Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

«Χωρίς ουσιαστική στήριξη, η απαισιοδοξία θα κυριαρχεί», του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο Προέδρου Ε.Ε.Α και Επίτιμου Διδάκτορα ΠΑ.ΠΕΙ. κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου

 

Την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων και ακόμα πιο αποτελεσματικών μέτρων στα μεγάλα προβλήματα της ενεργειακής ακρίβειας, του πληθωρισμού και της ανόδου των επιτοκίων, που έχουν φέρει σε οριακή κατάσταση χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αναδεικνύει η εξαμηνιαία έρευνα της Pulse RC, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Γιατί μπορεί τα στοιχεία σε πρώτη ανάγνωση να δείχνουν ότι υπάρχει ένα, έστω αχνό, «φως στην άκρη του τούνελ», όμως, αν τα εξετάσουμε πιο προσεκτικά, θα διαπιστώσουμε ότι το αρνητικό πρόσημο εξακολουθεί να υπερισχύει σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα της έρευνας, ενώ όπου υπάρχει τάση βελτίωσης αυτή είναι πολύ οριακή.

Για παράδειγμα στο «πώς αντιμετωπίζουν την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες» οι ερωτώμενοι απαντούν μεν σε βελτιωμένο ποσοστό 36% αισιόδοξα (από 31%) και 63% απαισιόδοξα (από 68%), ωστόσο η ψαλίδα μεταξύ απαισιόδοξων και αισιόδοξων εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη υπέρ των πρώτων.

Φυσικά δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία το γεγονός και μόνο της βελτιωτικής τάσης στην ψυχολογία των καταναλωτών μόνο ως θετικό μπορεί να εκληφθεί, καθώς αποτελεί σαφή ένδειξη ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε καμία περίπτωση όμως τα ίδια στοιχεία δεν μας αφήνουν να επαναπαυτούμε καθώς, αν τα μελετήσουμε σε βάθος, θα δούμε ότι αποτυπώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη διάχυτη ανησυχία που υπάρχει σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για την επόμενη μέρα. Κι όχι μόνο γιατί οι Έλληνες εξακολουθούν να παραμένουν σε συντριπτικό ποσοστό απαισιόδοξοι.

 

 

Έρευνα της Pulse RC στους καταναλωτές δείχνει ότι η ανησυχία είναι κυρίαρχη

 

 

Αλλά και για το γεγονός ότι 1 στους 2 (49%) ανησυχούν για τη βιωσιμότητα της εργασίας τους τούς επόμενους έξι μήνες όταν στην προηγούμενη μέτρηση το ποσοστό ήταν 48%.

  • Ότι οι αυτοαπασχολούμενοι ανησυχούν ακόμα περισσότερο με ποσοστό 54%.
  • Ότι οι καταναλωτές θεωρούν κατά 48% πως τα μέτρα κατά της ακρίβειας είναι σε λανθασμένη κατεύθυνση, ενώ το 51% που θεωρούν ότι κινούνται προς τη σωστή πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά.
  • Ότι 2 στους 3 (67%) έχουν πλέον παγιώσει στις αγορές τους τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
  • Ότι η ενέργεια και -σχεδόν ισόποσα- τα καταναλωτικά αγαθά (ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικές συσκευές) εξακολουθούν να είναι οι δύο κατηγορίες εξόδων που έχουν κυρίως περιορίσει, ενώ το 50% προβληματίζεται με το κόστος της ενέργειας και το 37% με το κόστος βασικών αγαθών όπως είναι τα τρόφιμα.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι, παρά τη βελτίωση των δεικτών αισιοδοξίας που δείχνουν τα στοιχεία της Pulse, το πρόβλημα στην ελληνική αγορά εξακολουθεί να υπάρχει και ότι τα υφιστάμενα μέτρα, παρά τη θετική τους κατεύθυνση, απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν επαρκή για να οδηγήσουν σε πραγματική αναστροφή του κλίματος. Γι’ αυτό επιμένουμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως στη λήψη μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, όπως:

  • Η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου των χρεών των επιχειρήσεων σε 120 δόσεις.
  • Η άσκηση πίεσης προς τις τράπεζες για άνοιγμα της «κάνουλας» της τραπεζικής χρηματοδότησης και πρόσβασης στα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης με όσο το δυνατόν χαμηλότερα επιτόκια και δικαιότερο τρόπο κατανομής.
  • Η λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης από την ενεργειακή ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ