατά 0,1%) τις προβλέψεις και αφετέρου (και ίσως ακόμα παραπάνω) ότι κρίσιμες συνιστώσες όπως η στέγαση και οι υπηρεσίες δείχνουν ότι συνεχίζουν να δέχονται αμείωτες πιέσεις.

Από την πλευρά της άλλωστε, η UBS αναθεώρησε μετά την έκθεση την πρόβλεψή της για την έναρξη του κύκλου μειώσεων επιτοκίων για τον Σεπτέμβριο πλέον από τον Ιούνιο που έβλεπε προηγουμένως.

Στην Ευρώπη, κυρίως την κεντρική, οι δείκτες χτες κατάφεραν να αντιδράσουν μετά τις πιέσεις που έφερε η μέτρηση έστω και με οριακά κέρδη και διερεύνησαν τα περιθώρια ανοδικής κίνησης σήμερα στο άνοιγμα, αλλά πλέον έχουν σταθεροποιηθεί σε αρνητικό έδαφος.

Ο γερμανικός DAX στο -0,56%, ο βρετανικός FTSE 100 στο -0,23%, ο γαλλικός CAC 40 στο -0,13% και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 50 στο -0,5%.

Περαιτέρω πίεση στις μετοχές ασκεί η εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων σε υψηλά έτους μετά την αύξηση του πληθωρισμού, με το 10ετές ΗΠΑ στο 4,550% και το 2ετές στο 4,961%, ενώ το ελληνικό 10ετές κινείται στο 3,362%.

Χωρίς ιδιαίτερα μεταβολές και σήμερα είναι η αγορά πετρελαίου, με το Brent στα 90 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 85,7 δολ.

Τέλος, το επενδυτικό asset του 2024 το bitcoin συνεχίζει να συσσωρεύει στην περιοχή των 70.000 δολαρίων με άνοδο 2,7% σήμερα.

Πηγή: capital.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ