Αφιερώματα
Πάρκα και άλση για μια ηλιόλουστη μέρα στην “καρδιά” της Αθήνας
Οι διαδημοτικές μετακινήσεις για άσκηση επιτέλους “άνοιξαν” και δεδομένου ότι και ο καιρός είναι “σύμμαχός” μας, το διήμερο αυτό τηρώντας τα μέτρα με αποστάσεις και με πολύ προσοχή, είναι η ιδανική ευκαιρία για περπάτημα.
Στο πλαίσιο αυτό, το xtypos.gr σας θυμίζει τα πιο όμορφα άλση που βρίσκονται εντός και στα πέριξ των Βορείων Προαστίων προκειμένου να κάνετε τη βόλτα σας και να απολαύσετε τον ήλιο… με ασφάλεια!
Στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας
Το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας αποτελεί σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για την πόλη της Αθήνας. Απλώνεται σε 420 στρέμματα και δεν αποτελεί υπόλειμμα παλιότερου φυσικού τοπίου. Η ύπαρξη πλούσιας βλάστησης, η παρουσία της λίμνης και ο χαμηλός συντελεστής δόμησης της περιοχής, έχουν μετατρέψει το Άλσος σε σημαντικό περιβαλλοντικό σημείο, ενώ κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη θέα του ανεμόμυλου μόλις τον ανακαλύψει μέσα στο καταπράσινο τοπίο.
Στο Άλσος Βεΐκου
Το Άλσος Βεΐκου/Πευκοδάσος της Ομορφοκκλησιάς, το οποίο έχει έκταση 256 στρέμματα, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόλους πρασίνου της Αθήνας. Σε αυτό συναντά κανείς μία τεράστια έκταση πρασίνου και μονοπάτια για περιπάτους.
Στο Δάσος Συγγρού
Μία όμορφη διαδρομή μέσα στο Δασόκτημα, ιδανική για όσους θέλουν να αποφύγουν τον πολύ κόσμο. Το Κτήμα Συγγρού, αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου του Λεκανοπεδίου Αττικής. Κάνετε τον επόμενο περίπατο στο Δάσος Συγγρού και όσο πιο βαθιά περιηγηθείτε στα μονοπάτια του, τόσο πιο έντονα θα νιώσετε την ισχυρή και ανέγγιχτη από ανθρώπινες παρεμβάσεις, παρουσία της φύσης.
Στο Άλσος Κεφαλαρίου
Διασχίζοντας τον περίφημο πεζόδρομο από το κέντρο της Κηφισιάς μέχρι το Κεφαλάρι, η διαδρομή θα σας “βγάλει” στο Άλσος Κεφαλαρίου. Έναν μικρό, όμως… θαυματουργό πνεύμονα πρασίνου, ο οποίος αποτελεί την ιδανική λύση για τη βόλτα σας δεδομένου ότι δεν μαζεύει τόσο κόσμο όσο το Άλσος και οι δρόμοι της Κηφισιάς.
Στη Ρεματιά Χαλανδρίου
Συγκριτικό περιβαλλοντικό πλεονέκτημα της περιοχής του Χαλανδρίου είναι η Ρεματιά, που αρχίζει από τις νοτιοδυτικές πλαγιές του όρους Πεντέλη. Ένα χαλαρωτικό τοπίο με το ρέμα να διασχίζει την περιοχή του Χαλανδρίου και τμήμα του Αμαρουσίου. Στο ύψος της οδού Σολωμού, στο Χαλάνδρι, αποκόπτεται από την οικιστική δόμηση και εισέρχεται σε σκεπαστό αγωγό, ο οποίος εκβάλει στον Ποδονίφτη και στη συνέχεια στον Κηφισό ποταμό.
Στο Πάρκο Τρίτση
Ένας ακόμη δημοφιλής προορισμός μέσα στην Αθήνα. Η ύπαρξη του υγρού στοιχείου σε μεγάλη αναλογία εντός του Πάρκου, τόσο με τη μορφή έξι τεχνητών λιμνών, όσο και τεχνητού καναλιού που τις συνδέει, που εξασφαλίζει την αδιάκοπη ροή του νερού μεταξύ των λιμνών και την ανακύκλωσή του, καθώς και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του Πάρκου, το καθιστούν έναν μοναδικό τόπο φυσικού κάλλους, ενταγμένο στον οικιστικό ιστό.
Στο Λόφο Δηλαβέρη
To Κτήμα Δηλαβέρη κάθε χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες από τη Μεταμόρφωση, αλλά και από όλη την Αθήνα, ενώ στην περίοδο της καραντίνας είναι στην κορυφή της λίστας των επιλογών για περίπατο. Βρίσκεται σε ένα λόφο στο Δήμο Μεταμόρφωσης, ο οποίος προσφέρει μαγική θέα δείχνοντας όλο το λεκανοπέδιο της Αθήνας από ψηλά.
Στην Πεντέλη
Εάν είστε λάτρεις του βουνού αλλά φέτος δεν μπορέσατε να κάνετε κάποιο εξόρμηση, η Πεντέλη διαθέτει αυτό που ψάχνετε. Στην Πεντέλη υπάρχουν δεκάδες χιλιόμετρα μονοπατιών που διατρέχουν όλο το βουνό. Όλοι οι μικρο δορυφόροι της Πεντέλης – η Μαυρηνόρα, το Δασοβούνι, το Αγριλίκι και η Σκάρπα σχηματίζουν ένα απαράμιλλο τοπίο, που δίνει την αίσθηση της επαφής με τη γη και την ιστορία.
Στο Τατόι
Το Τατόι είναι βόρειο προάστιο των Αθηνών και αναπτύσεται στους ανατολικούς πρόποδες της Πάρνηθας. Η περιοχή εκτός από μεγάλη ιστορική αξία, καθώς εκεί γεννήθηκε ο Βασιλιάς Γεώργιος Β’, έχει και μεγάλη περιβαλλοντική καθώς αποτελεί την ιδανική διέξοδο για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου που έχουν την δυνατότητα να περνούν τον χρόνο τους στη φύση.
Στο Ρέμα της Πύρνας
Το ρέμα της Πύρνας είναι ένας υπέροχος τόπος αναψυχής και φυσικού κάλλους. Διασχίζει την περιοχή της Λυκόβρυσης, Πεύκης, Κηφισιάς και Μεταμόρφωσης. Η παρουσία του νερού σε ένα αστικό οικισμό, αναδεικνύει την πόλη και γίνεται τουριστικός πόλος έλξης, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Στο Κηποθέατρο Παπάγου – Χολαργού
Το Μεγάλο Πάρκο (Κηποθέατρο), έκτασης 80 στρεμμάτων, περικλείεται από τις οδούς Πεντέλης, Κορυτσάς και τη Λεωφόρο Στρατάρχου Παπάγου και διαθέτει οκτώ κύριες εισόδους. Το φυσικό σκηνικό συντίθεται από περίπου 10.000 φυτά και συγκεκριμένα μια μεγάλη ποικιλία δέντρων, στα οποία κυριαρχούν τα κωνοφόρα, καθώς και πολλά είδη θάμνων καθιστώντας το ένα ειδυλλιακό τοπίο.
Στο Κτήμα Φιξ… δυστυχώς όχι!
Το Κτήμα Φιξ αν και αποτελεί ένα πραγματικό “στολίδι” για την πόλη του Ηρακλείου, το γεγονός ότι βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών απαγορεύει τους πολίτες από το να απολαύσουν τον περίπατό τους εκεί. Να θυμίσουμε ότι εδώ και χρόνια το ζήτημα φαίνεται να προκαλεί “πονοκέφαλο” στην εκάστοτε δημοτική αρχή, καθώς καμία δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να το αποκτήσει είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο και να το παραδώσει στους Ηρακλειώτες, γεγονός που δεν διευκολύνεται καθόλου αν αναλογιστούμε και το δισθεώρητο ποσό που αντιστοιχεί στην αγορά του αλλά και την απροθυμία του κεντρκού κράτους να βοηθήσει.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
Έκθεση προβολής του ελληνικού κοσμήματος και πολιτιστικές δράσεις τον Ιανουάριο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ
-
Αφιερώματα2 έτη ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους