Connect with us

Περιβάλλον

Δράσεις για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας από το Δήμο Φυλής

Published

on

Με ημερίδα και σεμινάριο μελισσοκομίας, που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, συνεχίστηκε το πρόγραμμα των συντονισμένων ενεργειών του Δήμου Φυλής να γίνει φιλικός στη μέλισσα.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη συνολική οικολογική στρατηγική του Δήμου Φυλής, που περιλαμβάνει, επίσης, την ενεργειακή και υδρολογική αυτοτέλεια και την ανάπτυξη της ελαιοκομίας, με τη δημιουργία νέων ελαιώνων στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου.

Ο Δήμος Φυλής δίνει ιδιαίτερη σημασία στη μελισσοκομία, τόσο για την αναπτυξιακή, όσο και για την οικολογική της διάσταση, καθώς ο ρόλος της μέλισσας ως επικονιαστή είναι πολύ σημαντικός για τη βιοποικιλότητα.

Η ενασχόληση του Δήμου με την μελισσοκομία  ήδη αποδίδει καρπούς, καθώς, μέσα στα τελευταία τρία χρόνια ο αριθμός των μελισσοκόμων έχει αυξηθεί στους εβδομήντα, με ένα ζωικό κεφάλαιο που μετρά, περίπου, επτά χιλιάδες σμήνη (κυψέλες). Βασίζεται στην επιστημονική υποστήριξη του κρατικού φορέα ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και τη συμπαράσταση του νεοσύστατου μελισσοκομικού συλλόγου, ο οποίος συσπειρώνει τους ντόπιους μελισσοκόμους αλλά και της καινοτόμου εταιρίας του μελισσοκομικού χώρου ANEL που έχει την έδρα της στο Δήμο Φυλής.

Με τη συνεργασία των παραπάνω εταίρων, ο Δήμος Φυλής έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη δημιουργία Πάρκου Βιοποικιλότητας, κοντά στο γήπεδο του Θρασύβουλου, Θεματικού Πάρκου Μέλισσας για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων και Ακαδημίας για την πιστοποιημένη εκπαίδευση νέων μελισσοκόμων.

Το πρόγραμμα του Δήμου Φυλής δίνει βαρύτητα στην επιστημονική χωροθέτηση των μελισσοκομείων και στην υποστήριξή τους με καλλιέργεια κατάλληλων δέντρων και φυτών, ιδίως αρωματικών.

 

 

 

 

 

Πρωταρχικός στόχος είναι η κατάργηση της απαγόρευσης για τοποθέτηση των μελισσοκομείων εντός των ορίων του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Ο Δήμος Φυλής πιστεύει ότι επιβάλλεται το άνοιγμα του βουνού σε αυτούς που παραδοσιακά το προστάτευαν, μέσα από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, δηλαδή στους κτηνοτρόφους, στους μελισσοκόμους και στους ρητινοσυλλέκτες.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε, στη διάρκεια της ημερίδας, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς επαναβεβαίωσε την προσήλωση του Δήμου Φυλής στην μελισσοκομία, η οποία, όπως είπε, μπορεί να συνεισφέρει και στο στόχο της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου, μέσω του μελισσοτουρισμού. Επανέλαβε ότι ο Δήμος χρηματοδοτεί τι μελέτες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με σκοπό να τις αξιοποιήσει για την αναζήτηση χρηματοδοτικών εθνικών και κοινοτικών πόρων.

Χαιρετισμούς απηύθυναν κατά την έναρξη της Ημερίδας επίσης  οι: Αντιδήμαρχος  Γιώργος  Αβράμης, Αναπληρώτρια Δημάρχου Χρυσούλα  Κουράση, Αντιπροέδρος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης  Χατζηνικολάου και Λευτέρης Παντελάκης Διευθυντής  ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ Ε.Ε. – ΣΙΑ ΕΕ – ANEL STADARD.

Ομιλίες και θέματα στην Ημερίδα και στο Σεμινάριο ανέπτυξαν οι:

Αντιπρόεδρος – Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Παναγιώτης

Χατζηνικολάου,  Ελευθέριος Παντελάκης, Διευθυντής της εταιρείας

ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ Ε.Ε. – ΣΙΑ ΕΕ – ANEL STADARD, Βαγγέλης Φύτρος – Γεωπόνος – Στέλεχος  ANEL STADARD, Δρ. Ελένη Μαλούπα, Διευθύντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων- ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ. Φανή Χατζήνα, Διευθύντρια Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Τμήματος Μελισσοκομίας- ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Μαρίνα Παναγιωτίδου, Γεωπόνος- Αρχ. Τοπίου, εξωτερική συνεργάτης ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Ελευθερία – Σωτηρία Παντελάκη Στέλεχος ANEL STADARD,  Δρ. Ανδρέας Οικονόμου, Καθηγητής.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ