Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

«Πρασινίζουν» οι Δήμοι του Βορείου Τομέα – Δράσεις και ενέργειες με στόχο ένα καλύτερο περιβάλλον [Ρεπορτάζ]

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα περιβαλλοντικό… ταξίδι στους Δήμους των Βορείων Προαστίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης

 Ζούμε σε μια εποχή που βιώνουμε μεγάλες καταστροφές στον πλανήτη μας και το σίγουρο είναι ότι την ευθύνη την έχουμε όλοι οι πολίτες. Κάθε χρόνο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, γινόμαστε μάρτυρες τεράστιων πυρκαγιών, ισχυρών χιονοπτώσεων, πλημμυρών, αλλά και άλλων φυσικών καταστροφών που εκτός από τεράστια οικολογική καταστροφή στην ήδη «προβληματική» γη, αφήνει πίσω και νεκρούς.

Τα τελευταία χρόνια Κυβερνήσεις και Δήμοι, έχοντας καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος, έχουν εξάρει το θέμα τόσο του περιβάλλοντος, όσο και της ανακύκλωσης σε μείζον ζήτημα, προσπαθώντας με δράσεις να κάνουν τους πολίτες να καταλάβουν πως η αλλαγή και ο καλύτερος κόσμος για να ζήσουν περνάει και από το χέρι τους. Μια τέτοια σημαντική προσπάθεια συμβαίνει και στους περισσότερους Δήμους του Βορείου τομέα της Αττικής, με τις δράσεις να είναι πολλές και τα αποτελέσματα να έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά τα τελευταία χρόνια.

 

Υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης στο Δήμο Πεντέλης

Ο Δήμος Πεντέλης ίσως είναι ο… πρωτοπόρος στις δράσεις για το περιβάλλον και στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών όσον αφορά την ανακύκλωση. Οι Αρχές της πόλης πραγματοποιούν τόσο ημερίδες που ενημερώνουν, όπως η τελευταία που έγινε στις 15 Μαρτίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης που ήταν τρεις μέρες μετά, αλλά και διάφορες δράσεις για τους Δημότες. Άλλωστε ο ίδιος ο Δήμος έχει θέσει ως στόχο η πόλη να είναι κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2030 .

Όσον αφορά τις δράσεις για τους πολίτες ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να διανείμει καφέ οικιακούς κάδους για την χωριστή συλλογή των υπολειμμάτων τροφών, ενώ έχουν τοποθετηθεί πράσινοι κάδοι σε σημεία της πόλης με στόχο να γίνεται ξεχωριστά η συλλογή των τηγανέλαιων, δίνοντας μάλιστα οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η συγκεκριμένη κίνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου η ανακύκλωση στην πόλη αγγίζει την αύξηση του 33% κάνοντας την Πεντέλη να είναι πολύ ψηλά ανάμεσα σε όλους της Αττικής, θέτοντας νέους στόχους για τα επόμενα χρόνια.

 

Προμήθεια εξοπλισμού από το Δήμο Αμαρουσίου

Έντονα βλέπουμε να κινούνται, όσον αφορά την ανακύκλωση, και στο Δήμο Αμαρουσίου μιας συνεχείς είναι ο νέος εξοπλισμός που έρχεται στην πόλη σχετικά με τους κάδους, ενώ μάλιστα τον τελευταίο καιρό η Αρχή της περιοχής πήρε 800 νέους, ενώ λίγο παλιότερα υπήρχε η αγορά 5 νέων συγχρόνων απορριμματοφόρων. Την ίδια στιγμή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και το Μαρούσι, όπως και η Πεντέλη, έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με στόχο μέχρι το 2030 η πόλη να είναι κλιματικά ουδέτερη. Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στον Δήμο έντονη είναι και τάση του εθελοντισμού με στόχο την διάσωση του περιβάλλοντος με δράσεις να υπάρχουν ως κίνητρο να μάθουν όλοι οι πολίτες τα κέρδη από την ανακύκλωση και τη σωστή διαχείριση των αποβλήτων.

 

«Πράσινη πόλη» το Ηράκλειο Αττικής

Με το… βλέμμα στο περιβάλλον κινείται και ο Δήμος Ηρακλείου. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό το Ηράκλειο είναι στην κορυφή των Δήμων σε ποσοστά ανακύκλωσης χαρτιού, έχοντας πλήρες δίκτυο κάδων για όλα τα είδη ανακύκλωσης: μπλε για την παραδοσιακή ανακύκλωση, καφέ για οργανικά απόβλητα, κίτρινοι για χαρτί (πέρα από τους μπλε όπου και εκεί γίνεται υποδοχή), κόκκινοι – μωβ για υφάσματα, μεταλλικοί για ηλεκτρικές συσκευές κτλ. Παράλληλα στην πόλη «τρέχουν» δύο προγράμματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης: το κατ’ οίκον, που έχει ξεκινήσει πιλοτικά από την γειτονιά της Καναπίτσας, και το Green City για όλη την πόλη.

Μάλιστα, μέσα από το πρόγραμμα Green City, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου μαζί με το φορτηγό της Ανακύκλωσης, επισκέπτονται από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς τα σχολεία της πόλης για να δείξουν σε όλα τα παιδιά πώς ανακυκλώνουμε σωστά. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι η Δημοτική Αρχή προχωράει και σε δράσεις στα σχολεία της πόλης με στόχο να μάθει στα παιδιά τον σωστό τρόπο της ανακύκλωσης κάτι που σίγουρα θα έχει τεράστιο αποτέλεσμα στο μέλλον.

 

Δήμος Νέας Ιωνίας: Τα παιδιά είναι το μέλλον

Στην Νέα Ιωνία η Δημοτική Αρχή έχει σαν πρώτο μέλημα την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών όσον αφορά το περιβάλλον και την ανακύκλωση, με τους ανθρώπους του Δήμου να οργανώνουν δράσεις στα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής σε συνεργασία με την Περιφέρειας Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ. Εκτός των άλλων από τον περασμένο Δεκέμβριο στη Νέα Ιωνία υπάρχει και ένα «σπίτι» ανταποδοτικής ανακύκλωσης που μπορούν οι πολίτες να ρίχνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά και πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος, να παίρνουν ως ανταπόδοση κι ένα κουπόνι, το οποίο θα μπορούν να εξαργυρώνουν σε είδος στα καταστήματα της πόλης.

Η εγκατάσταση τοποθετήθηκε στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, στο ύψος του Δημοτικού Σταδίου Νέας Ιωνίας και δέχεται όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά που «πηγαίνουν» σε μπλε κάδους, όπως γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο και χαρτιά. Στο εσωτερικό υπάρχει αυτόματος μηχανισμός, που επιτρέπει στην εγκατάσταση να κάνει μόνη της τη διαλογή των υλικών κι έτσι να τα τοποθετεί ξεχωριστά στους κάδους που διαθέτει.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ