Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

Μαρούσι: Αντιδράσεις για τα κομμένα δέντρα – Τι δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην κοινότητα του Δήμου Αμαρουσίου η απόφαση της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος να κόψει δέντρα στο κέντρο της πόλης.

Η δημοτική παράταξη “Ενωμένο Μαρούσι” σε ανακοίνωσή της καταδίκασε την ενέργεια αυτή, ζητώντας μάλιστα και την παραίτηση του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος κ. Στέφανου Τσιπουράκη.
Όπως αναφέρεται αναλυτικά:
“Οι θλιβερές εικόνες των κομμένων δέντρων που αντίκρισαν οι συνδημότες μας στην οδό Δήμητρος αλλά και στη Βασιλίσσης Σοφίας αποτελούν απόδειξη για το πώς αντιλαμβάνεται το πράσινο και το περιβάλλον η διοίκηση Αμπατζόγλου..

Τα δέντρα ήταν πολυετή, υγιή και αειθαλή. Κόπηκαν χωρίς λόγο και νόμιμες διαδικασίες και μάλιστα μετά τις αντιδράσεις στα social media από μία φωτογραφία που διέρρευσε, η διοίκηση προκειμένου να μπαλώσει την κατάσταση, πρόχειρα τοποθέτησε κάποια δενδρύλλια εσπεριδοειδών ενώ σιγά σιγά ξεπρόβαλλαν και τα πρώτα τραπεζάκια.

Δεδομένου ότι η κοπή δέντρων άνευ αιτιολογίας και άδειας διώκεται ποινικά, η παράταξή μας ζήτησε από τη διοίκηση του κ. Αμπατζόγλου στο πλαίσιο της επιτροπής ποιότητας ζωής αν υπάρχει οποιαδήποτε σχετική νόμιμη απόφαση. Ουδεμία απάντηση εδώ και 4 ημέρες.

Αλίμονο εάν ξηλώναμε κατά βούληση όποιο δέντρο μας ενοχλούσε και το αντικαθιστούσαμε με δενδρύλλια κυρίες και κύριοι της διοίκησης!

Οι δημότες απαιτούν από το Δήμαρχο κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου και τον αναπληρωτή του, αρμόδιο αντιδήμαρχο περιβάλλοντος, κ. Στέφανο Τσιπουράκη να παρουσιάσουν δημόσια τα έγγραφα τα οποία δικαιολογούν μία τέτοια ενέργεια και παράλληλα να μας εξηγήσουν γιατί το έκαναν.

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Τσιπουράκης είναι αντιπρόεδρος του συνδέσμου Προστασίας και ανάπλασης Πεντελικού (!) καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου  του δασοκτήματος Συγγρο (!) εκπροσωπώντας το Δήμο μας.

Ούτε θέλουμε να διανοηθούμε ότι κάπως έτσι αντιλαμβάνεται το πράσινο για την Πεντέλη και το Συγγρού και αναρωτιόμαστε αν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να εκπροσωπεί το Δήμο μας σε αυτούς τους θεσμούς που κατά κύριο λόγο προασπίζονται το φυσικό περιβάλλον.

Καλούμε το Δήμαρχο κ. Αμπατζόγλου που έχει την συνολική πολιτική ευθύνη (μάσκες, λεωφορεία, καθυστερήσεις έργων, στασιμότητα κλπ) να ζητήσει την παραίτηση του αναπληρωτή του και αρμόδιου αντιδημάρχου περιβάλλοντος κ. Στέφανου Τσιπουράκη καθώς και από τον ίδιο να παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο του δασοκτήματος Συγγρού αλλά και από τη θέση του αντιπροέδρου του ΣΠΑΠ.

Ο επικεφαλής της παρατάξης Γιώργος Καραμέρος δηλώσε σχετικά:

«Αντί να φυτεύουν δέντρα ή έστω να στολίζουν κάποια στις γειτονιές λόγω των ημερών, κόβουν από τη ρίζα το πράσινο της πόλης. Αυτή είναι η αντίληψή τους για το περιβάλλον και τη δείχνουν ανέμελα.

Εκμεταλλεύονται την περιορισμένη κυκλοφορία για να ασχημονούν στην πόλη, ερήμην των δημοτών. Αυτό κάνουν σε κάθε λειτουργία του Δήμου.

Καλύπτουν τις πράξεις τους πίσω από τον κορονοϊό. Εξοργίζοντας όχι μόνο αυτούς που τους ψήφισαν αλλά και αυτούς που συνεργάστηκαν μαζί τους μετά τις εκλογές που δεν φέρουν συνολικά την ίδια ευθύνη.

Ζητήσαμε τα σχετικά έγγραφα για τα κομμένα δέντρα της οδού Δήμητρος στην επιτροπή ποιότητας ζωής και ακόμα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.

 
Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης μετάβασης όσοι με πριόνια κυνηγούν το ελάχιστο πράσινο που έχει απομείνει οφείλουν να πηγαίνουν σπίτι τους και όχι επειδή λήγει η θητεία Αντιδημάρχου στο τέλος Δεκεμβρίου.
 
Καλούμε τον κ. Αμπατζόγλου να απαντήσει για πρώτη φορά με στοιχεία έγγραφα και επί της ουσίας και κυρίως να πράξει τα δέοντα έστω και εκ των υστέρων για ακόμα μία φορά».
Στ. Τσιπουράκης: «Βάζουμε την ασφάλεια των πολιτών πάνω από τις πολιτικές σκοπιμότητες – Κάποιοι θέλουν το Μαρούσι ένα τόπο άσχημο και επικίνδυνο»

 

Ο ίδιος έσπευσε να απαντήσει εξηγώντας το λόγο που κρίθηκε αναγκαία η παρέμβαση αυτή:

«Κάποιοι έχουν ενοχληθεί τον τελευταίο χρόνο, γιατί βλέπουν ότι στην πόλη μας συντελείται μεγάλη πρόοδος. Το Μαρούσι μπαίνει στη Νέα Εποχή, με έργα ουσίας στην καθημερινότητα, στις υποδομές και μεγάλες νίκες σε ένα ευρύ φάσμα διεκδικήσεων από την διαγραφή χρεών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι την έγκριση κονδυλίων για εμβληματικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει πως αυτή η Δημοτική Αρχή εκτελώντας με ακρίβεια το Τεχνικό της Πρόγραμμα ταυτόχρονα διακρίνεται για το κοινωνικό της πρόσωπο προασπίζοντας εν μέσω πανδημίας πρωτίστως τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά και όλους τους Μαρουσιώτες. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως το Μαρούσι αυτό τον τελευταίο χρόνο, αλλάζει, ομορφαίνει και ευπρεπίζεται. Οι μεγάλοι κοινόχρηστοι χώροι καθαρίζονται και συντηρούνται, οι πλατείες και τα παρτέρια φυτεύονται και τα δέντρα κλαδεύονται ή/και αφαιρούνται τόσο προληπτικά αλλά και επεμβατικά όταν διαπιστώνεται πως κινδυνεύουν πολίτες ή όταν αυτά δημιουργούν προβλήματα στα δίκτυα και τις υποδομές της πόλης.

 

 

Όπως ακριβώς συνέβη επί της οδού Δήμητρος όπου ο βραχυχίτωνας με τα κλαδιά του είχε τραυματίσει συμπολίτες μας λόγω της σαθρότητάς του και με την επέκταση των ριζών του θα δημιουργούσε βλάβη στον παρακείμενο υδραγωγό για την πυροπροστασία και στη συνέχεια και στα πεζοδρόμια. Συνεπώς κατά τη διαδικασία της κοπής και της διαπίστωσης του προβλήματος ανέλαβα την ευθύνη για την κοπή του. Ακολούθησε μεταβατικό στάδιο φύτευσης δενδρυλλίου το οποίο όμως θα αντικατασταθεί οριστικά από νέο υγιές δέντρο ενδεδειγμένο για αυτό τον χώρο.  Ουδείς όμως εκ των κακοπροαίρετων πολιτικών καιροσκόπων, δεν δημοσίευσε τις φωτογραφίες αποκατάστασης και μεταβατικής φύτευσης αλλά αρκέστηκαν στις φωτογραφίες κοπής.

Η δική μου απάντηση σε όσα κακόβουλα δημοσιεύονται, είναι με τις φωτογραφίες του έργου της Δνσης Πρασίνου που καθημερινά ομορφαίνει το Μαρούσι και αόκνως όλες τις ημέρες της εβδομάδας προστατεύει του πολίτες, συντηρώντας το πράσινο της πόλης μας όπως αυτό επιτακτικά επιτάσσεται.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ως Δημοτική Αρχή με κύριο γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το Μαρούσι μας πιο όμορφο,  πράσινο και φιλικό για τον πολίτη».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ