Βύρωνα
Συνέχεια της εκστρατείας αναδάσωσης, παρά την κακοκαιρία, από το Δήμο Βύρωνα
Μετά την πετυχημένη αναδάσωση που διοργάνωσε τον Νοέμβριο 2016 ο Δήμος Βύρωνα σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Προστασίας Υμηττού και την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Βύρωνα, σειρά είχε μία ακόμη αναδάσωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαρτίου στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Καρέα από τους ίδιους φορείς.
Ο κόσμος έδειξε για μία ακόμη φορά την ευαισθησία του και συμμετείχε στη διαδικασία. Φυτεύτηκαν συνολικά 1200 φυτά ώστε να αποκατασταθεί το τοπίο και να αναδειχθεί το βουνό πράσινο ως ένας φιλόξενος φυσικός χώρος.
Τι δήλωσε ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης
«Σήμερα είχαμε το υπόλοιπο της αναδάσωσης που είχαμε ξεκινήσει το Νοέμβρη μήνα. Τότε είχαμε φυτέψει 1.200 δέντρα, σήμερα άλλα 1.200 σε μία περιοχή, τον Άγιο Γεώργιο, από όπου είχε ξεκινήσει και η φωτιά το 2015. Πιστεύουμε ότι ήταν μια πολύ σπουδαία προσπάθεια, ενώ το πιο σπουδαίο σε αυτή την προσπάθεια είναι ότι στηρίχτηκε πάρα πολύ από εθελοντές. Έχει σημασία όχι μόνο το πόσα δέντρα θα φυτέψεις αλλά κυρίως τι στάση θα κρατήσεις, τι ευαισθησία θα επιδείξεις. Μια στάση ζωής. Στον εθελοντισμό συμμετέχουν και μικρά παιδιά. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν ένα μικρό παιδί βοηθάει να φυτευτεί ένα δέντρο αυτόματα αυτό σημαίνει ότι θα το προσέχει καθ’ όλη του τη ζωή, θα έχει οικολογική στάση και συμπεριφορά. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κέρδος. Η διαπαιδαγώγηση και ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων, αλλά και η συμμετοχή των μεγαλύτερων ώστε να προσέχουν και να στηρίζουν γενικά το περιβάλλον και το πράσινο.»
Ποιος είναι ο σκοπός των εθελοντικών αναδασώσεων
– Η ευαισθητοποίηση του κοινού.
– Η ενίσχυση της ιδέας του εθελοντισμού.
– Η επαναφορά του προϋπάρχοντος στους Δήμους Βύρωνα, Ηλιούπολης & Αργυρούπολης, καθώς και η επέκταση του πρασίνου στις γυμνές από βλάστηση περιοχές του Υμηττού οι οποίες λόγω σοβαρής υποβάθμισης τείνουν να φτάσουν στην ερημοποίησή τους.
– Μέσω των παραπάνω επεμβάσεων θα υπάρξει βελτίωση της αισθητικής εικόνας των τοπίων των περιοχών αλλά κυρίως αύξηση της εξισορροπητικής ικανότητας του δασικού οικοσυστήματος.
Τα κριτήρια επιλογής θέσεων εθελοντικών αναδασώσεων
Μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που έγιναν στον Υμηττό κατά την τελευταία 10ετία ήταν αυτή της 17ης Ιουλίου 2015. Κατέστρεψε συνολικά μια έκταση περί τα 7.900 στρέμματα από δάση και θαμνώνες, σε περιοχές των Δήμων Βύρωνα, Ηλιούπολης και Αργυρούπολης.
Η πίεση του κόσμου υπήρξε έντονη και ζητούσαν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο ώστε να γίνει επαναφορά του δασικού οικοσυστήματος στις περιοχές που έχουν καεί.
Η σπουδαιότητα της φυσικής αναγέννησης δεν παραγκωνίζεται και για το λόγο αυτό στην περιοχή του Βύρωνα δεν γίνεται επέμβαση στην προσφάτως καμένη έκταση λόγω της ύπαρξης των σπορέων. Οι υπόλοιπες όμως περιοχές όπου έχουν υπάρξει αλλεπάλληλες πυρκαγιές, χρειάζεται να δεχτούν την ανθρώπινη βοήθεια ως μια θετική επέμβαση.
Οι Βασικές προϋποθέσεις εκλογής Δασοπονικών Ειδών
Σκοπός του έργου είναι η οικολογική ανόρθωση των προς Αναδάσωση περιοχών, η συγκράτηση του εδάφους και η αποκατάσταση του τοπίου. Γι’ αυτό τα προς εκλογή δασοπονικά είδη πρέπει να πληρούν τις εξής βασικές προϋποθέσεις :
α) Να χρησιμοποιηθούν είδη βιολογικά προσαρμοσμένα στο περιβάλλον της περιοχής που να υπόσχονται ασφαλή εγκατάσταση και ικανοποιητική εξέλιξη,
β) Να υπάρξει μια λογική μίξη των εύφλεκτων ειδών με λιγότερα εύφλεκτα είδη καθώς και μίξη δέντρων με θάμνους,
γ) Τα είδη που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να εξασφαλίζουν τη φυσική αναγέννηση στο διηνεκές είτε με σπόρους είτε με αναβλάστηση,
δ) Τα είδη να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του τεθέντος δασοπονικού σκοπού δηλαδή να έχουν προστατευτικό και εξισορροπητικό ρόλο.
Τα Δασοπονικά είδη που θα χρησιμοποιηθούν είναι:
1) Κυπαρίσσια (ορθόκλαδο)
2) Κυπαρίσσια (πλαγίοκλαδο)
3) Πικροδάφνες,
4) Σπάρτο