Ελλάδα
Καμπανάκι από τους ειδικούς: Αυτά είναι τα 4 πιο επικίνδυνα ψάρια στις ελληνικές θάλασσες
Τέσσερα είναι αυτή τη στιγμή τα είδη των επικίνδυνων ακόμη και φονικών για τον άνθρωπο ψαριών τα οποία μπορεί να συναντήσει κανείς στις ελληνικές θάλασσες. Ιδίως για τους αλιείς μόνιμο «πονοκέφαλο» αποτελεί η εμφάνιση λαγοκέφαλων που έχουν κατακλύσει τις ελληνικές ακτές.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Mega τα ωκεάνια ψάρια τα οποία μετακόμισαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και έχουν κατακλύσει τις θαλάσσιες περιοχές της χώρας, είναι καταστροφικά για τα αλιεύματα των περιοχών και επικίνδυνα για τον άνθρωπο.
Οι λαγοκέφαλοι είναι επικίνδυνοι τόσο για την τοπική πανίδα όσο και για τον άνθρωπο. Το λεοντόψαρο, το φεγγαρόψαρο και το Plotosus lineatus, είναι τρία ψάρια εξίσου επικίνδυνα που κολυμπούν στις ελληνικές θάλασσες.
Τα λεοντόψαρα έχουν μεταναστεύσει επίσης από τη Διώρυγα του Σουέζ. Τα μεγάλα τους πτερύγια διαθέτουν ένα από τα ισχυρότερα δηλητήρια στη φύση. Σε περίπτωση που καταναλωθεί το κρέας των λαγοκέφαλων μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο καθώς φέρει μια νευροπαραλυτική τοξίνη.
Μωβ μέδουσες
Την ίδια στιγμή, ραγδαία εξάπλωση παρουσιάζουν και οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες.
Εξακολουθούν και παραμένουν οι μωβ μέδουσες στις ακτές της Ελλάδας, ενώ υπενθυμίζεται πως το τσίμπημά τους θεωρείται ιδιαίτερα επώδυνο και επικίνδυνο και σε περίπτωση που συμβεί συστήνονται αυστηρές οδηγίες ειδικών.
Στην ιστοσελίδα inaturalist.org παρέχονται πληροφορίες και αναλυτικός χάρτης, όπου απεικονίζονται οι περιοχές, στις οποίες είναι πιο έντονη η παρουσία τους. Μάλιστα, στον ίδιο ιστότοπο υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού και άλλων θαλάσσιων οργανισμών ανά τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες και η μεσογειακή μέδουσα, η γαλάζια μέδουσα και άλλα είδη.
Όπως φαίνεται, το τελευταίο 10ήμερο η μεγαλύτερη συγκέντρωση μωβ μεδουσών παρατηρείται στον Αργοσαρωνικό, ενώ στο «κόκκινο» είναι και οι περιοχές σε Αργολικό και Κυκλάδες, Ιόνιο, Νότια Πελοπόννησο, στα Βόρειο-δυτικά της Κρήτης και στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.
Μέχρι στιγμής, καθαρά είναι τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, ενώ δεν έχουν υπάρξει καθόλου αναφορές για το Βόρειο Αιγαίο (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία και Σάμος), όπως και για τον Κορινθιακό.
Για την εβδομάδα που έρχεται, όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποκοιλότητας, λόγω των ισχυρών βορειάδων ενδέχεται οι μωβ μέδουσες να επεκταθούν και σε άλλα νησιά των Νότιων Κυκλάδων, καθώς και σε περιοχές που μέχρι πρότινος δεν είχαν πρόβλημα. Πάντα, όμως, εξαρτάται και από το που θα τις μετακινήσουν τα θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής.
-
Ιλίου2 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις3 days ago
Διόδια: Σε ποιες περιοχές αυξάνονται
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ειδήσεις2 days ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Ειδήσεις5 days ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ελλάδα3 years ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν