Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Wall Street: Ανελκυστικά κέρδη στους δείκτες – Η αγορά μεταβαίνει από τα… κόκκινα στα πράσινα στην τελευταία ευθεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι δείκτες της Wall Street ολοκλήρωσαν τον μήνα με θετικά αποτελέσματα, γεγονός που αποτυπώνει και τον συνολικό απολογισμό του Σεπτεμβρίου. Μετά από μια δύσκολη αρχή με έντονες πιέσεις, οι δείκτες κατάφεραν να ανακτήσουν δυναμικά το χαμένο έδαφος, επωφελούμενοι από την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed, και κατέληξαν σε μηνιαία κέρδη. Αντίστοιχα, το τρίμηνο έκλεισε επίσης με κέρδη.

Στην σημερινή αγορά, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,04% φτάνοντας τις 42.330 μονάδες, ο S&P 500 πέρασε σε θετικό έδαφος με αύξηση 0,42% στις 5.762 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ανέβηκε κατά 0,38% φτάνοντας τις 18.189 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, ο απολογισμός του μήνα ήταν θετικός, με τον Dow και τον S&P 500 να καταγράφουν αύξηση περίπου 1,4%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο περίπου 2,2%.

Το τρίμηνο, μάλιστα, είναι ακόμη πιο κερδοφόρο, καθώς ο Dow έχει ενισχυθεί συνολικά κατά πάνω από 7%, ο S&P 500 έχει αυξηθεί περίπου 5% και ο Nasdaq κατά 2%.

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να φτάνει το 3,804% και του 2ετούς να ανέρχεται στο 3,657%.

 

Ένα κύμα ρευστοποιήσεων για την αποκόμιση κερδών είχε οδηγήσει τους δείκτες σε αρνητικά επίπεδα στην αρχή της συνεδρίασης. Ωστόσο, παρά την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ και την επιφυλακτική στάση που υιοθέτησε, η Wall Street παρουσίασε απρόσμενες αντοχές. Οι επενδυτές περίμεναν με ανυπομονησία την ομιλία του προεδρεύοντος της Fed στην ετήσια συνεδρίαση του National Association for Business Economics, η οποία ήταν η πρώτη του μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου η FOMC ξεκίνησε τη νομισματική χαλάρωση.

Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι, κατά τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν, τα νέα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν επιβεβαίωσαν τόσο τη σταθερή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού όσο και την αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Νέα δεδομένα έχουν οδηγήσει τους περισσότερους αναλυτές να επανεξετάσουν τις προβλέψεις τους σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Fed, θεωρώντας πλέον ότι είναι εξαιρετικά πιθανό το συμβούλιο να συνεχίσει με τον επιθετικό ρυθμό μείωσης των επιτοκίων και στην επόμενη συνεδρίασή του, που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον δείκτη FedWatch Tool της CME, οι πιθανότητες για μια δεύτερη σημαντική μείωση των επιτοκίων στις 6-7 Νοεμβρίου έχουν αυξηθεί περίπου στο 50%, από κάτω του 40% που ήταν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο Τζερόμ Πάουελ «πάτησε»… φρένο στις προσδοκίες αυτές υιοθετώντας μια συγκρατημένη γραμμή. Συμφώνησε βέβαια πως οι μειώσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν και πως η κεντρική τράπεζα θα κάνει ότι είναι δυνατό για να κρατήσει την οικονομία «σε σταθερή κατάσταση», όμως ξεκαθάρισε πως το συμβούλιο δεν είναι απαραίτητο πως θα διατηρήσει τον ίδιο δυναμικό ρυθμό περικοπής των επιτοκίων.

«Αυτή δεν είναι μια επιτροπή που θέλει να μειώσει τα επιτόκια γρήγορα» επεσήμανε. Βέβαια, αν η οικονομία όντως επιβραδυνθεί άνω του αναμενόμενου, το συμβούλιο θα μπορούσε να ανεβάσει στροφές, όμως το μήνυμα του ήταν πως η προοπτική αυτή δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη, πόσο μάλλον να προεξοφλείται από την αγορά.

Έτσι, οι αποφάσεις θα συνεχίσουν να λαμβάνονται ανά συνεδρίαση, με το συμβούλιο να ισορροπεί ανάμεσα στην ανάγκη να διατηρήσει το ρυθμό αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, αλλά και να στηρίζει την αγορά εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση το κλειδί βρίσκεται στο τελευταίο, στην αγορά εργασίας, στην οποία πλέον έχει επικεντρωθεί η προσοχή της FOMC. Η αγορά ήδη το γνωρίζει και ουσιαστικά το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ αναβαθμίζοντας περαιτέρω τη σημασία των στοιχείων που θα δημοσιευτούν για την αγορά εργασίας, την ερχόμενη Παρασκευή.

Αν η έκθεση για την απασχόληση τον Σεπτέμβριο είναι πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, όπως και η επόμενη έκθεση για τον μήνα Οκτώβριο, τότε και μόνο τότε το συμβούλιο θα είναι έτοιμο να συζητήσει μια ακόμη γενναία περικοπή στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Αλλιώς θα τηρηθεί το βασικό σενάριο που έχει ήδη διατυπώσει η Fed για δύο μετριοπαθείς περικοπές στις συνεδριάσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Σε επίπεδο μετοχών, οι καλές επιδόσεις της 3M (+33%) και της IBM (+27%) οδήγησαν το ράλι του Dow για το τρίμηνο, ενώ αντιστοίχως για τον Nasdaq οι μεγάλοι κερδισμένοι του τρίτου τριμήνου ήταν η PayPal και η Tesla, με άλμα 34% και 31% αντιστοίχως.

Ιδιαίτερα, η αντεπίθεση της αυτοκινητοβιομηχανίας του Έλον Μασκ από τον Ιούλιο έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση μεταξύ των αναλυτών, καθώς η μετοχή έχει σημειώσει μόλις 4% αύξηση από την αρχή της χρονιάς.

Αντίστοιχα, οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν παρουσιάσει συνολικά πολύ καλύτερες επιδόσεις στο τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με τους μεγάλους ομίλους.

Ο τεχνολογικός τομέας έχει υποστεί συνολικές απώλειες, κάτι που αποτυπώνεται στα χαμηλά κέρδη του Nasdaq, τόσο σε μηνιαία όσο και σε τριμηνιαία βάση.

Συγκεκριμένα, το Technology Select Sector SPDR Fund ολοκλήρωσε το τρίμηνο με πτώση 0,6%, με την Super Micro Computer να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, χάνοντας συνολικά 49%. Παράλληλα, γνωστές εταιρείες όπως η Microsoft και η Nvidia εμφανίζουν επίσης αρνητικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο, με πτώση 4% και 2% αντίστοιχα από την αρχή του Ιουλίου. Ιδιαίτερα για την Nvidia, αυτό ήταν το πρώτο αρνητικό τρίμηνο μετά από περίπου δύο χρόνια.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ