Connect with us

Οικονομία

Τι απαντάει ο Όλι Ρεν σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Γ. Παπανικολάου

Published

on

“Φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας σε

πλατιά βάση και με χαμηλούς συντελεστές”

«Ο φόρος ακίνητης περιουσίας και οι έμμεσοι φόροι είναι πιο αποτελεσματικοί από οικονομική άποψη και κοινωνικά δικαιότεροι όταν έχουν πλατιά βάση και χαμηλούς συντελεστές» σημειώνει ο Επίτροπος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν με γραπτή απάντησή του έπειτα από σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

 

Η απάντηση αυτή αποτελεί ένα πρώτο δείγμα κατανόησης από την Επιτροπή των αδιεξόδων που κάποιες από τις προβλέψεις του μνημονίου δημιουργούν, ανοίγοντας έτσι παράθυρο για την επαναδιαπραγμάτευσή τους. Στο ερώτημα που απηύθυνε εξάλλου προς τον Φιλανδό Επίτροπο, ο κ. Παπανικολάου θέλησε επίσης να πληροφορηθεί αν η Επιτροπή έθεσε στην Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες ζήτημα τεκμαρτού εισοδήματος ιδιοκατοίκησης. Ο κ. Ρεν διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες τις Επιτροπής δεν είχαν συζητήσει κάτι σχετικό με την Ελληνική Κυβέρνηση. Παράλληλα, υπερασπίστηκε το ειδικό τέλος ακινήτων που συμπεριλαμβάνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος χαρακτηρίζοντας αυτό ως «ασύνηθες» αλλά «αναγκαστικό» μέτρο προκειμένου, η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες σχετικά με την είσπραξη των φόρων ακίνητης περιουσίας, σημειώνοντας πως κατ΄αυτόν τον τρόπο εναρμονίσθηκε ο φόρος ακίνητης περιουσίας με τον αντίστοιχο φόρο των περισσότερων κρατών μελών.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Η άποψη ότι η φοροδοτική ικανότητα έχει προ πολλού παρέλθει τα όρια αντοχής των πολιτών, φαίνεται ότι σταδιακά κερδίζει έδαφος και στην Ευρώπη, όπως άλλωστε προκύπτει και από την απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου. Οι επίσημες αυτές τοποθετήσεις προσφέρουν πρώτης τάξεως ευκαιρία για αξιοποίησή τους, προς την κατεύθυνση της επαναδιαπραγμάτευσης των επαχθών εκείνων μέτρων που δεν συνεισφέρουν στην προσπάθεια ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας. Αποτελούν, επίσης, μία –έμμεση έστω- επιβεβαίωση των όσων η ΝΔ ήδη από το 2010 έχει επισημάνει αναφορικά με τους φορολογικούς συντελεστές και το ύψος τους. Η αδιέξοδη ύφεση που η υπερφορολόγηση έχει δημιουργήσει σε όλη την Ευρώπη, φαίνεται ότι κάνει πλέον κατανοητή τη θέση μας περί της σημασίας της χαμηλότερης φορολογίας ως οχήματος για την οικονομική ανάπτυξη».

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ