Ειδήσεις
Capital Economics: Η πορεία των εμβολιασμών θα κρίνει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας
![](https://www.xtypos.gr/wp-content/uploads/2020/09/oikonomia.jpg)
Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της EE «εξαρτάται» η Ελλάδα από την πορεία του ευρύτερου εμβολιαστικού πλάνου, όπως εκτιμά η Capital Economics σε έκθεσή της για την πορεία των ευρωπαϊκών χωρών.
Ο οίκος εκτιμά πως η ύφεση στην Ελλάδα για το 2020 θα διαμορφωθεί στο 9,8%, αναμένοντας ανάκαμψη της τάξεως του 3% για το 2021, προτού ισχυροποιηθεί το 2022, φτάνοντας το 6,5%. Το δημόσιο χρέος θα «εκτοξευθεί» στο 211% του ΑΕΠ το 2021, πριν πέσει ελαφρώς στο 202% του ΑΕΠ το 2022, ενώ η ανεργία θα φτάσει το 18,3% το 2021.
Ωστόσο παρότι το δημόσιο χρέος ανέμενεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, οι ανησυχίες γύρω από τη βιωσιμότητά του θα παραμείνουν περιορισμένες εξαιτίας της ισχυρής στήριξης της ΕΚΤ. Όπως εκτιμά ο οίκος, ακόμα και εάν λήξει το πρόγραμμα PEPP, το «στρατηγείο» της Φρανκφούρτης αναμένεται να αλλάξει τους κανόνες των προγραμμάτων ώστε να συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων.
Σύμφωνα με την Capital Economics, το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν ήταν τόσο σοβαρό όσο σε όλες χώρες, ωστόσο το αυστηρό lockdown θα κοστίσει στη χώρα ξεκινώντας από μια πιο αδύναμη βάση για εφέτος .Όπως επισημαίνει, η χώρα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και αναμένεται να επωφεληθεί δυσανάλογα πολύ σε σύγκριση με άλλες χώρες, από τη διάθεση των εμβολίων.
Παράλληλα, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί πιο έντονα από ό,τι σε άλλες χώρες αργότερα μέσα στο έτος. Ομολογουμένως, η ανάκαμψη της δραστηριότητας όταν άρχισαν να αίρονται οι περιορισμοί μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας (στα μέσα του 2020) ήταν αδύναμη, ενώ κάποια από τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις έχουν περιοριστεί όπως για παράδειγμα οι αναστολές πληρωμών στα δάνεια.
Από την άλλη, φαίνεται να παρατείνονται κάποια άλλα μέτρα στήριξης, όπως τα επιδόματα ανεργίας, και τον Ιανουάριο, ενώ και η άρση των περιορισμών αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι διαφορετική καθώς το εμβόλιο επιτρέπει την επιστροφή στην κανονικότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες τουριστικές αγορές που απευθύνεται ο ελληνικός τουρισμός. Αυτό όπως επισημαίνει η Capital Economics, θα αποτελέσει το «game changer» σε ότι αφορά τα αεροπορικά ταξίδια.
Ωστόσο, ο οίκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας, πως παρότι η Ελλάδα θα είναι μία από τις μεγαλύτερα ωφελημένες χώρες του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτό δε θα πρέπει να αποτελέσει πανάκεια, καθώς στο παρελθόν δεν έχει απορροφήσει αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Ειδήσεις2 μήνες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις7 μήνες ago
Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Λαμπέτεια 2024» στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας