Connect with us

Ειδήσεις

Ανατολική Αττική: Συνεδρίαση για πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό

Published

on

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΠΕ.Σ.Ο.Π.Π.) πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στην έδρα της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής στην Παλλήνη, υπό την προεδρεία της Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Βασιλικής Καβαλλάρη, με θέματα τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου αλλά και το σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού κατά την νέα χειμερινή περίοδο, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Λεωνίδα Μανωλάκου, ενώ μαζί με την κ. Καβαλλάρη, τη συζήτηση συντόνισε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Νίκος Πασσάς.

Η Αντιπεριφερειάρχης αρχικά ευχαρίστησε τους Πυροσβέστες όλων των Βαθμών, είτε μόνιμων είτε εθελοντών, τόσο στην Κεντρική Διοίκηση όσο και των Πυροσβεστικών Σταθμών για την τιτάνια, καθημερινή προσπάθεια να αντιμετωπίζουν κάτω από τις πιο άσχημες και επικίνδυνες συνθήκες τις πυρκαγιές που εκδηλώνονταν κατά μήκος όλης της Ανατολικής Αττικής.

Αναφερόμενη στην αντιπυρική περίοδο που προηγήθηκε, σημείωσε ότι φέτος ήταν αφενός εκτεταμένη και μεγαλύτερη σε διάρκεια, αφού μετά και την παράταση που δόθηκε, έληξε πριν λίγες μέρες στις 15 Νοεμβρίου, αφετέρου είχε ιδιαίτερα αυξημένη ένταση, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι φέτος το πρώτο 3άρι του δείκτη επικινδυνότητας για πυρκαγιές εμφανίστηκε στις 3 Μαΐου 2024 ενώ πέρσι ήταν στις 05 Ιουλίου 2023, το πρώτο 4αρι στις 11 Ιουνίου ενώ πέρσι ήταν στις 15 Ιουλίου 2023, καθώς επίσης το πρώτο 5άρι ήταν στις 21 Ιουνίου 2024 σε σχέση με πέρσι που ήταν στις 23 Ιουλίου.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμα ότι οι πυρκαγιές φέτος ξεκίνησαν τον Μάρτιο στην Ανατολική Αττική και δεν έχουν τελειώσει ακόμη. Καθ΄ όλο αυτό το διάστημα εκδηλώθηκαν πολλές, αρκετές εκ των οποίων πολύ δύσκολες πυρκαγιές, οι οποίες ωστόσο αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως και με αποτελεσματικότητα. Βέβαια, ασφαλώς η πυρκαγιά που σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι ήταν αυτή που ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου από την περιοχή του Βαρνάβα και έπληξε τη Βορειοανατολική Αττική. Ως Περιφέρεια, ήμασταν στο πεδίο της μάχης από το πρώτο λεπτό, συνδράμαμε στο έργο της Πυροσβεστικής όπου μας ζητήθηκε, μέσω της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Π.Ε.Α.Α., με οχήματα, μηχανήματα, υδροφόρες, καθώς και τους εθελοντές.

Στη διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ όλων των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων διαπιστώθηκε η ανάγκη που υπάρχει για ενίσχυσή τους τόσο σε οικονομικούς πόρους, υλικοτεχνικά μέσα και εξοπλισμό, όσο και σε προσωπικό, ενώ στα θετικά συμπεράσματα ήταν η αυξημένη ετοιμότητα που παρατηρήθηκε, καθώς επίσης ο καλός συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ των φορέων.

Ακόμη, τονίστηκε η σημασία καθώς και η αξία που έχει η υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά του σωστά ενημερωμένου πολίτη, τόσο αναφορικά με το θέμα του έγκαιρου και πληρέστερου καθαρισμού των οικοπέδων και της εναπόθεσης των κλαδεμάτων, όσο και γενικότερα.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα της συνεδρίασης, το σχεδιασμό δηλαδή και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων που προκύπτουν από χιονοπτώσεις και παγετό, από πλευράς Περιφέρειας, η Διεύθυνση Μητροπολιτικών Υποδομών έχει την ευθύνη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής, ενώ σε περίπτωση που τα υφιστάμενα μέσα και πόροι που διαθέτει η εν λόγω Υπηρεσία δεν επαρκούν, αιτείται  τη συνδρομή της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας  για  τη  διάθεση  μέσων  και  προσωπικού  από το μητρώο ιδιωτών της Περιφέρειας.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής οι περιοχές υψηλού κινδύνου που έχουν πληγεί και στο παρελθόν από χιονοπτώσεις και παγετό είναι: η περιοχή της Πάρνηθας, η Ιπποκράτειος Πολιτεία, το Καπανδρίτι, το Γραμματικό, ο Βαρνάβας, η Ροδόπολη, η Σταμάτα, ο Αγ. Στέφανος, καθώς και το Κρυονέρι.

Κατά τη συνεδρίαση, αναλυτικά συζητήθηκε επίσης ο βαθμός ετοιμότητας των φορέων σχετικά με τα κυριότερα άμεσα μέτρα και δράσεις που κρίνονται απαραίτητα όταν εκδηλωθεί χιονόπτωση ή παγετός, ήτοι:

– Οι προληπτικές ρίψεις άλατος σε κεντρικούς δρόμους αλλά και σε κρίσιμες υποδομές,  όπως νοσοκομεία, σχολεία, αεροδρόμιο, λιμάνια,

– Ο συντονισμός και η συνεχής επικοινωνία των εμπλεκομένων φορέων για την επικρατούσα κατάσταση στο οδικό δίκτυο,

– Ο έλεγχος της κυκλοφορίας των οχημάτων και η επιβολή περιορισμών, όπου χρειάζεται (χρήση αντιολισθητικών  αλυσίδων κτλ) ή η διακοπή της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο όταν απαιτείται (ΕΛ.ΑΣ.),

– Η  απομάκρυνση  των  ακινητοποιημένων  οχημάτων  και  η  αποκατάσταση  της κυκλοφορίας των οδών με προτεραιότητα στους κεντρικούς δρόμους και στους δρόμους που οδηγούν σε εγκαταστάσεις – κτίρια ζωτικής σημασίας (νοσοκομεία, σχολικά κτίρια, αμαξοστάσια κλπ),

– Ο απεγκλωβισμός και η διάσωση ατόμων που κινδυνεύουν (αρμοδιότητα Πυροσβεστικών Υπηρεσιών),

– Η αποκατάσταση βλαβών στα δίκτυα κοινής ωφέλειας μετά από έντονη χιονόπτωση,

– Η λήψη απόφασης για διακοπή λειτουργίας των σχολικών μονάδων κατά περίπτωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ