Connect with us

Κοινωνία

Απαγόρευση πρόσβασης σε δάση, περιοχές Natura

Published

on

Τη δυνατότητα να απαγορεύεται η πρόσβαση σε δασικές περιοχές, περιοχές Natura, πάρκα και άλση οπουδήποτε στη χώρα σε περίπτωση υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά δίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Τη δυνατότητα να απαγορεύεται η πρόσβαση σε δασικές περιοχές, περιοχές Natura, πάρκα και άλση οπουδήποτε στη χώρα σε περίπτωση υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά δίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα, η δυνατότητα αυτή παρέχεται όχι μόνο στις κατηγορίες 4 (πολύ υψηλή) και 5 (κατάσταση συναγερμού), όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά και στην κατηγορία 3 (υψηλή). Περαιτέρω, στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή. Στόχος της ρύθμισης είναι να επισπεύσει και να επεκτείνει το μέτρο του προληπτικού αποκλεισμού «ευαίσθητων» περιοχών όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν το ξέσπασμα πυρκαγιάς. Πιο συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η ρύθμιση:

• Η απόφαση απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας πολιτών και οχημάτων σε περιοχές Natura, σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση δεν θα αφορά (όπως ίσχυε μέχρι σήμερα) μόνο εκείνες τις περιοχές που έχουν εδώ και τριάντα χρόνια χαρακτηριστεί ως «υψηλής επικινδυνότητας». Αλλά οποιαδήποτε τέτοια περιοχή κριθεί ότι κινδυνεύει, «λαμβάνοντας υπόψη το μικροκλίμα της, τη μορφολογία του εδάφους, το είδος και την έκταση της επαπειλούμενης χλωρίδας και πανίδας».

• Η δυνατότητα αποκλεισμού δίνεται και όταν ο ημερήσιος χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς (που ενημερώνεται καθημερινά σε όλη την αντιπυρική περίοδο από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας) βρίσκεται στο 3 και όχι μόνο στο 4 ή 5 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

• Η εντολή θα δίνεται απευθείας από τον περιφερειάρχη ή τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη. Η απόφαση θα λαμβάνεται έπειτα από σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και εισήγηση του διευθυντή της πυροσβεστικής της περιφερειακής ενότητας. Στην απόφαση θα ορίζεται και το χρονικό διάστημα του αποκλεισμού.

• Σε όποιον παραβιάζει την απαγόρευση θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ (υπήρχαν εισηγήσεις ακόμα και για το δεκαπλάσιο). Το πρόστιμο θα μπορούν να επιβάλλουν όσοι έχουν ανακριτικά καθήκοντα (αστυνομία, πυροσβεστική, δασική υπηρεσία και δημοτική αστυνομία) αλλά όχι οι φύλακες των μονάδων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών (ΟΦΥΠΕΚΑ).

• Η απαγόρευση δεν αφορά όσους κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές αυτές και όσους μετακινούνται στο οδικό δίκτυο των περιοχών αυτών, εκτός αν παρέκαμψαν με κάποιον τρόπο τον αποκλεισμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ