Connect with us

Ειδήσεις

2ο Forum ΣΠΑΥ: Σε πρώτο πλάνο η πρόληψη και η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων για την προστασία των δασών

Published

on

Η αναγκαιότητα συνεργασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Κεντρικής Διοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την προστασία και τη σωτηρία των δασών, βρέθηκε στο επίκεντρο των τοποθετήσεων όσων συμμετείχαν στην έναρξη του 2ου Forum του Συνδέσμου για την Προστασία και την Ανάπτυξη του Υμηττού (ΣΠΑΥ).

Κεντρικό θέμα του Forum το οποίο διεξάγεται το διήμερο (23-24/1) είναι «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η επόμενη ημέρα».

Η έναρξη της εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τοποθετήσεις Υπουργών, Υφυπουργών Γενικών Γραμματέων, του Περιφερειάρχη Αττικής,  δημάρχων,  εκπροσώπων θεσμικών φορέων, καθηγητών πανεπιστημίων, εκπροσώπων εθελοντικών ομάδων κ.α. Remaining Time-0:00

Το καλωσόρισμα και την έναρξη των εργασιών οι οποίες διεξάγονται στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» της Αργυρούπολης, κήρυξε ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.

Ειδικότερα, τοποθετήσεις και ομιλίες κατά την έναρξη του Forum πραγματοποίησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο Κωνσταντίνος Αραβώσης Γενικός Γραµµατέας ∆ασών ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Χρήστος Σπίρτζης,  ο γραμματέας κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο Πρόεδρος ΚΕ∆Ε και ∆ήµαρχος Τρικκαίων ∆ηµήτρης Παπαστεργίου, κ.α.. Στο forum παραβρέθηκαν επίσης και συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης νοτίου τομέα Χρήστος Θεοδωρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Χάρης Ρώμας, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, Κώστας Συνολάκης, ο ∆ρ. Ευθύµης Λέκκας Καθηγητής ∆υναµικής Τεκτονικής Εφαρµοσµένης Γεωλογίας και ∆ιαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος,  ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας,  οι βουλευτές, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Τόνια Αντωνίου, η πρώην Υπουργός Θ. Φωτίου, η π. Αντιπεριφερειάρχης Δήμητρα Νάνου, ο  Ηλίας Αποστολόπουλος Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, ο Ισίδωρος Μάδης Δήμαρχος Παιανίας, ο Δημήτρης Κιούσης Δήμαρχος Κρωπίας, ο  Αναστάσιος Μπινίσκος Δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού, ο Χρήστος Βοσκόπουλος Δήμαρχος Καισαριανής, ο Βασίλης Ζορμπάς Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, ο Γιώργος Χατζηδάκης Δήμαρχος Ηλιούπολης, ο Γρηγόρης Κατωπόδης Δήμαρχος Βύρωνα,  ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ο Βασίλης Θώδας Δήμαρχος Ζωγράφου, κ.α. δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.

«Δεν υπάρχει πολιτική προστασία δίχως τοπική αυτοδιοίκηση», ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και αναφερόμενος στην φετινή αντιπυρική περίοδο είπε ότι έχουν ξεκινήσει διαγωνισμοί που αφορούν οχήματα και εναέρια μέσα και προσέθεσε ότι φέτος θα δοθεί έμφαση στις στολές. Επίσης αναφέρθηκε ξεχωριστά στο καινοτόμο σχέδιο του ΣΠΑΥ «Smart Υμηττός» που όπως είπε αποτελεί «απαύγασμα της σύγχρονης αντίληψης για το πώς η τεχνολογία βοηθάει την πολιτική προστασία». Προσέθεσε ότι με την επικαιροποίηση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ οι δήμοι θα λάβουν 130 εκατομμύρια ευρώ για οχήματα και εργαλεία που αφορούν την Πολιτική Προστασία.

Για μια τεράστια πρόκληση που αναδύεται μέσα από την ανάπτυξη του Υμηττού έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Αναφέρθηκε στη συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των καταστροφών. «Η ΕΛΑΣ είναι πάντα δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση , είναι πάντα δίπλα στην Πυροσβεστική, στους εθελοντές, στην κοινωνία και στους πολίτες γιατί απλούστατα η ΕΛΑΣ είναι τμήμα της κοινωνίας όπου, όποτε χρειάζεται να συνδράμει στο έργο της αντιμετώπισης των καταστροφών είτε της πρόληψης τους, τόνισε.

Στις δράσεις που έχει προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να συνδράμει στο έργο του ΣΠΑΥ και της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος ΠέτσαςΤον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν δοθεί 11,5 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και προσέθεσε ότι έρχονται και οι επόμενες χρηματοδοτήσεις. «Στηρίζουμε απόλυτα τον δεκάλογο που έχετε υιοθετήσει με τα χρήματά μας. Νομίζουμε ότι για πρώτη φορά έχει γίνει μία προσπάθεια συντονισμένου σχεδίου ώστε να φέρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα απέναντι σε μια κλιματική κρίση που μας βασανίζει πολύ», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Στη συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε όσα πρόκειται να γίνουν από δω και πέρα στον Υμηττό αναφέρθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.

 

 

 

«Ετοιμάζεται αντιπυρικό σχέδιο προστασίας του Υμηττού για όλα τα στρέμματα. Έχει τεράστια σημασία για εμάς, αποτελεί μήτρα βιοποικιλότητας. Ο Υμηττός έχει 650 διαφορετικά είδη φυτών εκ των οποίων τα 65 είναι ενδημικά, μόνο εκεί τα βρίσκεις. Έχει περίπου 120 διαφορετικά είδη ορνιθοπανίδας, πολλά είδη ερπετών άρα αποτελεί ένα σημαντικό φύλακα βιοποικιλότητας που θα τον προστατεύσουμε και τον προστατεύουμε», σημείωσε ο κ. Αμυράς.

Ακόμη, ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΥΠΕΝ με την ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθώς και στο πρόγραμμα ANTINERO. Στον καθορισμό 119 κρίσιμων δασικών οικοσυστημάτων  και στις διανοίξεις δασικών δρόμων συνολικού μήκους 12.600 χιλιομέτρων, αλλά και στις αντιπυρικές ζώνες 2 χιλιάδων χιλιομέτρων.

Αναφερόμενος και στο Τατόι τόνισε ότι μετά την καταστροφική πυρκαγιά έχουν υλοτομηθεί εδώ και 14 μήνες από τα 45.000 στρέμματα τα 27.000 στρέμματα . «Απομακρύναμε περίπου 300.000 καμένα πεύκα και κάναμε αντιδιαβρωτικά έργα 2,5 χιλιάδες χιλιόμετρα».

Στην ανάγκη θωράκισης του Υμηττού μπροστά στην κλιματική κρίση αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Όπως είπε είναι μεγάλη η ανάγκη να προστατευτεί αλλά και να αναδειχθεί ο Υμηττός καθώς η περιβαλλοντική του αξία είναι τεράστια.

Επιπλέον ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής αμέσως μέσω του ΕΚΠΑ και του Αστεροσκοπείου Αθηνών έβγαλε σχέδιο για το master plan για τα σημεία που θα πρέπει να προσεχθούν καθώς επιβαρύνονται ιδιαίτερα λόγω της κλιματικής κρίσης.

Στη δράση του ΣΠΑΥ αλλά και του εθελοντικού κινήματος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Χρήστος Σπίρτζης.

«Έχουμε αποδείξει και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, ότι είναι ανοιχτές και ήταν ανοιχτές πάντα οι πόρτες μας στην αυτοδιοίκηση, όχι ανάλογα με τα χρώματα που είχε ο κάθε δήμαρχος και όσον αφορά τη συνεργασία και όσον αφορά τη στήριξη, αλλά και τη χρηματοδότηση.

Όπως είπε, το πρόβλημα που συνήθως αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση είναι «η έλλειψη μελετών και ώριμων έργων». «Είναι λοιπόν κατά τη γνώμη μου πολύ μεγάλη αδικία ο ΣΠΑΥ να έχει καταθέσει εδώ και 2 χρόνια συγκεκριμένο πρόγραμμα για τον Υμηττό και να μην έχει εγκριθεί».

«Μικρό αυτοδιοικητικό θαύμα» χαρακτήρισε τον ΣΠΑΥ ο γραμματέας κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος. Όπως είπε, η προστασία και η ανάδειξη του Υμηττού είναι ο πρωταρχικός σκοπός αυτής της διαδημοτικής πρωτοβουλίας.

Παράδειγμα για τη διαχείριση του Υμηττού χαρακτήρισε τη δράση του ΣΠΑΥ ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, Κώστας Συνολάκης.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ