Οικονομία
Ενοίκια: 6 «ασπίδες» για να νικήσετε τους επαγγελματίες κακοπληρωτές
Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση με τα απλήρωτα ενοίκια, καθώς χιλιάδες είναι αυτοί οι οποίοι αποφεύγουν να πληρώσουν το μηνιαίο μίσθωμα που έχουν συμφωνήσει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές με πρόσχημα την οικονομική κρίση και την αναδουλειά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και φέρνουν σε δυσχερή θέση όσους έχουν επενδύσεις τις οικονομίες τους σε ακίνητα.
Το πρόβλημα τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις εάν προσθέσει κανείς, ότι ένας ιδιοκτήτης πρέπει να καταφύγει στη δικαιοσύνη, για να μην πληρώσει στην εφορία χρήματα που ουδέποτε εισέπραξε.
Τα φέσια δίνουν και παίρνουν, καθώς πολλοί νοικάρηδες με πρόσχημα τη λογική «θα σου τα δώσω τον επόμενο μήνα», κερδίζουν πολύτιμο χρόνο και φέρνουν στα όρια τους, τους σπιτονοικοκύρηδες.
Άλλοι ιδιοκτήτες πάλι, λειτουργούν με το συναίσθημα και αποφεύγουν να πάρουν δραστικά μέτρα, με αποτέλεσμα να έχουν φέσια άνω του ενός χρόνου, τα οποία είναι βέβαιο ότι ποτέ δε θα εισπράξουν.
Παράγοντες της αγοράς, χαρακτηρίζουν «πολύ δύσκολη» την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, επισημαίνοντας ότι μόλις ένας στους πέντε ενοικιαστές, ανταποκρίνεται πλέον στις υποχρεώσεις του.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι πολλοί νοικάρηδες φεύγουν νύχτα, αφήνοντας πίσω τους, εκτός από απλήρωτα ενοίκια, λογαριασμούς ρεύματος, νερού και κοινόχρηστα που επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες.
Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο για όσους έχουν εμπορικό κατάστημα το οποίο μισθώνουν έναντι για παράδειγμα 3.000 ευρώ, αλλά ο νοικάρης τους, αρνείται να φανεί συνεπής.
Σ’ αυτή την περίπτωση, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου πρέπει να πληρώσει ένα μεγάλο ποσό στην εφορία, το οποίο δεν έχει εισπράξει και από την άλλη να βρίσκεται σε συνεχή διαμάχη με το νοικάρη του.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που τα ενοίκια έχουν πέσει πολύ και το ερώτημα που τίθεται είναι τι μπορεί να κάνει κανείς, για να προλάβει κανείς τις δυσάρεστες συνέπειες στην τσέπη και την ψυχολογία του.
Οι λύσεις που προτείνονται δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολες, είναι όμως οι μόνες που μπορούν να δώσουν απάντηση στο πρόβλημα, πριν αυτό λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Ειδικοί μάλιστα υπογραμμίζουν, ότι κάθε σπιτονοικοκύρης θα πρέπει να γίνει πιο υποψιασμένος και να λάβει τα μέτρα του, μόλις διαπιστώσει ότι ο νοικάρης του τον βάζει… μέσα δύο ενοίκια.
Ας δούμε λοιπόν, ποια είναι τα 6 μέτρα –ασπίδα για να αντιμετωπιστούν οι επαγγελματίες φεσατζήδες που αρνούνται συστηματικά να πληρώσουν το ενοίκιο στο οποίο έχουν συμφωνήσει.
Επαγγελματική λύση
Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πέσει θύματα όχι μια και δύο αλλά πολλές φορές από στρατηγικούς κακοπληρωτές και θέλουν να λάβουν δραστικά μέτρα από την αρχή.
Με δεδομένο ότι απαιτείται χρήμα στους δικηγόρους για να βρει κανείς το δίκιο του σε τέτοιες περιπτώσεις, το υπερόπλο όπως το χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, που βγάζει νοκ άουτ τους δύστροπους νοικάρηδες
Η ασπίδα των ιδιοκτητών είναι μια άκρως επαγγελματική λύση που έχει σχέση με ασφαλιστικές εταιρίες νομικής προστασίας, που θα αναλάβουν να τρέξουν τις διαδικασίες έξωσης.
Οι εταιρίες αυτές αναλαμβάνουν για λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για μισθώματα που δεν έχουν καταβληθεί έναντι ενός χαμηλού ετήσιου κόστους της τάξης των 25 έως 50 ευρώ.
Η λύση χαρακτηρίζεται συμφέρουσα με δεδομένο ότι είναι δύσκολο και ψυχοφθόρο για τους σπιτονοικοκύρηδες να τρέχουν στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους και να πάρουν τα χρήματά τους.
Σύσταση για έξωση
«Οι καλοί λογαριασμοί, κάνουν και τους καλούς φίλους», λέει η γνωστή ρήση και ταιριάζει γάντι στους επαγγελματίες φεσατζήδες, προκειμένου να συνετιστούν και να αρχίσουν να πληρώνουν στην ώρα τους.
Η λογική αυτή θέλει τον ιδιοκτήτη να καλεί τον νοικάρη μετά το δεύτερο φέσι, προκειμένου να του κάνει συστάσεις και να τον προειδοποιήσει ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κινήσει διαδικασίες έξωσης.
Η συγκεκριμένη απειλή έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, λόγω του ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι υποψήφιοι νοικάρηδες δεν έχουν χρήματα για να μετακομίσουν σε άλλο σπίτι.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι οι ενοικιαστές θα έρθουν σε δυσχερή θέση καθώς:
-η μετακόμιση έχει ως βασική προϋπόθεση την καταβολή τουλάχιστον δύο ενοικίων από πλευράς ενοικιαστή,
-οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι πλέον υποψιασμένοι και ρωτούν για το ποιον θα βάλουν στο σπίτι τους για να μη φεσωθούν.
Το ερώτημα σ’ αυτή την περίπτωση είναι τι γίνεται εάν ο ενοικιαστής θα αρχίσει διάφορες δικαιολογίες, του στυλ «είναι ακριβό το ενοίκιο» και ζητήσει «κούρεμα» του μηνιαίου μισθώματός του.
Η απάντηση σ’ αυτή την περίπτωση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ο αριθμός των οφειλόμενων ενοικίων, αλλά και η προσωπική σχέση με τον νοικάρη.
«Είναι άλλο να μην ανταποκρίνεται κανείς για ένα εξάμηνο και άλλο να μην πληρώνει για ένα χρόνο», λένε οι ειδικοί και τονίζουν ότι η ρήξη δεν είναι πάντα η ιδανική λύση.
Σε γενικές γραμμές, είναι άλλη η αντιμετώπιση τους κατ’ εξακολούθηση φεσατζήδες και άλλη σε έναν ενοικιαστή που τα προηγούμενα χρόνια πλήρωνε κανονικά και τώρα δυσκολεύεται γιατί έχασε τη δουλειά του.
Διαταγή απόδοσης ενοικίου
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει διάθεση συνεννόησης και καταβολής των μισθωμάτων – έστω και κουρεμένα-, η λύση δεν είναι άλλη από την προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Ο νόμος σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ορίζει τρεις τρόπους, για να επιτύχει κανείς την απόδοση του μισθίου και την καταβολή των μισθωμάτων και φυσικά η «Δίκαιη Δίκη».
Οι ιδιοκτήτες, μπορούν να προβαίνουν σε εξώσεις χωρίς τη διεξαγωγή δίκης, με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, βάσει των οποίων θα εκδίδεται διαταγή άμεσης απόδοσης του ενοικίου.
Για να εκδοθεί η απόφαση πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση καταβολής του μισθώματος, να κοινοποιηθεί εξώδικο στον ενοικιαστή σε 15 ημέρες και να κατατεθούν στο δικαστήριο τα απαραίτητα έγγραφα.
Η διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να κρατήσει περί τις 50 ημέρες, ενώ με την ίδια διαταγή ο δύστροπος ενοικιαστής καταδικάζεται και στην πληρωμή και των κοινοχρήστων και λογαριασμών κοινής ωφελείας.
Μέσω της καταγγελίας της μίσθωσης είτε με εξώδικο, είτε με δικόγραφο της αγωγής, ο μισθωτής οφείλει εντός 30 ημερών, να πληρώσει τα οφειλόμενα.
Εάν δεν το πράξει, λύνεται αυτοδικαίως η μίσθωση και προσδιορίζεται δικάσιμος, ενώ σε διάστημα από τρεις έως τέσσερις μήνες θα πρέπει να εκδοθεί και απόφαση.
Η έκθεση αποβολής που συντάσσει ο δικαστικός επιμελητής δεν χρειάζεται πλέον να κοινοποιηθεί στον μισθωτή, αν αυτός δεν έχει γνωστοποιήσει εγγράφως την επόμενη διεύθυνσή του.
Καταγγελία μίσθωσης
Στην περίπτωση που ένας ενοικιαστής καθυστερεί το μίσθωμα είτε ολικά είτε μερικά, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε καταγγελία της μεταξύ τους σύμβασης.
Η καταγγελία της μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο με εξώδικη δήλωση, όσο και με την αγωγή που ασκείται για την απόδοση του μισθίου με ταυτόχρονο αίτημα καταβολής των καθυστερουμένων μισθωμάτων.
Συνήθως επιλέγεται ο δεύτερος τρόπος, της καταγγελίας δηλαδή μέσω της αγωγής και έχει ως πλεονέκτημα το γεγονός ότι εάν ο μισθωτής θέλει να κρατήσει το σπίτι θα δώσει τα οφειλόμενα μέσα σε ένα μήνα.
Με τον τρόπο αυτό θα ικανοποιηθούν και τα αιτήματα του ιδιοκτήτη, ο οποίος θα εισπράξει τα καθυστερούμενα μισθώματα και δεν θα μπλέξει σε νέες περιπέτειες με την εφορία.
Αγωγή για δυστροπία
Στην περίπτωση που κάποιος μισθωτής καθυστερήσει το μίσθωμα από δυστροπία, ο εκμισθωτής έχει δικαίωμα να ζητήσει να του αποδοθεί το μίσθιο όσο διαρκεί η μίσθωση, και αν δεν την κατάγγειλε.
Η άσκηση της αγωγής στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει ως καταγγελία της σύμβασης, ενώ δεν απαιτείται και καταγγελία της μίσθωσης.
Έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου
Η διαδικασία επιλέγεται από εκμισθωτές λόγω του σύντομου χρόνου έκδοσης εκτελεστής δικαστικής απόφασης -έως δύο μήνες- και του χαμηλού κόστους της.
Στην αίτηση για διαταγή απόδοσης της χρήσης μισθίου ακινήτου μπορεί να σωρευτεί και αίτημα καταδίκης για οφειλές από μισθώματα, κοινόχρηστες δαπάνες, τέλη και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.
Σε κάθε περίπτωση το ύψος τους πρέπει να αποδεικνύεται από δημόσια ή ιδιωτικά έγγραφα, ιδίως εάν πρόκειται για λογαριασμούς κοινοχρήστων και οργανισμών κοινής ωφέλειας (ΔΕΚΟ).
Το κόστος
Στην περίπτωση της διαταγής απόδοσης μισθίου, απαιτείται εκ του νόμου η σύνταξη και αποστολή εξωδίκου, δια του οποίου θα τάσσεται στο μισθωτή προθεσμία τουλάχιστον 15 ημερών προκειμένου να εξοφλήσει. Εάν δεν το πράξει, τότε υποβάλλεται αίτηση για έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου και πληρωμής οφειλομένων μισθωμάτων με το κόστος να ανέρχεται περίπου στα 200 ευρώ.
Για μισθώματα μέχρι του ποσού των 600 ευρώ απαιτείται αίτηση για την έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου και καταβολής μισθωμάτων εντός 20 ημερών, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται περίπου στα 400 ευρώ.
Εάν το μίσθωμα ξεπερνά τα 600 ευρώ, η αίτηση για την έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου θα πρέπει να υποβληθεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, με το κόστος να φτάνει στα 550 ευρώ.
Για μισθώματα μέχρι 600 ευρώ θα πρέπει να ασκηθεί αγωγή ενώπιον του Ειρηνοδικείου με το κόστος να φτάνει τα 400 ευρώ.
Για μισθώματα άνω των 600 ευρώ η αγωγή πρέπει να ασκηθεί ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου (μηνιαίο μίσθωμα, που έχει συμφωνηθεί, από 750 ευρώ μέχρι 1.200 ευρώ).
Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα5 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις1 μήνα ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
Κ.Δ.Α.Π. Υμηττού: Ξεκίνησαν οι εγγραφές με Voucher μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για το σχολικό έτος 2024 – 2025
-
Αγίας Βαρβάρας4 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ανακοινώσεις5 μήνες ago
5η Γιορτή Κρασιού και Παραδοσιακού Χορού στον Δήμο Μαραθώνος